Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, με αφορμή τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ για τον κύκλο εργασιών στο λιανικό εμπόριο (εκτός τροφίμων, οχημάτων και καυσίμων) για το Α΄ τρίμηνο 2025, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κατάσταση στην αγορά:
«Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι το εμπόριο διανύει μια παρατεταμένη περίοδο αρνητικού ισοζυγίου εσόδων – εξόδων. Το 2025 ξεκίνησε ασθενικά, συνεχίζοντας την τάση του στάσιμου 2024. Σύμφωνα με την ανάλυση, ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε ονομαστικά κατά 1,2% ή +68 εκατ. ευρώ (5,59 δισ. από 5,52 δισ. το 2024), ο πληθωρισμός στο ίδιο διάστημα έφτασε το 2,6%, οδηγώντας σε πραγματική μείωση της αγοραστικής δύναμης. Πρόκειται για την πιο χαμηλή ετήσια επίδοση των τελευταίων 4 ετών.
Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση του κύκλου εργασιών κατά -1,1%, μειώνοντας το μερίδιό τους στο 75,7% από 77,5% πέρυσι. Την ίδια στιγμή, η καταναλωτική στροφή σε φθηνότερες αγορές —όπως υπαίθριοι πάγκοι και μεταχειρισμένα είδη— εντείνεται, φανερώνοντας τις οικονομικές πιέσεις στα νοικοκυριά.
Οι υψηλότερες αυξήσεις σε απόλυτα μεγέθη σημειώθηκαν σε:
Φαρμακευτικά είδη: +40,9 εκατ. ευρώ
Παιχνίδια: +32,9 εκατ. ευρώ
Έπιπλα & είδη σπιτιού: +28,4 εκατ. ευρώ
Σε ποσοστιαίες μεταβολές:
Υπαίθριες αγορές ένδυσης/υπόδησης: +33,4%
Μεταχειρισμένα είδη: +30,7%
Σε επίπεδο Περιφερειών, η Κρήτη (+3,4% ή +9,4 εκατ. ευρώ) και η Αττική (+2,9% ή +91,4 εκατ. ευρώ) κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, ενώ πτώση παρατηρήθηκε σε Νότιο Αιγαίο (-4,4%) και Θεσσαλία (-4,0%).
Σε τριμηνιαία βάση, καταγράφηκε σημαντική πτώση 25% στον κύκλο εργασιών σε σχέση με το Δ΄ τρίμηνο 2024, δηλαδή -1,9 δισ. ευρώ, λόγω εποχικότητας και διεθνούς αβεβαιότητας.
Καταλήγοντας, ο κ. Καφούνης τόνισε την ανάγκη για άμεσες πολιτικές παρεμβάσεις που θα μειώσουν τα βάρη και θα ενισχύσουν τη χρηματοδότηση των ΜμΕ, προειδοποιώντας ότι αλλιώς η πορεία της αγοράς μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμη.