ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Αδήλωτα ομόλογα του 2014 «καίνε» φορολογούμενο με φόρους 400.000 ευρώ

Η αγορά ομολόγων στο Λουξεμβούργο το 2014 κόστισε ακριβά σε φορολογούμενο, με την ΑΑΔΕ να καταλογίζει φόρους και πρόστιμα λόγω παραβίασης της δεκαετούς παραγραφής.

Πανάκριβα πλήρωσε Έλληνας φορολογούμενος τα ομόλογα που αγόρασε το 2014, στο Λουξεμβούργο, καθώς μετά από 10 χρόνια η εφορία διαπίστωσε ότι τα ποσά ήταν αδήλωτα και του καταλόγισε βαρύτατους φόρους και πρόστιμα.

Παρότι είχε παρέλθει η πενταετία της παραγραφής, το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) του καταλόγισε τους φόρους και πρόστιμα επειδή, κατά το σκεπτικό, επρόκειτο για «μεγάλη φοροδιαφυγή» υπόθεση για την οποία ο χρόνος παραγραφής είναι η δεκαετία.

Η συνέχεια της υπόθεσης θα δοθεί στα δικαστήρια, όπου ο φορολογούμενος θα αμφισβητήσει την παράταση της περιόδου παραγραφής, δεδομένου ότι όταν εμπλέκεται ελληνική τράπεζα, οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών παραγράφονται στην πενταετία.

Ο έλεγχος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2024  (δύο μήνες πριν εκπνεύσει η δεκαετία) από στοιχεία που βρήκε η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, μετά από έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων  και παρέπεμψε τον φάκελο στο ΚΕΦΟΜΕΠ.

Μετά από διερεύνηση των τραπεζικών λογαριασμών του φορολογούμενου, διαπιστώθηκε η παράλειψη δήλωσης, στο φορολογικό έτος 2014, προθεσμιακών καταθέσεων ύψους 125.779,97 ευρώ, καθώς και τη μεταφορά ποσού ύψους 965.821,92 ευρώ στο Λουξεμβούργο για την αγορά ομολόγων.

Όταν του ζητήθηκαν στοιχεία για να δικαιολογήσει τα ποσά, δικαιολόγησε μόνο το ποσό των  125.779,97 ευρώ και όχι το κόστος της αγοράς των ομολόγων, με χώρα έκδοσης το Λουξεμβούργο.

Με βάση τις προηγούμενες φορολογικές του δηλώσεις (ανάλωση κεφαλαίου) καθώς και με βάση τα τρέχοντα εισοδήματα του έτους 2014, το αδικαιολόγητο ποσό μειώθηκε από τα 965.821,92 ευρώ σε 820.064,45 ευρώ.

Επί της πρόσθετης διαφοράς μεταξύ τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος καταλογίστηκε από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. διαφορά φόρου ποσού 266.732,48 ευρώ, πλέον προστίμου ποσού 133.510,18 ευρώ, ενώ με τις προσαυξήσεις και εισφορές ο τελικός «λογαριασμός» έφτασε σε 401.029,89 ευρώ, που ανέρχεται στο 49% του ποσού που η εφορία χαρακτήρισε ως προσαύξηση περιουσίας.

Γιατί δεν παραγράφηκε 

Ο φορολογούμενος προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με βασικό επιχείρημα την παραγραφή της υπόθεσής του, δεδομένου ότι είχα παρέλθει 10ετία από το έτος 2014.

Η ΔΕΔ απέρριψε τον ισχυρισμό του και επικύρωσε τους φόρους και τα πρόστιμα που επέβαλε το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., ενώ στην απόφασή της εξηγεί γιατί η εν λόγω περίπτωση δεν παραγράφηκε στη δεκαετία.

Στο σκεπτικό που έχει ευρύτερο ενδιαφέρον αναφέρει πως, ειδικά για τις χρήσεις 2012 και 2013 και τα φορολογικά έτη 2014, 2015, 2016 και 2017, πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, μπορεί να εκδοθεί εντός δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης, εφόσον προκύπτει ότι διαπράχθηκε «έγκλημα φοροδιαφυγής».

Το έγκλημα της φοροδιαφυγής

Όπως αναφέρει, έγκλημα φοροδιαφυγής διαπράττει όποιος με πρόθεση:

  • Προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή φόρου εισοδήματος, Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) ή Ειδικού Φόρου Ακινήτων (Ε.Φ.Α.), αποκρύπτει από τα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης φορολογητέα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή ή περιουσιακά στοιχεία, ιδίως παραλείποντας να υποβάλει δήλωση ή υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση ή καταχωρίζοντας στα λογιστικά αρχεία εικονικές (ολικά ή μερικά) δαπάνες ή επικαλούμενος στη φορολογική δήλωση τέτοιες δαπάνες, ώστε να μην εμφανίζεται φορολογητέα ύλη ή να εμφανίζεται αυτή μειωμένη,
  • Προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), του Φόρου Κύκλου Εργασιών, του φόρου ασφαλίστρων και των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς ή συμψηφίζει ή εκπίπτει ανακριβώς αυτούς, καθώς και όποιος παραπλανά τη Φορολογική Διοίκηση με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή με την αθέμιτη παρασιώπηση ή απόκρυψη αληθινών γεγονότων και δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς ή συμψηφίζει ή εκπίπτει ανακριβώς αυτούς ή λαμβάνει επιστροφή, καθώς και όποιος διακρατεί τέτοιους φόρους, τέλη ή εισφορές.
  • Προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή φόρου πλοίων, δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς στο Δημόσιο τον φόρο αυτόν.

Έγκλημα φοροδιαφυγής διαπράττεται και τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών:

  • Αν ο φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα ή στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ ανά είδος φόρου, ή
  • Αν το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς που δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς ή επεστράφη ή συμψηφίστηκε ή εξέπεσε ή διακρατείται υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος:
  • τις 50.000 ευρώ, εφόσον αφορά Φ.Π.Α. ή
  • τις 100.000 ευρώ ανά είδος φόρου, τέλους ή εισφοράς σε κάθε άλλη περίπτωση.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ