Αύξηση των ελέγχων στους κλάδους των ταχυμεταφορών της βιομηχανίας, του τουρισμού, της εστίασης, σε επιχειρήσεις έχουν ιστορικό παραβατικότητας, προβλέπει το φετινό ελεγκτικό πλάνο της Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο θέτει σε προτεραιότητα και την πάταξη της απασχόλησης ανηλίκων.
Ο αριθμός των ελέγχων για εργασιακά ζητήματα καθώς και για θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα υπερβεί φέτος τους 70.000, με τους περισσότερους στην Αττική και τη Θεσσαλονίκης.
Στόχος είναι η πάταξη της παραβατικότητας στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, με βασική προτεραιότητα τον έλεγχο της «μαύρης» εργασίας, η οποία εκτός των άλλων στερεί πόρους από τον ΕΦΚΑ.
Παράλληλα οι έλεγχοι θα εστιάσουν και στην τήρηση των ωραρίων απασχόλησης, καθώς όπως αποδεικνύουν οι εξορμήσεις των κλιμακίων της Επιθεώρησης Εργασίας, διαπιστώνονται πολλές παραβάσεις, ακόμη και σε κλάδους που χρησιμοποιούν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, οι οποίοι αποτελούν, επίσης, προτεραιότητα για τους ελεγκτές.
Πού αυξάνονται οι έλεγχοι
Σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως, ο συνολικός αριθμός των ελέγχων που θα διενεργηθούν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία καθώς και την Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Εποπτείας και Ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, κατά το έτος 2025, καθορίζεται σε 69.000.
Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η απόφαση, ο ανωτέρω στόχος αποτελεί τον ελάχιστο συνολικό αριθμό προγραμματισμένων ελέγχων που θα διενεργηθούν, που σημαίνει ότι ο αριθμός τους θα υπερβεί τις 70.000.
Στόχος είναι η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, την καταπολέμηση κάθε παραβατικότητας, την προστασία των εργαζομένων, τη δραστική μείωση των εργατικών ατυχημάτων και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, οι έλεγχοι αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με κύρια προτεραιότητα:
- Σε επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλό δείκτη κινδύνου παραβατικότητας,
- Σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία ή που ελέγχθηκαν (μέσω προγράμματος ανάλυσης κινδύνου - risk analysis) και βρέθηκαν παραβατικές, με σκοπό τον έλεγχο συμμόρφωσης ή τυχόν υποτροπής τους.
Οι έλεγχοι θα αυξηθούν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν περιοδικά λόγω της φύσης τους και συγκεκριμένα:
- Καταλύματα. Στόχος η αύξηση των ελέγχων κατά 8% σε σχέση με τον προγραμματισμό του 2024.
- Εστίαση. Στόχος η αύξηση των ελέγχων κατά 3% σε σχέση με τον προγραμματισμό του 2024.
Ακόμη, οι έλεγχοι των Επιθεωρητών Εργασίας θα εστιάσουν:
- Σε κλάδους στους οποίους απασχολούνται αποσπασμένοι εργαζόμενοι ή εργαζόμενοι πολίτες τρίτων χωρών για την προστασία τους από πιθανές συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης.
- Σε γεωγραφικές περιοχές και κλάδους οικονομικής δραστηριότητας όπου παρατηρούνται υψηλά επίπεδα απασχόλησης ανηλίκων.
- Σε επιχειρήσεις σε κλάδους υπηρεσιών διανομής και μεταφοράς (όπου απασχολούνται εργαζόμενοι διανομείς δίκυκλων μοτοσυκλετών) με έμφαση στον κλάδο Ταχυδρομικών και ταχυμεταφορικών δραστηριοτήτων με στόχο την αύξηση των ελέγχων κατά 25% σε σχέση με τον προγραμματισμό του 2024.
- Στο χονδρικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών, όπου στόχος είναι η αύξηση των ελέγχων στο κατά 10% σε σχέση με τον προγραμματισμό του 2024.
Ψηφιακή Κάρτα
Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και στις επιχειρήσεις που εφαρμόζεται ή θα εφαρμοστεί το σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας και ειδικότερα:
- Στη Βιομηχανία Τροφίμων, όπου στόχος η αύξηση των ελέγχων κατά 10% σε σχέση με τον προγραμματισμό του 2024.
- Στο λιανικό Εμπόριο, όπου στόχος η αύξηση των ελέγχων κατά 10% σε σχέση με τον προγραμματισμό του 2024 με έμφαση σε επιχειρήσεις που λειτουργούν περιοδικά λόγω της φύσης τους.
Οι περιοχές που μπαίνουν στο στόχαστρο
Ο αριθμός των προγραμματισμένων ελέγχων ανά κλάδο Επιθεωρητών Εργασίας και Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασίας κατανέμεται ως εξής:
- ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ: 2.196
- ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: 7.232
- ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: 4.287
- ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: 4.551
- ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ: 2.990
- ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: 1.691
- ΚΡΗΤΗΣ: 1.771
- ΑΘΗΝΩΝ: 5.343
- ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ: 2.907
- ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: 2.689
- ΑΙΓΑΙΟΥ: 3.137
- ΣΥΝΟΛΟ: 38.794
- ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 3.611
- ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 42.405
Υγεία και ασφάλεια
Επιπλέον των ελέγχων για τη διασφάλιση της εργατικής νομοθεσίας, προγραμματίστηκαν και τουλάχιστον 26.595 έλεγχοι, που αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον τομέα της ασφάλειας και υγείας στην εργασία σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με κύρια προτεραιότητα κλάδους όπως:
- Κατασκευές - Τεχνικά Έργα (στόχος το 20% του συνολικού αριθμού ελέγχων).
- Μεταποίηση (στόχος η αύξηση ελέγχων κατά 10% στους κλάδους της μεταποίησης σε σχέση με το 2024).
- Επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία.
Επίσης θα ελεγχθούν επιχειρήσεις, για την τήρηση του θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία αναφορικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων με αναπηρία, όπως και για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τη θερμική καταπόνηση.