ΓΔ: 1948.08 -1.13% Τζίρος: 21.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:05:33
businessdaily-Mylonas-Ethniki-Trapeza
Φωτο: Εθνική Τράπεζα

Π. Μυλωνάς: Γιατί γίνονται πιο δύσκολες οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής υπογραμμίζει ότι τα έργα ΑΠΕ δεν έχουν πλέον εξασφαλισμένα έσοδα και αυτό δυσκολεύει τη χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες. Μεγάλη αύξηση των περικοπών παραγωγής το 2024.

Η μεγάλη αύξηση των περικοπών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση έργων από τις τράπεζες λόγω της αβεβαιότητας για τα έσοδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρουσίασης της έκθεσης Greek Energy Market Report για το 2024, που συντάχθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας.

Ο Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος, Μέλος του ΔΣ της ΗΑΕΕ, Διευθύνων Σύμβουλος στην Akuo Greece και καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο Alba, υπογράμμισε ότι διαφοροποιείται το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών ηλεκτρισμού με αύξηση των εξαγωγών, ενώ παράλληλα καταγράφεται σημαντική αύξηση των περικοπών παραγωγής ΑΠΕ, που έφτασαν τις 1.022 γιγαβατώρες.

Σημειώνεται ότι το 2023 οι περικοπές είχαν φτάσει τις 228 γιγαβατώρες, δηλαδή αυξήθηκαν σχεδόν κατά 4,5 φορές μεταξύ 2023 και 2024.

Η Ελλάδα καλείται να βελτιώσει τους δείκτες της στη συμμετοχή των ΑΠΕ στις μεταφορές και τη βιομηχανία, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία καλύπτει και το σημαντικό ζήτημα της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, αναλύοντας τα διαφορετικά σενάρια και τα απαιτούμενα έργα στο δίκτυο τα επόμενα χρόνια.

Δυσκολεύει η χρηματοδότηση

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πλέον τα έργα ΑΠΕ. Παλαιότερα, τόνισε, υπήρχαν οι ταρίφες και οι τράπεζες είχαν υψηλό βαθμό βεβαιότητας, αλλά τώρα τα έργα στράφηκαν προς τις τιμές αγοράς οι οποίες παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις.

Οι ΑΠΕ καλύπτουν πλέον μεγάλο ποσοστό της παραγωγής και προκύπτουν ζητήματα, όπως είναι οι περικοπές ή οι μηδενικές τιμές. Επίσης, το δίκτυο έχει ελλείψεις και αν θέλουμε σταθερές τιμές, τότε χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή αγορά, όπως σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.

Αναφερόμενος στις μπαταρίες, είπε ότι θα μπορούσαν να λύσουν πολλά προβλήματα, όμως και πάλι είναι δύσκολη η χρηματοδότηση, καθώς υπάρχει και η συνεχής τεχνολογική εξέλιξη που προσθέτει αβεβαιότητα.

Οι πιθανές λύσεις για τα παραπάνω ζητήματα είναι αρκετές και περιλαμβάνουν σίγουρα τα δίκτυα και τις διασυνδέσεις. Παράλληλα, σημαντικό είναι να υπάρξει ένα πρόσθετο έσοδο από το κράτος για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι μπαταρίες στο σύστημα. Αντίστοιχα, τα εταιρικά διμερή συμβόλαια δεν έχουν εξελιχθεί αρκετά μέχρι στιγμής στη χώρα μας και πρέπει να αναπτυχθούν.

Η Εθνική Τράπεζα σημειώνεται ότι μεσολαβεί με ένα δικό της προϊόν στην αγορά, το Energy Baseload Swap (EBS), μέσω του οποίου μπορεί ένας παραγωγός ή καταναλωτής να εξασφαλίσει σταθερές τιμές. Γίνεται μια συμφωνία με διάρκεια έως 10 έτη με μια συγκεκριμένη τιμή και πληρώνεται ή πιστώνεται η διαφορά με την Οριακή Τιμή Συστήματος. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μυλωνάς: Χορηγήσεις 30 δισ. από τις τράπεζες για την ενέργεια

Ο επικεφαλής της ΕΤΕ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα θα πρέπει «να εξελιχθεί σε καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας» και αναφέρθηκε στον ρόλο που θα έχουν οι τράπεζες προς αυτήν την κατεύθυνση..
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρηματοδότηση μέσω Ταμείου Ανάκαμψης για φωτοβολταϊκά ύψους 451 εκατ.

Τέσσερα φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής ισχύος 730 MWp υλοποιούνται από τη ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και τραπεζικό δανεισμό από τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα.
ΑΓΟΡΕΣ

Εθνική Τράπεζα: Η τράπεζα του αύριο επενδύει σε ενέργεια και υποδομές

Ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής και η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας μίλησαν στο FIN FORUM 2022, για τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών καθώς και για τα χαρακτηριστικά της τράπεζας του αύριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτική «έκρηξη» δεκάδων δισ. φέρνει η πράσινη μετάβαση της Ελλάδας

Η Εθνική Τράπεζα υπολογίζει τις επενδυτικές ανάγκες στα 8,5 δισ. έως το 2030, ενώ έως το 2050 θα απαιτούνται 10 δισ. ευρώ ετησίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο θα απαιτηθούν επενδύσεις 4,4 τρισ. δολ. στις τρεις επόμενες δεκαετίες.
metlen_solar_park
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το deal της Metlen στη Χιλή και το case study στην αποθήκευση ενέργειας

Τα οφέλη από το δεκαπενταετές PPA της Metlen με την Copec EMOAC που συνδυάζει και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Η δραστηριότητα του ομίλου στη Χιλή και γιατί η χώρα της Λ. Αμερικής αποτελεί case study.