Σταδιακά επανέρχεται σε λειτουργία το FSRU Αλεξανδρούπολης από τις 15 Αυγούστου, με εφεδρικές εξασφαλίσεις, ενώ από την 1η Οκτωβρίου – όταν αρχίζει το νέο Έτος Αερίου – οι περιστασιακοί λειτουργικοί περιορισμοί θα αρθούν σχεδόν πλήρως. Αυτό υπογραμμίζει, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος και CEO της Gastrade, Κωστής Σιφναίος. Η λειτουργία του FSRU (πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG) είχε διακοπεί στις 28 Ιανουαρίου εξαιτίας τεχνικής βλάβης στις αντλίες υψηλής πίεσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σιφναίο, η διακοπή δεν επέφερε σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική αγορά ούτε στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά την περίοδο από 15 Αυγούστου έως 1 Οκτωβρίου, η δυναμική του FSRU θα περιοριστεί στο 25% της ονομαστικής ισχύος (περίπου 45-46 GWh/ημέρα), διαθέτοντας αναγκαίες εφεδρείες σε εξοπλισμό υψηλής πίεσης. Από την 1η Οκτωβρίου, οι περιορισμοί αίρονται και η λειτουργία του σταθμού εκτιμάται πως θα εξελίσσεται «σχεδόν κανονικά», καθώς απομένουν μόνο ορισμένες ειδικές τεχνικές ρυθμίσεις για πλήρη ομαλοποίηση.
Η επισκευή των αντλιών υψηλής πίεσης αποδείχθηκε χρονοβόρα διαδικασία. Όπως εξηγεί ο κ. Σιφναίος: «Οι αντλίες που απαιτούνταν είναι κρυογονικής τεχνολογίας και κατασκευάζονται αποκλειστικά στις ΗΠΑ, με τον χρόνο παράδοσης να ξεπερνά τα συνήθη δεδομένα.» Οι παλαιές αντλίες αφαιρέθηκαν και ελέγχθησαν, με τις παραγγελίες για τις νέες να ακολουθούν άμεσα. Η εγκατάσταση θα ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου, ώστε έως το φθινόπωρο ο εξοπλισμός να έχει τοποθετηθεί στο πλοίο.
Η διακοπή της λειτουργίας του FSRU, σύμφωνα με τη διοίκηση της Gastrade, «δεν είχε σημαντική επίδραση στον ενεργειακό εφοδιασμό». Τη χρονική περίοδο του συμβάντος, σχεδόν όλα τα προγραμματισμένα φορτία είχαν ήδη εκτελεστεί, ενώ τα ελάχιστα που απέμεναν μεταφέρθηκαν σε εναλλακτικούς τερματικούς σταθμούς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η επίδραση στην αγορά κρίθηκε αμελητέα.
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η περιβαλλοντική αδειοδότηση για τον υπεράκτιο σταθμό LNG στο Θρακικό Πέλαγος. Η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης έχει ολοκληρωθεί, ενώ οι απαντήσεις στα σχόλια αναμένεται να δοθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου. «Εκτιμούμε ότι σύντομα, μετά το τέλος του καλοκαιριού, θα έχουμε ολοκληρώσει την αδειοδότηση» σημειώνει ο κ. Σιφναίος, επισημαίνοντας τη σημασία των γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών για την έκδοση των τελικών περιβαλλοντικών όρων.
Βιωσιμότητα επενδύσεων σε νέα FSRU υπό το φως των εξελίξεων
Όσον αφορά στη βιωσιμότητα νέων πλωτών μονάδων LNG, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι διεθνείς συγκυρίες, ειδικά η ζήτηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη χαράξει στρατηγική για την πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο έως το 2027 (REPowerEU). Η ανάκαμψη της Ουκρανίας αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση στην περιοχή, γεγονός που θα επηρεάσει την υλοποίηση των νέων έργων.
Σύμφωνα με τον κ. Σιφναίο: «Η Ρεβυθούσα και η Αλεξανδρούπολη καλύπτουν επαρκώς την εγχώρια αγορά. Ο στρατηγικός στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει βασική πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.» Ωστόσο, δεδομένων των μελλοντικών ευρωπαϊκών αναγκών, θεωρείται ότι απαιτείται τουλάχιστον ακόμη μία νέα μονάδα, όπως το FSRU Θράκης, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου.