Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παραποίησης, το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) εφιστά την προσοχή στους σοβαρούς κινδύνους που συνεπάγεται η κυκλοφορία παραποιημένων τροφίμων και ποτών στην ευρωπαϊκή αγορά.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μόνο στον τομέα των οίνων και των οινοπνευματωδών ποτών καταγράφονται ετήσιες απώλειες 2,3 δισ. ευρώ και περίπου 5.700 θέσεων εργασίας στην ΕΕ. Στην Ελλάδα, οι ζημιές από την παραποίηση φτάνουν τα 49 εκατ. ευρώ ετησίως και πλήττουν πάνω από 200 θέσεις εργασίας.
Η εκστρατεία του EUIPO «Τι βρίσκεται στο τραπέζι σας;» θέτει στο επίκεντρο τον καταναλωτή, ενθαρρύνοντάς τον να ελέγχει τις ετικέτες, τη συσκευασία και την προέλευση των προϊόντων, αναζητώντας επίσημες ενδείξεις όπως ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.
Η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει προσφέρει νέες διόδους για τη διακίνηση απομιμήσεων, δυσκολεύοντας τον εντοπισμό τους. Οι δράστες παραποιούν συσκευασίες και ετικέτες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται επικίνδυνες ουσίες, όπως μεθανόλη, υδράργυρος και απαγορευμένα φυτοφάρμακα.
Η επιχείρηση OPSON του 2024, που πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση της Europol και της Interpol, οδήγησε στην κατάσχεση 22.000 τόνων τροφίμων και 850.000 λίτρων ποτών συνολικής αξίας 91 εκατ. ευρώ, αποκαλύπτοντας τη συστηματική διάσταση του φαινομένου και τη σύνδεσή του με το οργανωμένο έγκλημα.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, Ζοάο Νεγκράο, δήλωσε πως «η παραποίηση τροφίμων αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας και οικονομικής ασφάλειας», υπογραμμίζοντας τη σημασία συνεργασίας μεταξύ αρχών, καταναλωτών και παραγωγών.
Οι γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ αποτελούν ισχυρή ασπίδα προστασίας για τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά προϊόντα. Πάνω από 3.600 προϊόντα έχουν καταχωριστεί, με το κρασί να ξεχωρίζει ως ο πιο ευάλωτος κλάδος στην παραποίηση.
Η μάχη κατά των παραποιημένων προϊόντων είναι συλλογική και απαιτεί εγρήγορση από όλους τους κρίκους της αλυσίδας – από την παραγωγή μέχρι την τελική κατανάλωση.