Σε αντίθετη πορεία από την ευρωζώνη κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, που εκτοξεύτηκε πάνω από το 3% τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία της Eurostat.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,9% υποχωρώντας κάτω από το όριο του 2% που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως στόχο, αυξάνοντας τις ελπίδες να υπάρξει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε από το 3,1% τον Μάρτιο, σε 2,6% τον Απρίλιο, αλλά τον Μάιο έκανε άλμα 0,7% και διαμορφώθηκε σε 3,3%.
Σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε από το 2,2% του Απριλίου, με τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Μάιο (3,3%, έναντι 3% τον Απρίλιο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (3,2%, έναντι 4% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά παρέμειναν σταθερά στο 0,6% σε σύγκριση με τον Απρίλιο και την ενέργεια (-3,6%, σταθερός σε σύγκριση με τον Απρίλιο).
Τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός και η ενέργεια αντιπροσωπεύουν το 19,3% και το 9,4%, αντίστοιχα σύμφωνα με την Eurostat. Μαζί, αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο των δαπανών της ζώνης του ευρώ, αλλά μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον συνολικό πληθωρισμό, καθώς οι τιμές τους τείνουν να αυξομειώνονται σημαντικά περισσότερο από ό,τι οι άλλες συνιστώσες.
Στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε τον Μάιο αν και λιγότερο από ότι είχαν προβλέψει οι αναλυτές, φτάνοντας στο 2,1%. Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από τον στόχο του 2% φτάνοντας στο πιο χαμηλό των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο του 2%, έχοντας καταγράψει τη μικρότερη αύξηση των τελευταίων επτά μηνών, καθώς καταγράφηκαν πιο μικρές αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και μείωση σε ορισμένα έξοδα μεταφοράς και αναψυχής.