Ταράζει τα σχετικά ήρεμα νερά του ανταγωνισμού στην αγορά τηλεπικοινωνιών η ΔΕΗ, που πραγματοποίησε την είσοδο της στη λιανική με μια πολύ επιθετική εμπορική πολιτική σε μια κρίσιμη «γωνία» της αγοράς, τις συνδέσεις ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων (πάνω από 500 Mbps).
Η ΔΕΗ κινείται κόντρα στο ρεύμα της εποχής που θέλει τα συνδυαστικά πακέτα να καταγράφουν υψηλή άνοδο, προσφέροντας internet only με σε υπερυψηλές ταχύτητες και με τιμές που είναι μέχρι στο ήμισυ των τιμών που προσφέρονται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Οι παραδοσιακοί πάροχοι θα παρακολουθήσουν τον βαθμό επιτυχίας του πειράματος της ΔΕΗ, δηλαδή αν πράγματι υπάρχει μια σημαντική βάση συνδρομητών που είναι διατεθειμένοι να ζητήσουν συνδέσεις μόνο ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και χαμηλής τιμής, αφήνοντας τα προνόμια των συνδυαστικών πακέτων. Αν αποδειχθεί επιτυχημένο το πείραμα, θα προχωρήσουν σε αλλαγές στη δική τους εμπορική πολιτική και θα προσπαθήσουν να επιταχύνουν τις επενδύσεις στην οπτική ίνα.
Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν στο BD πως η ΔΕΗ διαθέτει δύο σημαντικά εφόδια στην προσπάθεια της να διεισδύσει σε μια νέα αγορά. Το χαμηλό κόστος ανάπτυξης του δικτύου που της επιτρέπει να έχει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, αλλά και το εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων που διαθέτει, έχοντας αποκτήσει πρόσφατα την Κωτσόβολος.
Η ΔΕΗ έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει γρήγορα το ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο της καθώς ενσωματώνει το δίκτυο οπτικής ίνας στο υπάρχον ενεργειακό δίκτυο, μειώνοντας έτσι τα κόστη κατά περίπου 40%. Παράδειγμα τέτοιας επιτυχημένης ανάπτυξης δικτύου είναι η Ρουμανία, που έχει χαμηλότερες χρεώσεις και πολύ υψηλότερες ταχύτητες από την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν να ξεπεράσουν τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους και τις καθυστερήσεις καθώς και τα αυξημένα κόστη που έχουν τα σκαψίματα για την ανάπτυξη του δικτύου. «Με το κόστος αυτό να μετακυλίεται αναπόφευκτα στον καταναλωτή», όπως τονίζουν πηγές της αγοράς.
Ωστόσο η αγορά είχε περάσει από μια παρόμοια προσπάθεια επιθετικής εμπορικής πολιτικής όταν και η Nova λάνσαρε τα νέα της προγράμματα. Και τότε ο ανταγωνισμός είχε τηρήσει στάση αναμονής, καθώς όπως επισήμαιναν «η έκταση, η ποιότητα και η αξιοπιστία του δικτύου, είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά».
Παρόμοια αναμένεται να είναι και τώρα η στρατηγική της Cosmote Telekom που δέχεται και τη μεγαλύτερη πίεση από την είσοδο της ΔΕΗ, με τον βασικό πάροχο της αγοράς να παραμένει γερά «οχυρωμένος», διαθέτοντας ένα πανίσχυρο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο και ισχυρό αποτύπωμα στην αγορά. Την ίδια στιγμή συνεχίζει τις επενδύσεις που θα φτάσουν τα 3 δισ. μέχρι το 2027 και φέρνει νέες τεχνολογίες όπως το FWA, για να διευρύνει ακόμα περισσότερο την παρουσία του στις «λευκές περιοχές».
Παράλληλα, υπάρχουν και εκείνοι που επισημαίνουν ότι η ΔΕΗ προσφέροντας μόνο ίντερνετ αναλαμβάνει ένα «μεγάλο στοίχημα», καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στα συνδυαστικά πακέτα, αφού «το ίντερνετ από μόνο του δεν αρκεί πλέον για τον πελάτη. Θέλει να κερδίζει και να έχει πρόσβαση σε περισσότερες υπηρεσίες, από κινητή μέχρι συνδρομητική τηλεόραση, χωρίς να χρειάζεται να διαλέγει πάροχο για κάθε υπηρεσία ξεχωριστά».
Ταυτόχρονα τίθεται και το ζήτημα της αξιοπιστίας του δικτύου οπτικών ινών της ΔΕΗ. Η ανάπτυξη των εναερίων οπτικών ινών αν και φθηνότερη, δημιουργεί προβληματισμό στο κατά πόσο το δίκτυο θα μπορεί να διατηρήσει την σταθερότητά του, καθώς θα βρίσκεται εκτεθειμένο στα στοιχεία της φύσης.
Οι περιοχές με κάλυψη
Σημειώνεται ότι η νέα υπηρεσία της ΔΕΗ είναι σήμερα διαθέσιμη σε 950.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.. Στην Αττική, η υπηρεσία FTTH είναι ήδη διαθέσιμη σε 13 δήμους: Κηφισιά, Αγία Παρασκευή, Αμαρούσιο, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Νέα Ιωνία, Νέα Σμύρνη, Παλλήνη, Παπάγου-Χολαργός, Περιστέρι, Φιλοθέη–Ψυχικό, Χαλάνδρι.
Το δίκτυο βρίσκεται υπό κατασκευή στους δήμους: Αιγάλεω, Κερατσίνι-Δραπετσώνα, Νίκαια-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Ίλιον, Αχαρνές, Πειραιάς, Καλλιθέα, Αμπελόκηποι-Μενεμένη, Νεάπολη Συκεών, Εύοσμος, Πάτρα, Καλαμάτα, Κόρινθο, Ηράκλειο, Βόλος, Λαμία, Τρίκαλα, Βέροια, Κοζάνη.
Αναμένεται επίσης να φτάσει στο επόμενο διάστημα σε Λάρισα, Ιωάννινα, Μεγαλόπολη, Θεσσαλονίκη, Παύλου Μελά, Ωραιόκαστρο, ενώ στην Αττική οι επόμενες περιοχές είναι Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Πετρούπολη, Μοσχάτο-Ταύρος, Δάφνη-Υμηττός, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό, Σπάτα, Παιανία.
Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει να καλύπτονται αστικά κέντρα όπως η Πάτρα, ο Βόλος, τα Τρίκαλα και το Ηράκλειο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την ανάπτυξη του δικτύου σε Λάρισα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κόρινθο, Βέροια, Κοζάνη και Μεγαλόπολη.
Η σύγκριση τιμών μεταξύ των παρόχων
Οι τιμές στα προγράμματα της ΔΕΗ ξεκινούν από τα 17,90 ευρώ τον μήνα και φτάνουν έως τα 52,90 ευρώ τον μήνα. Ειδικότερα, προσφέρει τρία προγράμματα, σε υπερυψηλές ταχύτητες. Το ΔΕΗ Fiber 500Mbps στα 17,90 ευρώ τον μήνα, το ΔΕΗ Fiber 1Gbps στα 19,90 ευρώ τον μήνα και το ΔΕΗ Fiber 2,5 Gbps στα 52,90 ευρώ.
Οι καταναλωτές ωστόσο δεν μπορούν να κάνουν χρήση του voucher του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις υπερυψηλές ταχύτητες, όπως ξεκαθαρίζει η εταιρία.
Η Inalan που προσπάθησε να ταράξει τα νερά της αγοράς με την είσοδο της, αλλά έχει περιοριστεί σε πολύ μικρά μερίδια αγοράς, διαθέτει επίσης internet only υπηρεσίες, και εσχάτως προσφέρει και υπηρεσίες φωνής σε μια προσπάθεια να διευρύνει την παρουσία της.
Σε υπηρεσίες internet only προσφέρει το Basic 200/200 VPBX στα 35 ευρώ με την επιδότηση Gigabit Voucher, το Basic 300/300 στα 18 ευρώ τον μήνα με την επιδότηση, καθώς και το Basic 1Gbps στα 24 ευρώ τον μήνα.
Σε 2play προσφέρει το Basic 300/300 Phone Max στα 33 ευρώ τον μήνα, που περιλαμβάνει ταχύτητες ίντερνετ 300Mbps και απεριόριστα λεπτά ομιλίας σε σταθερά, 1.500 λεπτά προς κινητά και 180 προς εξωτερικό, με την τιμή να πέφτει στα 23 ευρώ με την επιδότηση Gigabit Voucher, αλλά και το Basic 1Gbps και απεριόριστα λεπτά σε σταθερά και κινητά καθώς και 200 λεπτά στο εξωτερικό στην τιμή των 42 ευρώ, και την τιμή να πέφτει στα 32 ευρώ με το Gigabit Voucher.
Η Cosmote Telekom το λιγότερο που προσφέρει στους καταναλωτές πέρα από τις συνδυαστικές προσφορές και εκπτώσεις, μέσα από το Magenta One,, είναι πακέτα 2play (ίντερνετ-σταθερή). Στις υπερυψηλές ταχύτητες ξεκινάει από το Cosmote Fiber 200 Unlimited με απεριόριστα λεπτά σε σταθερά και κινητά, που το προσφέρει στα 43,72 ευρώ τον μήνα.
Πολύ χαμηλότερες είναι οι τιμές όσο ανεβαίνουν οι ταχύτητες, με την Cosmote Telekom να «προσκαλεί» τους πελάτες στις υψηλότερες επιδόσεις, προσφέροντας το Cosmote Fiber 300 Unlimited στα 29,85 ευρώ τον μήνα με την επιδότηση του Gigabit Voucher, και το Cosmote Fiber 500 Unlimited στα 37,47 ευρώ τον μήνα.
Σε ακόμη υψηλότερες ταχύτητες προσφέρει το Cosmote Fiber 1Gbps Unlimited στα 45,09 ευρώ τον μήνα με την επιδότηση του Gigabit Voucher, και το Cosmote Fiber 3Gbps Unlimited στα 64,14 ευρώ τον μήνα.
Η Nova ξεκινάει από το Fiber 200 με απεριόριστες κλήσεις σε σταθερά και κινητά, στα 31,42 ευρώ τον μήνα, το Fiber 300 στα 27,22 ευρώ τον μήνα με την επιδότηση του Gigabit Voucher και στα 500 Mbps στα 31,97 ευρώ.
Προσφέρει επίσης το Fiber 1Gbps στα 36,75 ευρώ τον μήνα με την επιδότηση Gigabit Voucher, και το Fiber 3Gbps στα 54 ευρώ.
Η Vodafone προσφέρει τρία προγράμματα που διαθέτουν απεριόριστα λεπτά σε σταθερά και κινητά. Το Full Fiber 300 Plus στα 25,95 ευρώ τον μήνα με το Gigabit Voucher, το Full Fiber 500 Plus στα 30,70 ευρώ, και το Full Fiber 1Gbps Plus στα 35,50 ευρώ.