Στη διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, επιβεβαιώνοντας τη σταθερότητα των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.
Ο Scope, ο πρώτος εκ των πέντε αναγνωρισμένων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκων που απέδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2023, διατήρησε την αξιολόγησή του και στη νέα περιοδική του έκθεση, χωρίς να προχωρήσει σε μεταβολές.
Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι αξιολογήσεις του επανεξετάζονται διαρκώς, με ελάχιστη συχνότητα μία φορά το χρόνο ή ανά εξάμηνο στην περίπτωση κρατών.
Στο επίκεντρο της θετικής αξιολόγησης βρίσκεται η σταθερή δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας, με πρωτογενές πλεόνασμα 4% και συνολικό πλεόνασμα 1,3% για το 2024. Ο Scope εκτιμά ότι τα προγραμματισμένα πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% για το 2025 και 2,4% για το 2026 ενισχύουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται να μειωθεί στο 125% του ΑΕΠ έως το 2030.
Αναφορικά με την πορεία της ανάπτυξης, ο οίκος προβλέπει επιβράδυνση στο 2,1% το 2025 και στο 1,8% το 2026, από 2,3% φέτος, εξαιτίας της εξασθένησης της επενδυτικής δυναμικής, παρότι η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να διατηρηθεί ανθεκτική.
Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια, την κερδοφορία και τη διακυβέρνηση, ο Scope επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ευάλωτες. Οι βασικοί παράγοντες αδυναμίας είναι η υψηλή εξάρτηση από τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTCs) και η έκθεση σε κρατικά ομόλογα.
Τι στηρίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας:
- Η διατήρηση της αξιολόγησης στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές στηρίζεται κυρίως στους εξής τρεις παράγοντες:
- Η ισχυρή θεσμική στήριξη από το Ευρωσύστημα και την Ε.Ε., που διασφαλίζει νομισματική και πολιτική σταθερότητα.
- Η συνεπής βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, χάρη στα πρωτογενή πλεονάσματα και την ενίσχυση των εσόδων, η οποία συνεισφέρει στη σταδιακή αποκλιμάκωση του χρέους.
- Το ευνοϊκό προφίλ χρέους, με μεγάλο ποσοστό μακροπρόθεσμων και χαμηλότοκων δανείων από δημόσιους πιστωτές, καθώς και σημαντικά ταμειακά αποθέματα που προσφέρουν ασφάλεια έναντι πιθανών αναταράξεων στις αγορές.
Ωστόσο, ο Scope επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις:
- Το υψηλό δημόσιο χρέος, που παρά την πτωτική του πορεία παραμένει διαρθρωτική αδυναμία.
- Οι διατηρούμενες ευπάθειες του τραπεζικού συστήματος, κυρίως λόγω της εξάρτησης από το κράτος και των περιορισμένων κεφαλαιακών αποθεμάτων.
- Οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, όπως η χαμηλή παραγωγικότητα, οι δημογραφικές πιέσεις και η περιορισμένη οικονομική διαφοροποίηση.