Το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων για καταναγκαστική εργασία τέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).
Ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης, αναφέρθηκε στις διαστάσεις του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις χώρες τους λόγω πολέμων, φυσικών καταστροφών ή ακραίας φτώχειας, καταλήγουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και σε κρίσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Όπως δήλωσε, από την έναρξη λειτουργίας της Αρχής ως ανεξάρτητου φορέα, έχουν αναπτυχθεί δράσεις σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. με στόχο την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Τόνισε ότι σύντομα, μέσω της αξιοποίησης τεχνολογικών εργαλείων και νέων ελεγκτικών τακτικών, η αποτελεσματικότητα της Αρχής θα ενισχυθεί περαιτέρω.
Στην ίδια εκδήλωση, ο επικεφαλής του γραφείου Εθνικού Εισηγητή του Υπουργείου Εξωτερικών για την καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων, Ιωάννης Μπράχος, παρουσίασε το έργο που έχει παραχθεί σε εθνικό επίπεδο.
Αναφέρθηκε στον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και τόνισε πως, σύμφωνα με νέα στοιχεία, η καταναγκαστική εργασία καταγράφεται για πρώτη φορά ως η κυρίαρχη μορφή εκμετάλλευσης θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα.
Από πλευράς ΕΒΕΑ, ο πρόεδρος Γιάννης Μπρατάκος επεσήμανε ότι η βιωσιμότητα και η υπευθυνότητα δεν αποτελούν πλέον θεωρητικές έννοιες, αλλά ουσιώδη κριτήρια επιτυχίας για κάθε σύγχρονη επιχείρηση.
Υπογράμμισε πως το Επιμελητήριο στηρίζει ενεργά την ενσωμάτωση των αρχών αυτών στις επιχειρηματικές πρακτικές, παρέχοντας υποστήριξη στα μέλη του για τη μετάβαση σε ένα υπεύθυνο και βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης.
Ο Fabian Bonertz, ανώτερος σύμβουλος στον ΟΑΣΕ, έκανε επισκόπηση των διεθνών τάσεων στη νομοθεσία περί δέουσας επιμέλειας, δίνοντας έμφαση στους κινδύνους εργασιακής εκμετάλλευσης που εντοπίζονται στις εφοδιαστικές αλυσίδες του Δημοσίου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Συντονισμού της Επιθεώρησης Εργασίας, Αλεξάνδρα Μπρούμου, παρουσιάστηκαν πρακτικά βήματα για την εφαρμογή της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1760 για τη δέουσα επιμέλεια.
Συζητήθηκε πώς η νέα οδηγία επηρεάζει τον επιχειρηματικό κόσμο και συμβάλλει στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πράξη.
Ο Ιωάννης Αντωνέλλος, νομικός σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, σχολίασε πως, παρά την προσωρινή αναστολή πλήρους εφαρμογής της οδηγίας λόγω συζητήσεων στην Ε.Ε., οι αρχές του σεβασμού της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν κατευθυντήριες αξίες που πρέπει να ενσωματωθούν στην επιχειρησιακή κουλτούρα.
Ο Μανώλης Αντωνακάκης από την PwC Legal Services υπογράμμισε την ανάγκη διαβούλευσης με τους εργαζομένους για τη διαμόρφωση σχετικών πολιτικών, τονίζοντας πως ο εργαζόμενος παίζει καταλυτικό ρόλο στη συμμόρφωση των επιχειρήσεων.
Επεσήμανε επίσης τον πιθανό έμμεσο αντίκτυπο της οδηγίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα μεγαλύτερων οργανισμών.
Η Βασιλική Καραγιαννάκη, μέλος του Δ.Σ. της CSR Hellas, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις καλούνται να γνωρίζουν με ακρίβεια τις επιπτώσεις της αλυσίδας εφοδιασμού τους, από την εξόρυξη πρώτων υλών έως την τελική διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών και να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση κάθε εμπλεκόμενου κρίκου με τις αρχές της βιωσιμότητας και των δικαιωμάτων.
Η Παναγιώτα Λαμπροπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του UN Global Compact Network Hellas, τόνισε ότι η μετάβαση από τη θεωρητική δέσμευση στην ουσιαστική εφαρμογή είναι προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη και συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο. Όπως είπε, πρόκειται για μια ηθική και επιχειρησιακή αναγκαιότητα.
Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως ο Andrew Wallis από τη βρετανική Unseen και η Beate Ekeløve Slydal από νορβηγικό συνασπισμό επιχειρηματικής υπευθυνότητας, παρουσίασαν καλές πρακτικές αντιμετώπισης της εργασιακής εκμετάλλευσης.
Η Δρ. Αναστασία Χαλκιά από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιέγραψε τη συμβολή της Επιτροπής στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής υπευθυνότητας, ενώ η Μαρίνα Ντονοπούλου, περιφερειακή συντονίστρια του έργου Helios+ από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, παρουσίασε προγράμματα ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας.