Σαφές μήνυμα για την ανάγκη ισχυρής προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (IP) έστειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ανοίγοντας το διεθνές IP Enforcement Summit 2025 που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO).
«Η πειρατεία και η παραποίηση δεν στερούν μόνο έσοδα, αλλά φθείρουν την εμπιστοσύνη, αποθαρρύνουν την καινοτομία και απειλούν θέσεις εργασίας», τόνισε ο υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα κινείται ταχύτατα για να θωρακίσει πατέντες, εμπορικά σήματα και βιομηχανικά σχέδια. Στο επίκεντρο, όπως είπε, βρίσκονται οι μικρομεσαίες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις, που χρειάζονται σαφές, απλό και αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας.
Ο κ. Τσαβδαρίδης συναντήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή του EUIPO João Negrão, χαιρετίζοντας τη στενή συνεργασία με τον ΟΒΙ και το πρόγραμμα «Authenticities» για την ενίσχυση αυθεντικών ελληνικών brand. Ειδική αναφορά έκανε στην πρόσφατη απόφαση του EUIPO για το «Turkaegean», που, όπως είπε, δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις για την πολιτισμική ταυτότητα του Αιγαίου.
Σε ξεχωριστή συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) Daren Tang, συζητήθηκε η στήριξη που μπορεί να παράσχει ο οργανισμός στον εθνικό μηχανισμό καινοτομίας, με έμφαση στις ελληνικές ΜμΕ.
Ο υφυπουργός επισήμανε, επίσης, τις εθνικές πρωτοβουλίες για την πλήρη αξιοποίηση του νέου κανονισμού της ΕΕ που επεκτείνει την έννοια των «γεωγραφικών ενδείξεων» σε χειροτεχνικά και βιοτεχνικά προϊόντα ‒ από παραδοσιακά υφαντά έως κοσμήματα ‒ δίνοντας στα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα ευρωπαϊκή αναγνώριση και νομική ασπίδα.
«Στην καρδιά κάθε δημιουργίας βρίσκεται η ανθρώπινη εφευρετικότητα. Το χρέος μας είναι να τη διαφυλάξουμε», κατέληξε.