Σε μια σημαντική εξέλιξη για τον ενεργειακό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενεργοποιείται ομάδα κρούσης (task force) που θα επικεντρωθεί στη συγκράτηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η απόφαση ελήφθη στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, ύστερα από πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία είχε υποβληθεί από τον περασμένο Ιανουάριο στα κοινοτικά όργανα.
Στο Συμβούλιο, εκπροσώπησαν την Ελλάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, και ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος. Η σχετική ομάδα συστάθηκε με στόχο την άμεση αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν την ενεργειακή αγορά και την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Πέντε Κεντρικοί Άξονες Δράσης
Η νέα task force θα επικεντρωθεί σε πέντε στρατηγικούς άξονες:
- Βέλτιστη αξιοποίηση των ανά την ΕΕ υφιστάμενων υποδομών, ανάληψη επενδύσεων και ταχύτερη διασύνδεση, εστιάζοντας σε περιοχές με έντονες διαφορές τιμών.
- Ενδυνάμωση του συντονισμού μεταξύ κρατών-μελών σε περιφερειακά και εθνικά μακροχρόνια πολιτικά πλάνα, με στόχο την ουσιαστική βελτίωση του ενεργειακού τομέα.
- Συστηματική παρακολούθηση των κρατικών δράσεων για την εφαρμογή του σχεδίου προσιτής ενέργειας, με έμφαση σε αδειοδοτήσεις, φορολογικό πλαίσιο και τη συνολική ευελιξία των ενεργειακών συστημάτων.
- Επεξεργασία θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος αναφορικά με την εναρμόνιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής νομοθεσίας στις χώρες-μέλη.
- Εξέταση οποιουδήποτε άλλου ζητήματος παρεμποδίζει την πλήρη ολοκλήρωση της Ενεργειακής Ένωσης.
Ελληνικό Ενδιαφέρον και Προκλήσεις για τον Ευρωπαϊκό Νότο
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το κύριο διακύβευμα για την Ελλάδα αφορά την άρση των εμποδίων στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας.
Το προηγούμενο καλοκαίρι, οι ανισότητες αυτές οδήγησαν σε εκτίναξη των τιμών στον ευρωπαϊκό νότο, γεγονός που αναμένεται να επαναληφθεί εφόσον υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, όπως γεωπολιτικές εντάσεις, επιδείνωση της κλιματικής κρίσης ή αυξημένη ζήτηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών.
Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη αυτήν την εβδομάδα στο Λουξεμβούργο, η Ευρώπη για πρώτη φορά αναγνώρισε την πραγματικότητα των επίμονων ανισοτήτων στις τιμές ενέργειας.
Διαπίστωσε με τον πιο επίσημο τρόπο, αυτό που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναδείξει ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ότι, δηλαδή, στον ενεργειακό χάρτη της ηπείρου μας υπάρχουν ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές και ένα αγεφύρωτο ενεργειακό ρήγμα. Ένα ρήγμα που απειλεί τη συνοχή της εσωτερικής αγοράς, την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Η νέα, ειδική Ομάδα Κρούσης για την Ενεργειακή Ένωση, που συγκροτήθηκε στο Λουξεμβούργο, προγραμματίζει την πρώτη συνεδρίασή της για την περιοχή μας, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς, πριν το τέλος Ιουνίου, ενώ η Ολομέλειά της θα συνεδριάσει τον Σεπτέμβριο.
Το πρώτο βήμα ήταν η συνειδητοποίηση του προβλήματος, τώρα ήρθε η ώρα η Ευρώπη να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με 27 διαφορετικές πολιτικές, αλλά με μια κοινή και ρεαλιστική ενεργειακή πολιτική που είναι πιο αναγκαία από ποτέ».
Ευρωπαϊκή Συνεργασία για την Ενεργειακή Ένωση
Η ειδική ομάδα θα αποτελείται από υψηλόβαθμους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών, με την τεχνοκρατική υποστήριξη οργανισμών όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), καθώς και από εμπειρογνώμονες του κλάδου.