Την πλήρη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έως το 2026 διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, στο ΕΤ Forum στην Αλεξανδρούπολη. Όπως σημείωσε, το 2025 αναμένεται απορρόφηση 4,9 δισ. ευρώ, ενώ το 2026 προγραμματίζεται εισροή 6,9 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι μέσα στον Ιούλιο θα κατατεθεί το έκτο αίτημα πληρωμής ύψους 3,9 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός εξήγγειλε νέα μέτρα στήριξης για τα ΑμεΑ στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», με επέκταση του ορίου κατασκευής κατοικιών από το 2007 στο 2020, ώστε να ενταχθούν περισσότερα ακίνητα με επαρκείς υποδομές προσβασιμότητας.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι επενδυτικοί πόροι υπερδιπλασιάστηκαν αγγίζοντας τα 1,8 δισ. ευρώ, με πάνω από 3.500 επιχειρήσεις να έχουν ήδη επωφεληθεί από δάνεια και εγγυήσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των εργαλείων ΤΕΠΙΧ. Εντός των στόχων είναι και η επανενεργοποίηση της επιδότησης επιτοκίου 40%.
Ανακοινώθηκε, επίσης, νέα επιδότηση 12 εκατ. ευρώ για τη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς προϊόντων κατά 65%. Το 2025 το ΠΔΕ θα φτάσει στα 14,6 δισ. ευρώ, με προοπτική 16,9 δισ. το 2026.
Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Μεταλλεία Θράκης, Λεωνίδας Μπακούρας, μίλησε για την επένδυση στο Πέραμα, η οποία ενδέχεται να αξιοποιήσει θησαυρό 71 δισ. ευρώ σε φυσικούς πόρους. Ανέφερε ότι η ΜΠΕ θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο και έκανε λόγο για 700 νέες θέσεις εργασίας και σημαντικά οφέλη στην τοπική οικονομία.
Ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ, Γεώργιος Μπρούφας, εστίασε στη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης σε πανεπιστημιακά έργα, ζητώντας στοχευμένη χρήση των πόρων για τη συγκράτηση ταλέντου στην περιοχή.
Τέλος, ο CCO του Ομίλου Μεσόγειος, Γιώργος Κουμπαράκης, έθεσε το ζήτημα της ουσιαστικής απορρόφησης και όχι μόνο της συμβασιοποίησης των κονδυλίων, επισημαίνοντας τις προκλήσεις στην εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής.