ΓΔ: 1958.56 -0.60% Τζίρος: 10.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:50:00
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
Ανοίγει ο δρόμος για να λάβουν ενισχύσεις επενδυτικά σχέδια ύψους 450 εκατ.

Στήνει νέα... ΑΑΔΕ η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της ακρίβειας

Με μοντέλο ΑΑΔΕ θα λειτουργήσει η νέα Αρχή. Θα προκύψει από τη συνένωση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, Υπηρεσιακών Μονάδων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και της ΔΙΜΕΑ. Αλλαγές στις λαϊκές αγορές, μπαίνουν περισσότεροι παραγωγοί.

Στη δημιουργία μιας νέας Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, που θα βασιστεί σε επιτυχημένα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως αυτά της Δανίας, της Ιταλίας και κυρίως της Σουηδικής Αρχής Προστασίας του Καταναλωτή, προχωρά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, οι στόχοι και οι αρμοδιότητες της Νέας Αρχής είναι:

  • Ο έλεγχος και η εποπτεία της αγοράς σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.
  • Η προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.
  • Η υποστήριξη της οργάνωσης των καταναλωτών σε ενώσεις και η ακρόασή τους σε θέματα που τους αφορούν, καθώς και η διαμόρφωση υγιούς καταναλωτικής συνείδησης και προτύπων ορθής καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης στην παρουσίασή του, η νέα Αρχή θα προκύψει από τη συνένωση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, Υπηρεσιακών Μονάδων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου που αφορούν την προστασία του καταναλωτή και της ΔΙΜΕΑ.

Οι αρμοδιότητές της θα είναι συμφιλιωτικές, ελεγκτικές, κυρωτικές, εισηγητικές, και ενισχυτικές του καταναλωτικού κινήματος και της καταναλωτικής συνείδησης. Η νομική της μορφή θα είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή, υποκείμενη σε κοινοβουλευτικό έλεγχο στο πρότυπο της ΑΑΔΕ.

Όπως τονίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, η υφιστάμενη κατάσταση στην εποπτεία της αγοράς χαρακτηριζόταν από επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, πολυδιάσπαση ευθυνών και αποπροσανατολισμό του πολίτη. Υπήρχε μια «πανσπερμία» και αλληλοκάλυψη υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, που έθετε εν αμφιβόλω την προστασία των δικαιωμάτων του καταναλωτή και συντηρούσε καταχρηστικές συμπεριφορές. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η ύπαρξη δύο σημείων για την υποδοχή καταγγελιών με διαφορετικά τηλεφωνικά κέντρα, με τους πολίτες να μην γνωρίζουν τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα. Η πολυδιάσπαση του προσωπικού ήταν επίσης ένα ζήτημα, με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου να διαθέτει 20 ελεγκτές, τη ΔΙΜΕΑ 47 άτομα στους ελέγχους από συνολικό προσωπικό 117, και τον Συνήγορο του Καταναλωτή να έχει 35 καλυμμένες θέσεις από 50 οργανικές.

Δομή και Στελέχωση

Τα όργανα διοίκησης θα περιλαμβάνουν έναν Διοικητή και τρεις Υποδιοικητές, με πενταετή θητεία και πλήρη, αποκλειστική απασχόληση. Ο Διοικητής θα είναι υπεύθυνος για τη στρατηγική, τη διοίκηση και τη συνολική λειτουργία της Αρχής. Οι τρεις Υποδιοικητές θα έχουν αρμοδιότητες σε:

  •    Εποπτεία και Έλεγχο Αγοράς και Προστασία Καταναλωτή.
  •    Συνήγορο του Καταναλωτή.
  •    Οικονομικές και Διοικητικές Υπηρεσίες της Αρχής.

Για τη στελέχωση προβλέπεται μεταφορά οργανικών θέσεων, σύσταση θέσεων ειδικών συμβούλων και συνεργατών, καθώς και δυνατότητα εσωτερικής και εξωτερικής κινητικότητας.

Χρηματοδότηση και διαφάνεια

Η χρηματοδότηση της Αρχής θα προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ευρωπαϊκά προγράμματα (π.χ. Consumer Programme), παράβολα για την υποβολή καταγγελιών, και ποσοστό εσόδων από διοικητικά πρόστιμα.

Για τη διαφάνεια και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς προβλέπονται: ετήσιος απολογισμός στη Βουλή, διαφάνεια διοικητικών αποφάσεων μέσω της πλατφόρμας «Διαύγεια», ανεξάρτητος εσωτερικός ελεγκτής, και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με σύγχρονα ψηφιακά μέσα.

Νέες Προτάσεις Μεταρρυθμίσεων

Πέρα από τη σύσταση της νέας Αρχής, προτείνονται και άλλες μεταρρυθμίσεις:

Λαϊκές Αγορές Παραγωγών: Στην Ελλάδα λειτουργούν 1530 λαϊκές αγορές, με 7.309 παραγωγούς και 5.753 εμπόρους, αν και οι πραγματικοί έμποροι που δηλώνουν παραγωγοί είναι περισσότεροι. Οι Περιφέρειες δεν προκηρύσσουν θέσεις, διαιωνίζοντας μια «γκρίζα» κατάσταση. Προτείνεται το άνοιγμα των λαϊκών αγορών στον ανταγωνισμό και η είσοδος περισσότερων παραγωγών. Επίσης, θεσμοθετείται η δυνατότητα δημιουργίας λαϊκών αγορών μόνο για παραγωγούς, με απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, στη βελτίωση της ποιότητας και των τιμών.

Ψηφιακά Εργαλεία Σύγκρισης Τιμών: Αναπτύσσεται μια εφαρμογή (app) για ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις τιμές προϊόντων, μετατρέποντας το e-katanalotis σε app, παρέχοντας άμεση πρόσβαση σε συγκριτικά στοιχεία τιμών και σύνδεση με e-shop. Επίσης, προβλέπονται push notifications για καθημερινές ειδοποιήσεις σχετικά με αυξήσεις/μειώσεις τιμών σε επιλεγμένα προϊόντα. Αυτά τα εργαλεία αναμένεται να παρέχουν στον καταναλωτή άμεση πρόσβαση στις χαμηλότερες τιμές και να οδηγήσουν σε πιθανή μείωση τιμών.

Απαγόρευση "Συρρίκνωσης Προϊόντων" (Shrinkflation): Θεσπίζεται υποχρεωτική ενημέρωση των καταναλωτών για τη μείωση του μεγέθους των προϊόντων χωρίς αντίστοιχη μείωση στην τιμή. Αυτό ενισχύει τη διαφάνεια και αποτρέπει φαινόμενα shrinkflation.

Νέα Εφαρμογή για Καταγγελίες: Αναβαθμίζεται το υφιστάμενο εργαλείο kataggelies.mindev.gov.gr με τη δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. Η εφαρμογή θα επιτρέπει την υποβολή καταγγελιών με φωτογραφίες και βίντεο που θα φέρουν χρονοσήμανση και γεωεντοπισμό, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία για την επιβολή κυρώσεων. Θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν και οι ελεγκτές για την τεκμηρίωση των εκθέσεων ελέγχου. Η εφαρμογή αναμένεται να είναι έτοιμη για πιλοτική εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2025.

Αλλαγή Τρόπου Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων: Προτείνεται τροποποίηση των νόμων Ν. 4308/2014 και Ν.4492/17. Σύμφωνα με την πρόταση, το τιμολόγιο θα εκδίδεται μαζί με το δελτίο αποστολής. Η αναγραφόμενη τιμή θα είναι ενδεικτική, με δυνατότητα αύξησης ή μείωσης έως 10% κατά την έκδοση του οριστικού τιμολογίου, το αργότερο έως τις 15 του επόμενου μήνα. Ο χρόνος εξόφλησης του οριστικού τιμολογίου μειώνεται από 60 σε 30 ημέρες από την έκδοσή του. Η μη εξόφληση του οριστικού τιμολογίου θα εντοπίζεται από την ΑΑΔΕ (μέσω τραπεζών) χωρίς να απαιτείται καταγγελία από τον παραγωγό, με επιβολή προστίμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

super market-trofima-ielka-prosfores-xristougenna
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνήγορος Καταναλωτή: 43% περισσότερες αναφορές το α' πεντάμηνο του 2024

Οι εμπορικοί κλάδοι με τις περισσότερες αναφορές είναι ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών (36,2%), ο κλάδος των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών (19,6%) και ο κλάδος ενέργειας και ύδρευσης (17,1%).
Ράφια σούπερ μάρκετ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύσκολο στοίχημα η αξιοπιστία της νέας Αρχής Εποπτείας της αγοράς

Η νέα Αρχή Εποπτείας της Αγοράς υπόσχεται διαφάνεια και έλεγχο για να χτυπηθεί οι ακρίβεια. Όμως, ειδικοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της και εκφράζουν φόβους για μεταρρύθμιση με επικοινωνιακούς όρους.
Ράφια σούπερ μάρκετ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνει το πλαφόν στα κέρδη, νέο πλαίσιο για την εποπτεία της αγοράς

Ως τις 30 Ιουνίου η τελευταία παράταση στο πλαφόν κερδών από το υπουργείο Ανάπτυξης, που προετοιμάζει νέο θεσμικό πλαίσιο για την εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή.