Σε αυστηρό τόνο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τη στρατηγική της ως προς την επιβολή αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικών δασμών.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, η επιβολή τέτοιων μέτρων αποτελεί αναγκαία απάντηση στον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλούν επιδοτούμενα προϊόντα, κυρίως από την Ασία, που κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά.
Η παρέμβαση του Επιμελητηρίου έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι τελωνειακές απάτες στην Ευρώπη βρίσκονται σε έξαρση.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με την OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), το 2023 επεστράφησαν στον προϋπολογισμό της ΕΕ 1,25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,04 δισ. προήλθαν από επανείσπραξη χρημάτων λόγω απάτης.
Επιπλέον, αποτράπηκαν επιπλέον απώλειες 209 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των ερευνών αυξάνεται διαρκώς.
Στο επίκεντρο της κριτικής του ΕΒΕΠ βρίσκεται το τεράστιο κύκλωμα λαθρεμπορίου με κινεζικά προϊόντα, το οποίο αποκάλυψε το Γραφείο Ευρωπαίων Εισαγγελέων (EPPO) μέσω της επιχείρησης “Calypso”.
Το δίκτυο, που δρούσε μέσω του λιμανιού του Πειραιά και εκτεινόταν σε 14 χώρες, φέρεται να έχει προκαλέσει απώλειες ύψους 700 εκατ. ευρώ – 250 εκατ. σε δασμούς και 450 εκατ. σε ΦΠΑ.
Οι πρακτικές αυτές περιλαμβάνουν τεχνικές όπως υποτιμολόγηση, εικονικές φορτωτικές και καταστρατήγηση της νομοθεσίας, μέσω εταιρειών-βιτρίνας και ψηφιακών αγορών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα «C2c» (China to consumer) μοντέλα απευθείας αποστολής στον Ευρωπαίο καταναλωτή χωρίς επιβολή δασμών.
Σύμφωνα με την 35η Ετήσια Έκθεση της ΕΕ για την Προστασία των Δημοσιονομικών Συμφερόντων (PIF Report), το 2023 σημειώθηκε αύξηση 8,9% στον αριθμό περιπτώσεων απάτης και παρατυπιών, ενώ η συνολική ζημία ξεπέρασε τα 585 εκατ. ευρώ.
Το 2024, οι ενεργές υποθέσεις του EPPO αυξήθηκαν κατά 38% και η συνολική ζημία εκτιμήθηκε στα 24,8 δισ. ευρώ, με τις απάτες ΦΠΑ να αντιπροσωπεύουν το 53% του ποσού.
Η OLAF είχε προειδοποιήσει τα κράτη-μέλη από το 2024 για μαζική απάτη που αφορούσε εισαγωγές ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς καταβολή δασμών. Στην Ελλάδα, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της ΑΑΔΕ εντόπισε αποθήκες και σημεία διακίνησης τέτοιων αγαθών που είχαν εισαχθεί παρανόμως μέσω Πειραιά.
Το ΕΒΕΠ υπογραμμίζει ότι η επιβολή τέλους 2 ευρώ για τα περίπου 4,6 δισ. μικροδέματα αξίας έως 150 ευρώ που εισάγονται ετησίως από την Ασία δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τις απώλειες εσόδων από δασμούς και ΦΠΑ.
Επιπλέον, οι ισχύοντες δασμοί για ηλεκτρικά ποδήλατα, που φτάνουν έως και 79,3% σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά, λόγω παραβίασης των διαδικασιών δήλωσης και ελέγχου.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, τονίζει ότι «η υπόθεση αυτή δεν είναι απλώς μέρος ενός εμπορικού πολέμου, αλλά αφορά την ίδια τη βιωσιμότητα της νόμιμης επιχειρηματικότητας». Επισημαίνει ότι οι κινεζικές εταιρείες παρακάμπτουν τους ελέγχους, με τη συνεργασία Κινέζων “πωλητών” και “αγοραστών” και με στόχο τη διάθεση εμπορευμάτων κάτω του κόστους.
Προσθέτει ότι «το λιμάνι του Πειραιά, ως βασική πύλη εισόδου ασιατικών προϊόντων στην Ευρώπη, οφείλει, σε συνεργασία με τις Αρχές, να εντείνει τους ελέγχους ώστε να προστατευθούν οι επιχειρήσεις, οι μεταφορείς, τα τελωνεία και η εγχώρια παραγωγή».
Τέλος, το ΕΒΕΠ καλεί την ΕΕ να προχωρήσει σε αυστηρότερη εφαρμογή του καθεστώτος αντιντάμπινγκ και των αντισταθμιστικών δασμών, ώστε να διασφαλιστεί ο θεμιτός ανταγωνισμός και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, η ευρωπαϊκή μεταποίηση και το δίκτυο μικρομεσαίων παραγωγών που πλήττονται από την ανεξέλεγκτη ροή εισαγόμενων προϊόντων χαμηλού κόστους.