Στα 3,3 δισ. ευρώ ανήλθε η συνεισφορά του αεροδρομίου της Αθήνας στην ελληνική οικονομία, φτάνοντας σε ποσοστό 1,5% του εθνικού ΑΕΠ.
Τα παραπάνω στοιχεία, παρουσιάστηκαν εχθές σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της έρευνας του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που βλέπει για ακόμα ένα εξάμηνο τις επιδόσεις του να «απογειώνονται», καθώς η επιβατική κίνηση φαίνεται να κλείνει στο τέλος Ιουνίου στο +8%.
Για ένα κύτταρο της εθνικής οικονομίας και της πόλης, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΑ, Γιάννης Παράσχης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που ο αερολιμένας έχει ανακάμψει με τόσο έντονους ρυθμούς παρά τις απανωτές κρίσεις, οικονομική και πανδημίας, που είχαν σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομία αλλά και στη διασυνδεσιμότητά του.
Όπως σχολίασε, δεδομένου ότι η μελέτη έγινε στη βάση τα στοιχεία του 2023, εάν βασιζόταν στις επιδόσεις του 2024 που η επιβατική κίνηση αυξήθηκε στα 31,9 εκατ. ευρώ, κατά 13,1% πάνω από το 2023 και 24% πάνω από το 2019, τότε η συμβολή του συστήματος του αεροδρομίου θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ισχυρή ανάπτυξη συνεχίστηκε με ρυθμό 8%, παρά τις μεγάλες γεωπολιτικές αναταράξεις.
Χαρακτήρισε πάντως ως διαχειρίσιμο, μέχρι στιγμής, τον αντίκτυπο της εντεινόμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή, καθώς οι αφίξεις από το Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή είχαν προεκτιμηθεί για το 2025 σε πάνω από 1 εκατ. και ήδη έχουν επισκεφθεί την Αθήνα 500.000.
«Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό. Προέχουν αυτή τη στιγμή οι ανθρώπινες ζωές και να βρεθεί άμεσα μία βιώσιμη λύση μέσω της διπλωματικής οδού», επισήμανε εμφατικά.
Η εισφορά στην οικονομία
Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρουσίασε το 2023 τη γρηγορότερη ανάκαμψη συγκριτικά με τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ευρώπης, πολλά εκ των οποίων δεν κατάφεραν την περσινή χρονιά να πατήσουν καν το έδαφος προ της πανδημίας -τάση η οποία σε ένα βαθμό συνεχίστηκε και το 2024.
Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης, προσδιόρισε την επίδραση του συνολικού συστήματος του αεροδρομίου στην ελληνική οικονομία, για το 2023 σε 3,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ. Εξ αυτών, περί τα 800 εκατ. αφορούν στη διασύνδεση με προμηθευτές του αεροδρομίου και λίγο πάνω από 800 εκατ. οι προκαλούμενες επιδράσεις στην οικονομία.
Σε σχέση με την απασχόληση, άμεση και έμμεση, το αεροδρόμια της Αθήνας στηρίζει 50.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης, εκ των οποίων 20.000 οι άμεσες. Από τις άμεσες 4.500 είναι θέσεις εργασίας στη στενή περιοχή των Μεσογείων.
Τα έσοδα που συλλέγει το ελληνικό Δημόσιο είναι 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 600 εκατ. είναι άμεση συνεισφορά. Σε τάξη μεγέθους, αντιστοιχούν στο 2% των συνολικών εσόδων του κράτους για το 2023. Όσο για την επίδραση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο ΑΕΠ που παράγεται στην Αττική, αυτή είναι 2,7%.
Ο τουρισμός μέσω του αεροδρομίου προσφέρει 5 δισ. ευρώ, ήτοι 2,2% του ΑΕΠ. Συνολικά, η συμβολή του αεροδρομίου μαζί με τον τουρισμό είναι 8,6 δισ. ευρώ.