Ένα μικρό Ταμείο Ανάκαμψης με κονδύλια 8 δισ. ευρώ ενεργοποιεί η Ελλάδα μέσα από τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία, με στόχο να στηριχθούν, μεταξύ άλλων, οι μικρές επιχειρήσεις και η ενεργοβόρος βιομηχανία, που δέχονται ισχυρές πιέσεις από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Πρόκειται για το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων, στα οποία εντάσσονται προγράμματα που θα «τρέξουν» από το 2026 έως το 2032, ύστερα από την τελική έγκριση της Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο έχει προϋπολογισμό 4,7 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, εκσυγχρονισμό των ΜΜΜ και την άμεση χρηματοδοτική στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού με προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ, θα δώσει έμφαση στις ΑΠΕ, στην αναβάθμιση των ενεργειακών δικτύων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ενεργοβόρων επιχειρήσεων με έμφαση στη βιομηχανία.
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ, αφορά την ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών και συστημάτων ΑΠΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους αλλά και υποδομές διαχείρισης υδάτων και φόρτισης οχημάτων και πλοίων.
Τα ταμεία αυτά παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου μετά από το Υπουργικό Συμβούλιο, από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια, Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, Κοινωνικής Συνοχής Δόμνα Μιχαηλίδου και τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Κωνσταντίνο Κυρανάκη. Κάθε ένα από τα παραπάνω υπουργεία παρουσίασε στοχευμένες προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν σύντομα σε διαβούλευση.
«Τα προγράμματα αυτά καλύπτουν κρίσιμους τομείς, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η στήριξη του παραγωγικού μοντέλου και ιδιαίτερα της ενεργοβόρου βιομηχανίας. Το ύψος της χρηματοδότησης ισοδυναμεί με μισό Ταμείο Ανάκαμψης», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόκληση δεν είναι μόνο η εξασφάλιση των πόρων, αλλά η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στην απορρόφησή τους.
«Αποσκοπούν σε πιο καθαρή, πιο φθηνή και πιο προσιτή ενέργεια για όλους χωρίς να μένει κανένας πίσω. Εργαστήκαμε δύο μήνες ως ομάδα για να καταστήσουμε την ενεργειακή μετάβαση της χώρας κοινωνικά δίκαιη», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Παπασταύρου.
Ενίσχυση 575 εκατ. ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, 575 εκατ. ευρώ θα διατεθούν αποκλειστικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου.
Η χρηματοδότηση αφορά ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων, την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων και την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης. Η δράση θα οργανωθεί σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, τα οποία θα αναλάβουν ρόλο «one stop shop» ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση και την υποστήριξη που χρειάζονται.
200 εκατ. ευρώ για την ενεργοβόρο βιομηχανία
Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού προβλέπει συνολικό προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ, από τον οποίο 200 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ενεργοβόρο βιομηχανία. Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, «προτεραιότητα έχουν οι επενδύσεις της βιομηχανίας που έχουν λάβει σφραγίδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι στρατηγικού χαρακτήρα για την ελληνική οικονομία».
Οι παρεμβάσεις θα καλύψουν, μεταξύ άλλων, τους τομείς του αλουμινίου, του χαλκού, των μεταλλικών κατασκευών, της ναυπηγικής και της χημικής βιομηχανίας, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και τον εξηλεκτρισμό της παραγωγής.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα 16 βιομηχανικές ενώσεις της χώρας σε κοινή τους ανακοίνωση έκαναν λόγο για κατεπείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζοντας πως οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών τους.
«Συμμερίζομαι πλήρως τα αιτήματα της ελληνικής βιομηχανίας για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Αυτή τη μάχη τη δίνουμε σε επίπεδο Ευρώπης όλοι μαζί από κοινού. Σε κάθε περίπτωση είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε στο μέλλον σε εθνικό επίπεδο. Πάντως, είναι προφανές ότι το ενεργειακό κόστος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία μας και θα πρέπει να κινηθούμε περαιτέρω για την αντιμετώπισή του», σχολίασε σχετικά ο κ. Θεοδωρικάκος.
«Αξιολογούμε την κατάσταση και εξαντλούμε τα περιθώρια που έχουμε δημοσιονομικά για όλους τους κλάδους και σε όλους τους τομείς που μπορούμε. Είναι κάτι που αξιολογούμε αλλά πρέπει να κινούμαστε πάντα στα πλαίσια του Ενωσιακού δικαίου», τόνισε ο κ. Παπασταύρου.
Έρχεται εξελιγμένο «Εξοικονομώ»
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου παρουσίασε τους σκοπούς του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου, με προϋπολογισμό 4,7 δισ. ευρώ, το οποίο στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση νοικοκυριών, κτιρίων και μικρών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τους ενεργειακά ευάλωτους μέσω της δημιουργίας Μητρώου Δικαιούχων Ενεργειακής Στήριξης.
«Το ''Εξοικονομώ'', παρά την πολύ μεγάλη ωφέλεια που έδωσε, αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει, πολλά προβλήματα στην υλοποίηση. Πολλές καθυστερήσεις, γιατί οι αναγκαίες δικλείδες ασφαλείας και τα γραφειοκρατικά στάδια, ουσιαστικά οδηγούν τον ωφελούμενο να μην παίρνει τη βοήθεια την οποία προβλέπαμε», παραδέχθηκε ο κ. Παπασταύρου.
«Αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε είναι μια πιο εξελιγμένη μορφή "Εξοικονομώ". Χρησιμοποιούμε μια καλή ευρωπαϊκή πρακτική, οι πάροχοι ενέργειας αναλαμβάνουν τον ρόλο διαμεσολαβητή, ώστε να φτάσει άμεσα η στήριξη σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο», εξήγησε.
Επιπλέον, προβλέπονται επιδοτήσεις για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, ηλιακών θερμοσιφώνων και επιδότηση θέρμανσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά.