Με μικρή αύξηση σε έσοδα τόκων και κερδοφορία πέρασαν οι ελληνικές τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά τη μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι συστημικές τράπεζες αύξησαν σημαντικά τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1, ενώ θεαματική ήταν η μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, που έπεσε στο 3% για τις συστημικές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΤτΕ για το α' τρίμηνο στο αγγλόφωνο δελτίο της για την οικονομία,
- Τα καθαρά έσοδα από τόκους όλων των τραπεζών έμειναν σταθερά στα 2,2 δισ. ευρώ, όσο και το α' τρίμηνο του 2024, ενώ των συστημικών τραπεζών σταθεροποιήθηκαν στα 2,1 δισ. ευρώ.
- Επίσης σταθερά, στα 500 εκατ. ευρώ, ήταν τα έσοδα από προμήθειες, ενώ μικρή μείωση καταγράφεται στα έσοδα από συναλλαγές (200 εκατ. φέτος, έναντι 300 εκατ. το 2024).
- Τα κέρδη προ προβλέψεων μειώθηκαν από 1,9 σε 1,8 δισ. ευρώ για το σύνολο των τραπεζών, ενώ για τις συστημικές έμειναν σταθερά στα 1,8 δισ.
- Αυξημένα ήταν τα λειτουργικά έξοδα, στα 1,1 δισ. από 900 εκατ. για το σύνολο των τραπεζών και σε 1 δισ. από 800 εκατ. για τις συστημικές.
- Εντυπωσιακή είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί από 6,9% σε 3,8% για το σύνολο των τραπεζών και από 4,6% σε 3% για τις συστημικές.
- Ο δείκτης ρευστότητας (LCR) παρέμεινε πολύ υψηλός κοντά στο 220%.
- Σημαντικά αυξημένος είναι ο δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας CET1, από 15,5% σε 16,3%, ενώ και ο δείκτης κάλυψης των υποχρεώσεων MREL έχει αυξηθεί από 24,8% σε 28,7%.

Ενίσχυση κερδοφορίας και ανθεκτικότητας
Η ΤτΕ σημειώνει ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας παρουσίασε αύξηση στην κερδοφορία και ενίσχυση της χρηματοοικονομικής του ανθεκτικότητας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των υψηλότερων καθαρών εσόδων από προμήθειες και της μείωσης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρέμειναν γενικά αμετάβλητα.
Η συνολική κεφαλαιακή θέση των συστημικών τραπεζών βελτιώθηκε τον Μάρτιο του 2025 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των κεφαλαίων CET1 σε σχέση με τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού. Η ανθεκτική κερδοφορία αναμένεται να συμβάλει περαιτέρω στην ποιότητα των κεφαλαίων.
Οι συστημικές τράπεζες διατήρησαν ισχυρή θέση ρευστότητας. Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) ήταν υπερδιπλάσιος του ρυθμιστικού ορίου του 100% και σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης.
Ο συνολικός δείκτης NPE των συστημικών τραπεζών μειώθηκε περαιτέρω τον Μάρτιο του 2025 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν εκπληρώσει τους τελικούς τους στόχους MREL (Ελάχιστη Απαίτηση για Ίδια Κεφάλαια και Επιλέξιμες Υποχρεώσεις).
Αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας
Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να ωφελούνται από τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου. Έχουν σημειωθεί αναβαθμίσεις από διάφορους οίκους αξιολόγησης, αντανακλώντας το βελτιωμένο λειτουργικό περιβάλλον και τα καλύτερα τραπεζικά μεγέθη.
Σε ό,τι αφορά το κόστος χρηματοδότησης, οι αποδόσεις των senior ομολόγων που εκδόθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν την εξεταζόμενη περίοδο, περισσότερο από αυτές των ομολόγων αντίστοιχων τραπεζών της ευρωζώνης.
Συνολικά, το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών συνεχίζει την πτωτική του πορεία, αντανακλώντας τη σταδιακή μετάδοση των χαμηλότερων επιτοκίων πολιτικής και των βελτιωμένων αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας στο κόστος των καταθέσεων, των διατραπεζικών δανείων και της έκδοσης ομολόγων.
Πρόσφατες Εξελίξεις
Piraeus Bank: Έκδωσε ένα νέο πράσινο senior preferred ομόλογο ύψους €500 εκατ. με απόδοση 3,14%.
Eurobank: Έκδωσε ένα νέο αέναο ομόλογο Additional Tier 1 ύψους €500 εκατ. με απόδοση 6,625%.
UniCredit: Αύξησε το μερίδιό της στην Alpha Bank από 9,6% σε σχεδόν 20%, εν αναμονή της ρυθμιστικής έγκρισης.