ΓΔ: 1948.08 -1.13% Τζίρος: 21.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:05:33
Oikonomia, Economy, Ellada
Φωτο: Shutterstock

ΙΟΒΕ: Σταθερό το κλίμα, ανοδικά κινείται η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Οριακή πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος κατέγραψε το ΙΟΒΕ για τον Μάιο, με ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και άνοδο στις κατασκευές και το εμπόριο.

Σε κλίμα σχετικής σταθερότητας κινήθηκε η ελληνική οικονομία τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ. Αν και ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε οριακά, η εικόνα στους περισσότερους τομείς παρέμεινε ανθεκτική, με θετικές ενδείξεις από τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε αισθητά, ενισχύοντας την προοπτική ανάκαμψης ενόψει της θερινής περιόδου και της συνέχισης των επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μικρές διακυμάνσεις και σημάδια σταθερότητας χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την Οικονομική Συγκυρία.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ η ελληνική οικονομία που διατηρείται σε αναπτυξιακή τροχιά, με μικρές διαφοροποιήσεις ανά τομέα και σταδιακή ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Κρίσιμες παραμένουν οι επόμενες κινήσεις σε επίπεδο επενδύσεων, μεταρρυθμίσεων και αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων.

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, στους πρώτους μήνες του 2025 οι μεταβολές είναι οριακές στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, όπως και στα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα συνολικά μικρές διακυμάνσεις του δείκτη. Οι διεθνείς αναταράξεις και αβεβαιότητες δεν φαίνεται, έως τώρα, να έχουν σημαντικές επιδράσεις, και υπάρχει μια στάση αναμονής των τελικών εξελίξεων. 

Οι διάφορες αβεβαιότητες, που παραμένουν πλέον για μεγάλο διάστημα στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, φαίνεται να μην έχουν επιτρέψει σημαντική βελτίωση των προσδοκιών όπως θα αναμενόταν με την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Άλλωστε, οι σχετικές τάσεις στην τελευταία, αναμένεται να επιδράσουν σημαντικά στο οικονομικό κλίμα κατά τους επόμενους μήνες. Στο ίδιο διάστημα κρίσιμη θα είναι, συνολικά για την οικονομία, και η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης, τα τελικά στάδια του οποίου επηρεάζουν τη μεγέθυνση της οικονομίας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Μάιο στις 107,0 μονάδες, παρουσιάζοντας οριακή υποχώρηση σε σχέση με τον Απρίλιο (107,4), κυρίως λόγω της μείωσης των προσδοκιών στους τομείς της Βιομηχανίας και των Υπηρεσιών.

Παρά το γενικότερο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία δείχνει ανθεκτικότητα. Οι καταναλωτές εμφανίζονται ελαφρώς πιο αισιόδοξοι, ενώ η κατανάλωση ενισχύεται, κυρίως λόγω της αυξημένης πρόθεσης για αποταμίευση και δαπάνες. Παράλληλα, η τουριστική περίοδος και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να στηρίξουν την αναπτυξιακή δυναμική.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο της Βιομηχανίας υποχώρησαν στις 110,8 μονάδες (από 113,1 τον Απρίλιο), κυρίως λόγω της εξασθένησης των προβλέψεων για την παραγωγή και της αύξησης των αποθεμάτων. Οι εξαγωγικές προσδοκίες παρουσίασαν πτωτικές τάσεις, ενώ ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε ελαφρά.

Αντιθέτως, ο δείκτης προσδοκιών στις Κατασκευές αυξήθηκε στις 164,3 μονάδες, χάρη στη σημαντική βελτίωση των προσδοκιών στα δημόσια έργα, ενώ στις ιδιωτικές κατασκευές καταγράφηκε αισθητή υποχώρηση. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού αναδεικνύεται σε βασικό εμπόδιο για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Παρατηρήθηκε βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών (100,4 από 98,6 μονάδες) στο λιανικό εμπόριο, κυρίως λόγω της ανόδου στις τρέχουσες πωλήσεις σε κλάδους όπως η ένδυση και υπόδηση, παρά την ήπια υποχώρηση στις προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο.

Οι προσδοκίες για τις Υπηρεσίες υποχώρησαν στις 112,0 μονάδες, λόγω απαισιόδοξων προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση, ενώ η τρέχουσα ζήτηση και κατάσταση ενισχύθηκαν. Οι πληθωριστικές πιέσεις στον τομέα παραμένουν αισθητές. 

Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Ξενοδοχεία – Εστιατόρια – Τουριστικά Πρακτορεία, κινήθηκε ήπια πτωτικά και διαμορφώθηκε στις 137,3 από 139,0 μονάδες. Οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν ήπια, ενώ παράλληλα ενισχύθηκαν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση με τις θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να εξασθενούν ωστόσο σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο μήνα. Οι έντονα
θετικές προβλέψεις για την απασχόληση υποχωρούν ήπια, ενώ ο δείκτης των τιμών διατηρείται σε έντονα πληθωριστικά επίπεδα.

Ήπια ανοδικά κινείται ο δείκτης προσδοκιών στους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς (χωρίς Τράπεζες), στις 154,9 (από 149,8) μονάδες, σε έντονα υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με εκείνο του προηγούμενου έτους (132,5 μον.).

Οριακή εξασθένιση παρουσιάζει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού που διαμορφώνεται στις 92,9 (από 93,3) μονάδες, πολύ χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι (110,3 μον.). 

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε  φτάνοντας τις -42,7 μονάδες (από -46,8). Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, τη γενική κατάσταση της χώρας και την πρόθεση για δαπάνες και αποταμίευση κατέγραψαν θετικά πρόσημα. Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τον χαμηλότερο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ε.Ε., με τους καταναλωτές στην Εσθονία με επίπεδο δείκτη –35,9 και την Ουγγαρία (-28,0) να ακολουθούν. Οι επιμέρους δείκτες για την γενικότερη οικονομική κατάσταση στην χώρα, αλλά και τα οικονομικά των νοικοκυριών βελτιώνονται. Η πρόθεση για μείζονες αγορές ενισχύεται με την αποταμίευση να βελτιώνεται επίσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξαφνικός θάνατος» και όχι παράταση στα κονδύλια του Ταμείου Ανακαμψης

Στις 4 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τέλος για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης βάζοντας τέλος στα σενάρια για παράτασή του. Οι εναλλακτικές λύσεις που εξετάζουν τα κράτη-μέλη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Επιστρέφει η ελληνική οικονομία και έρχονται νέες επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, παρουσίασε την επιτυχημένη πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί, δίνοντας έμφαση στην ανάκτηση εμπιστοσύνης και στην ευρωπαϊκή στήριξη.