ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτραίτο
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

«Πρέσινγκ» κυβέρνησης σε τράπεζες: Τι ζητά για τα δάνεια σε επιχειρήσεις

Να γυρίσουν οι τράπεζες στον ρόλο που είχαν πριν από το 2007, ζητά ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Να προσφέρουν χρηματοδοτική στήριξη στις μικρομεσαίες και να συμβάλουν στη δημιουργία εθνικών πρωταθλητών.

Να αναλάβουν οι τράπεζες περισσότερα ρίσκα στις χρηματοδοτήσεις, ιδιαίτερα του επιχειρηματικού τομέα, ζητά τώρα η κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος έχει αποκατασταθεί και το ζητούμενο πλέον είναι να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η στήριξη όσων έχουν τις προϋποθέσεις να αναδειχτούν ως εθνικοί πρωταθλητές.

Τα μηνύματα αυτά εξέπεμψε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, με την ομιλία του στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Περιγράφοντας το νέο αναπτυξιακό όραμα, που καλούνται και οι τράπεζες να υπηρετήσουν, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε χαρακτηριστικά:

  • «Η ελληνική οικονομία με μοχλό τις τράπεζες μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα: Και να ισχυροποιηθεί σε επίπεδο μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, σε επίπεδο οικογένειας και γειτονιάς. Και ταυτόχρονα να γεννήσει ξανά εθνικούς πρωταθλητές. 
  • Το στοίχημα αυτό δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι ηθικό και εθνικό. Έχει σχέση όχι μόνο με την κοινωνική συνοχή σε κάθε πόλη και περιφέρεια της χώρας. Έχει σχέση επίσης με την πλήρη αναστροφή του brain drain και τη μετατροπή του σε brain gain». 

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι τράπεζες πρέπει να εγκαταλείψουν την αμυντική στάση που ακολούθησαν, εύλογα, μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση και να ξαναπιάσουν το νήμα με την προ 2007 εποχή.

«Όταν μια χώρα περνάει τη σκληρή περίοδο μιας οικονομικής κρίσης, προφανώς πρώτο μέλημα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Πρώτο μέλημα είναι η περιφρούρηση της σταθερότητας. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αυτό το πέτυχε, αποκατέστησε την κανονικότητα και εξασφάλισε τη σταθερότητα», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

«Σήμερα», όμως, πρόσθεσε, «έχει φτάσει η ώρα που πρέπει να αλλάξουμε εποχή. Να περάσουμε σε μια εποχή τόλμης, αυτοπεποίθησης και  ακόμη ταχύτερης ανάπτυξης παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες».

Επιστροφή στην προ 2007 εποχή

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε την ανάγκη να επανέλθουν οι τράπεζες στον ισχυρό αναπτυξιακό ρόλο που είχαν πριν την κρίση που άρχισε διεθνώς το 2007 και σάρωσε την ελληνική οικονομία από το 2009 - 2010.

Όπως τόνισε,

  • «Οι τράπεζες μπορεί να έχουν επουλώσει τις πληγές τους αλλά απέχουν ακόμα από το επίπεδο του ρόλου και της επιρροής που είχαν κατακτήσει πριν από το 2007. Από τη θετική πτυχή και εκδοχή εκείνης της εποχής. 
  • Όλοι θυμόμαστε έντονα τον ισχυρό και διευρυμένο ρόλο των τραπεζών στη χρηματοδότηση των κρατικών και των ιδιωτικών επενδύσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε μια σειρά από γειτονικές χώρες. Επιδείκνυαν παράλληλα οι τράπεζες μια έμπρακτη μέριμνα για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
  • Η σωρευτική δράση των τραπεζών εκείνη την εποχή αποτελούσε καθοριστικό μοχλό ανάπτυξης, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τις ίδιες τις τράπεζες. Εκείνη την εποχή της ανόδου οι τράπεζες απέκτησαν νέα περιουσιακά στοιχεία (νέα assets) που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης.
  • Είναι λογικό, λοιπόν, να επικρατεί ενδεχομένως κάποια επιφύλαξη – δεν θέλω να πω φοβικότητα – έπειτα από μια τέτοια κρίση. Ωστόσο, το τραπεζικό σύστημα πρέπει τώρα να ξεπεράσει τις αναστολές του και να υπερβεί τον εαυτό του. Με τις τράπεζες στην εμπροσθοφυλακή της οικονομίας πρέπει να δώσουμε το σύνθημα για μια Ελλάδα, η οποία μπορεί, επίσης, να υπερβεί τον εαυτό της».

Περισσότερα δάνεια, έμφαση στις ΜμΕ

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε με έμφαση ότι «η κοινωνία πολύ συχνά έχει παράπονα» από τις τράπεζες και «πολύ συχνά τα παράπονα αυτά είναι δικαιολογημένα. Υπάρχουν επαγγελματίες, επιχειρηματίες, απλοί πολίτες που αισθάνονται ότι η τραπεζική παρουσία στην καθημερινότητά τους δεν είναι αυτή που θα ήθελαν και την χαρακτηρίζουν ενίοτε μακρινή, απρόσωπη ή και μη επαρκή».

Όπως είπε,, «το τραπεζικό σύστημα έχει πλέον τις δυνάμεις να ανταποκριθεί στο συλλογικό αίτημα για ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση της οικονομίας. Ο στόχος είναι σαφής: 

  • Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν και πρέπει να ανακτήσουν τον ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο τους. Οι ευεργετικές συνέπειες από μια εντονότερη ενεργοποίηση του τραπεζικού κλάδου στην επενδυτική δραστηριότητα και στην οικονομική ανάπτυξη μπορούν να γίνουν αισθητές στην πράξη τόσο από την ελληνική οικογένεια, όσο και από κάθε ελληνική επιχείρηση. 
  • Σήμερα που η κοινωνία είναι έτοιμη για ένα νέο άλμα ανάπτυξης, οι τράπεζες πρέπει να ανταποκριθούν και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να απαντήσουν θετικά στην πρόκληση, να συλλάβουν και να αναλάβουν το στοίχημα και να επιτελέσουν μια νέα αποστολή. Μόνο έτσι το όραμα μιας Ελλάδας ισχυρής που υπερβαίνει οριστικά τις υστερήσεις και τα προβλήματα του παρελθόντος, θα γίνει όντως πραγματικότητα.
  • Σε αυτή την ισχυρή Ελλάδα η ευρύτερη κοινωνία, η μικρή και η μεσαία επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να έχει θέση παρατηρητή, πρέπει να έχει θέση πρωταγωνιστή. Κι αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν το τραπεζικό σύστημα τολμήσει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες και να επιτελέσει τον κοινωνικό του ρόλο για να στηρίξει τις επενδύσεις των νοικοκυριών και της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στον ΣΕΒ οι τραπεζίτες για τη χρηματοδότηση μικρών – μεσαίων επιχειρήσεων

Τα 4 μεγάλα εμπόδια για τη χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων. Τι είπαν στους επιχειρηματίες σε κλειστή εκδήλωση του ΣΕΒ Φ. Καραβίας (Eurobank), Π. Μυλωνάς (Εθνική), Β. Ψάλτης (Alpha), Γ. Χαντζηνικολάου (Πειραιώς).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι τράπεζες δεν δανείζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες

«Κόφτες» οι επισφάλειες και τα χαμηλά εισοδήματα. Όσο μικρότερο το μέγεθος των εταιρειών, τόσο υψηλότερα τα «κόκκινα» δάνεια. Εισοδήματα «πείνας» δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Synetairistiki-Trapeza-Ipeirou-Epirus
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Ηπείρου: Μαζί με Αναπτυξιακή Τράπεζα για χαμηλότοκα δάνεια

Τα τρία προγράμματα συγχρηματοδότησης, μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να αποφέρουν συνολική μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις που μπορεί να ξεπεράσει και το 75%.