ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτίριο Alpha Bank
Πηγή: Alpha Bank

Η παραγωγικότητα «αχίλλειος πτέρνα» των ΜμΕ στην Ευρώπη της καινοτομίας

Η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται στις ΜμΕ, όμως η χαμηλή τους παραγωγικότητα, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, απειλεί την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ΕΕ.

Σύμφωνα με το δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank "Παγκόσμια Οικονομία", το 2025 αναμένεται να φέρει ένα πολυσύνθετο μείγμα οικονομικών και γεωπολιτικών αλλαγών, με σημαντικές επιπτώσεις για το διεθνές εμπόριο και, κατ’ επέκταση, το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.

 Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν την ανταγωνιστικότητά της, με φόντο την επιβράδυνση της παραγωγικότητας και τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις.

 Η έκθεση Draghi αναδεικνύει την ανάγκη επένδυσης στην καινοτομία και τη γεφύρωση του χάσματος παραγωγικότητας με άλλες οικονομίες, προκειμένου η Ευρώπη να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα.

Σε αυτή τη μετάβαση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την ευρωπαϊκή οικονομία. Το 2024, αποτελούσαν το 99,8% των επιχειρήσεων στην ΕΕ-27 και απασχολούσαν σχεδόν 90 εκατομμύρια εργαζόμενους.

 Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (0-9 άτομα) κατέχουν τη μερίδα του λέοντος με ποσοστό 93,6%. Ωστόσο, η σημασία τους δεν περιορίζεται στην ποσότητα: συμβάλλουν περίπου στα δύο τρίτα της συνολικής απασχόλησης και σε πάνω από το μισό της προστιθέμενης αξίας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Παρά την ισχυρή παρουσία τους, οι ΜμΕ εμφανίζουν σημαντικές διακυμάνσεις στην απόδοσή τους ανά χώρα.

 Τα υψηλότερα μερίδια συμμετοχής των ΜμΕ στην προστιθέμενη αξία καταγράφονται σε χώρες με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπως η Εσθονία, η Κύπρος και η Μάλτα, ενώ σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία, το ποσοστό αυτό είναι αισθητά μικρότερο, λόγω της ισχυρής παρουσίας μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων. 

Παρόμοιες διαφοροποιήσεις παρατηρούνται και στην απασχόληση, με την Ελλάδα να ηγείται της λίστας, καθώς το 84,7% των εργαζομένων απασχολούνται σε ΜμΕ.

Κλαδικά, οι ΜμΕ έχουν καθοριστικό ρόλο σε βασικούς τομείς, όπως το εμπόριο, η μεταποίηση, η κατασκευαστική δραστηριότητα και οι επαγγελματικές υπηρεσίες. 

Ο τουριστικός τομέας, ιδιαίτερα σημαντικός στις μεσογειακές χώρες, συνεισφέρει σημαντικά στην απασχόληση των ΜμΕ αλλά λιγότερο στην παραγωγική αξία.

Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η παραγωγικότητα. Οι ΜμΕ, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εμφανίζουν παραγωγικότητα που αντιστοιχεί μόλις στο 60% αυτής των μεγάλων επιχειρήσεων. 

Η Ελλάδα καταγράφει τη χαμηλότερη παραγωγικότητα μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με μόλις 17.000 ευρώ κατά κεφαλήν, τη στιγμή που η Ιρλανδία αγγίζει τα 92.000 ευρώ. Το χάσμα αυτό είναι πιο έντονο στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, υπονομεύοντας τη συνολική αναπτυξιακή δυναμική.

Η αντιμετώπιση του ελλείμματος παραγωγικότητας αποτελεί πλέον στρατηγική προτεραιότητα.

 Σύμφωνα με τις προτάσεις της έκθεσης Draghi, η λύση βρίσκεται σε ένα πλέγμα πολιτικών: στενότερη συνεργασία ΜμΕ με μεγάλες επιχειρήσεις, πρόσβαση σε κεφάλαια για ψηφιακές και τεχνολογικές επενδύσεις, απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου και ενίσχυση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. 

Παράλληλα, η εμβάθυνση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και η προώθηση της ένωσης κεφαλαιαγορών μπορούν να επιταχύνουν την κλίμακα και την εξωστρέφεια των ΜμΕ.

Το μήνυμα είναι σαφές: χωρίς ένα ισχυρό και καινοτόμο οικοσύστημα ΜμΕ, η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να καλύψει το έλλειμμα παραγωγικότητας που την χωρίζει από τους διεθνείς ανταγωνιστές της. Η στήριξη των ΜμΕ μετατρέπεται, έτσι, από πολιτική επιλογή σε στρατηγική αναγκαιότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία Τάκη Θεοδωρικάκου σε συνέδριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Μειώνουμε τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις κατά 25%

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι η ισχυρότερη άμυνα της χώρας είναι μια παραγωγική οικονομία, στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας, που επικεντρώθηκε στην καινοτομία και την ευημερία των ελληνικών ΜμΕ.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανδρουλάκης: 9 προτάσεις από το ΠΑΣΟΚ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Παρουσίασε το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 9 προτάσεις για πιο ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μιλώντας στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το ΕΕΑ και ο Economist στην Αθήνα.