Σε κλίμα αισιοδοξίας αλλά και επιφυλακτικής παρατήρησης για τις διεθνείς εξελίξεις πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), παρουσία κορυφαίων πολιτειακών, θεσμικών και οικονομικών παραγόντων.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ο στρατηγικός ρόλος του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΕΕΤ, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, στην κεντρική του τοποθέτηση, ανέδειξε τη σημασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στη διεθνή σκηνή, εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων.
Όπως τόνισε, η αντισυμβατική πολιτική της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τραμπ έχει διαταράξει το θεσμικό και οικονομικό status quo των τελευταίων δεκαετιών, προκαλώντας ανασφάλεια στις αγορές και τους επενδυτές.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ελλάδα εμφανίζεται σχετικά ανθεκτική σε αυτό το κλίμα. «Οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούν μόλις στο 1% του ΑΕΠ, έναντι 3% της Ε.Ε. συνολικά.
Επιπλέον, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα, με ισχυρή δημοσιονομική θέση και πρόσβαση στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χαρδούβελης παρουσίασε σειρά στοιχείων για την πρόοδο του τραπεζικού τομέα. Όπως εξήγησε, οι τράπεζες καταγράφουν θετική επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, ενισχυμένη μερισματική απόδοση και δείκτες αποδοτικότητας συγκρίσιμους με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι δείκτες ρευστότητας μάλιστα υπερβαίνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η κεφαλαιακή επάρκεια είναι ισχυρή.
Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις αυξάνεται κατά 17,2% ετησίως –ποσοστό υπερπολλαπλάσιο του 2,6% της ευρωζώνης– ενώ στα στεγαστικά δάνεια παρατηρείται επανεκκίνηση μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ», με 7.600 εγκεκριμένες αιτήσεις και 910 εκατ. ευρώ δεσμευμένων κεφαλαίων.
Σημαντική ήταν και η αναφορά του στις πρωτοβουλίες ESG των τραπεζών, στις οποίες «πρωτοστατούν», όπως είπε, με επενδύσεις στον πράσινο μετασχηματισμό, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και κοινωνικές δράσεις που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ από το 2019.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης εξήρε την πρόοδο των ελληνικών τραπεζών, σημειώνοντας ότι «βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας, αποτελώντας βασικό μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας για την κοινωνία».
Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε τις τράπεζες «σύγχρονες και δημιουργικές» και τόνισε ότι έχουν απαλλαγεί πλήρως από τις συνέπειες της κρίσης του 2010, επιστρέφοντας ενεργά στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.
«Το τραπεζικό σύστημα δηλώνει και πάλι “παρών”, έπειτα από χρόνια συστηματικής προσπάθειας εξυγίανσης. Ισχυρή οικονομία δεν υπάρχει χωρίς ισχυρές τράπεζες», υπογράμμισε.
Και οι δύο ομιλητές ανέδειξαν τον διττό ρόλο του τραπεζικού συστήματος: αφενός στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αφετέρου στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής.
Η στροφή των τραπεζών προς το ESG αναδεικνύεται σε καθοριστική για την εταιρική κουλτούρα, ενώ πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακαίνιση σχολείων ενισχύουν τον κοινωνικό αντίκτυπο των συστημικών τραπεζών.
Η φετινή Γενική Συνέλευση της ΕΕΤ επιβεβαίωσε τη σημασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ως αναπόσπαστο μέρος της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, σε μια εποχή παγκόσμιας μεταβλητότητας αλλά και τοπικής ανθεκτικότητας.