Θερμό καλοκαίρι αναμένεται για τα βενζινάδικα επιτήδειων που «κλέβουν» τους καταναλωτές με «πειραγμένες» αντλίες και συστήματα εισροών - εκροών, καθώς η ΑΑΔΕ, με τη νέα ελεγκτική ομάδα ΔΕΟΣ, έχει αρχίσει σαρωτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό τους, εφαρμόζοντας τη δρακόντεια, ειδική απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και προβλέπει ακόμη και σφράγισμα εγκαταστάσεων για δύο χρόνια.
Είναι κοινό μυστικό στην αγορά των καυσίμων ότι οι επιτήδειοι, ακόμη και αν δεν επιδίδονται στις γνωστές πρακτικές λαθρεμπορίου και νοθείας καυσίμων, μπορούν με διάφορα τεχνάσματα να κλέβουν τους καταναλωτές και τους φόρους του Δημοσίου και αυτό το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλη έκταση τα τελευταία χρόνια.
Τα βασικά τεχνάσματα που χρησιμοποιούν είναι η ρύθμιση των αντλιών ώστε να παραδίδουν μειωμένες ποσότητες καυσίμων στους καταναλωτές, αλλά και οι παρεμβάσεις στα συστήματα εισροών - εκροών, κυρίως με αλλοίωση του λογισμικού τους. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς αυτό γίνεται σχετικά εύκολα, με ειδικά στικάκια που χρησιμοποιούνται για παρέμβαση στο λογισμικό, το οποίο είναι εγκαταστημένο σε κοινούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Με το «πείραγμα» των αντλιών, ο καταναλωτής μπορεί να παίρνει λιγότερη ποσότητα καυσίμου, ενώ οι παρεμβάσεις στα συστήματα εισροών - εκροών, που αποτελούν το «ηλεκτρονικό μάτι» των αρχών στη διακίνηση καυσίμων, μπορούν να καλύπτονται κάθε είδους παραβάσεις, από τις ελλειμματικές παραδόσεις, ως την προσθήκη στα καύσιμα φθηνών διαλυτών για να νοθεύονται.
Δρακόντεια απόφαση
Η διοίκηση της ΑΑΔΕ έδειξε από τον περασμένο Δεκέμβριο την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει τις παραβάσεις που αφορούν τα συστήματα εισροών - εκροών, με την έκδοση ειδικής απόφασης (Α.1166/2024), η οποία προβλέπει πολύ βαριές κυρώσεις για τις σχετικές παραβάσεις.
Ουσιαστικά, το να έχει ένα βενζινάδικο μια αδήλωτη δεξαμενή με λαθραίο καύσιμο (βαριά παράβαση λαθρεμπορίας) εξομοιώνεται πλέον με το να «πειράζει» τα συστήματα εισροών - εκροών, καθώς προβλέπεται ακόμη και σφράγιση για δύο χρόνια.
Ειδικότερα, προβλέπεται μεταξύ άλλων στην ανωτέρω απόφαση ότι:
1. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς να έχει εγκατασταθεί σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών, η εγκατάσταση σφραγίζεται για δύο (2) έτη και επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή της εγκατάστασης, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ. Η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται οριστικά.
2. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί αποθήκευση, εμπορία ή διακίνηση υγρών καυσίμων μέσω αδειοδοτημένων δεξαμενών ή μετρητών/αντλιών, που δεν συνδέονται ή δεν παρακολουθούνται από το εγκατεστημένο σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών, σφραγίζεται για δύο (2) έτη η εγκατάσταση και επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή της εγκατάστασης και αυτοτελώς σε έκαστον εξ’ όσων συνέπραξαν ή προσέφεραν συνδρομή, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στην τέλεση των παραβάσεων αυτών, πέραν των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων της περ. β της παρ.11 του άρθρου 31 του ν. 3784/2009, διοικητικό πρόστιμο εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ. Στην περίπτωση αυτή η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται οριστικά.
3. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί αποθήκευση, εμπορία ή διακίνηση υγρών καυσίμων μέσω μη αδειοδοτημένων και μη παρακολουθούμενων από το σύστημα εισροών εκροών δεξαμενών, δεξαμενών βυτιοφόρων οχημάτων ή άλλου τύπου υπέργειων ή υπόγειων αποθηκευτικών χώρων ή συναφών οδεύσεων (σωληνογραμμών) ή μέσω μη αδειοδοτημένων και μη παρακολουθούμενων αντλιών/μετρητών, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην ως άνω παρ.
4. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί μη εξουσιοδοτημένη τροποποίηση ή αλλοίωση, με οποιονδήποτε τρόπο και μορφή, μηχανικών μερών, ή λογισμικού ή παραγόμενων στοιχείων του συστήματος, που διατηρούνται στην εγκατάσταση ή/και αποστέλλονται στο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών της ΑΑΔΕ, ή στην περίπτωση που διαπιστωθεί σύνδεση μη αδειοδοτημένων δεξαμενών ή αντλιών/ μετρητών με το σύστημα παρακολούθησης εισροών- εκροών, σφραγίζεται για δύο (2) έτη η εγκατάσταση από την ελέγχουσα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 και επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή της εγκατάστασης και αυτοτελώς σε έκαστον εξ’ όσων συνέπραξαν ή προσέφεραν συνδρομή, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στην τέλεση των παραβάσεων αυτών, πέραν των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων της παρ. 11β του άρθρου 31 του ν. 3784/2009, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150.000) χιλιάδων ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται οριστικά.
Σαρωτικοί έλεγχοι
Η ΑΑΔΕ άρχισε ήδη να εφαρμόζει τη νέα απόφαση, προχωρώντας σε αυστηρούς ελέγχους σε πρατήρια και βάζοντας «λουκέτο» σε εγκαταστάσεις για παραβάσεις που αφορούν τα συστήματα εισροών - εκροών.
Όπως ανακοινώθηκε χθες,
Σε διετή σφράγιση πέντε πρατηρίων καυσίμων σε Αττική και Θεσσαλονίκη προχώρησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ, καθώς είχαν παρέμβει στους μηχανισμούς των αντλιών και στο σύστημα εισροών – εκροών, παρέχοντας μικρότερη ποσότητα καυσίμου από την αναγραφόμενη.
Κλιμάκια Τελωνειακών Ελεγκτών της ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, πραγματοποίησαν στοχευμένους ελέγχους σε δέκα (10) πρατήρια καυσίμων, που εμπλέκονταν σε δικογραφίες για παροχή ελλειμματικών ποσοτήτων καυσίμων.
Η αίθουσα επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, παρακολουθούσε σε πραγματικό χρόνο την ολονύχτια επιχείρηση και συντόνιζε τις δράσεις των ελεγκτών, ώστε να επισκεφτούν στοχευμένα τα πρατήρια. Από τους επιτόπιους ελέγχους διαπιστώθηκαν παρεμβάσεις στο λογισμικό των αντλιών και των συστημάτων εισροών – εκροών σε πέντε (5) από τα δέκα (10) πρατήρια καυσίμων και οι τελωνειακοί ελεγκτές προχώρησαν στη σφράγιση των εγκαταστάσεων για δύο χρόνια.
Από τα υπόλοιπα πέντε (5) πρατήρια ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία και ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη.
Επιπλέον, η ΑΑΔΕ αξιοποίησε ενημέρωση για κατασχέσεις υπολογιστικών μονάδων και λογισμικού εισροών - εκροών και προχώρησε, για 24 πρατήρια, στην έκδοση εντολών για τη διακοπή της τροφοδοσίας τους με καύσιμα, την απόσυρση τυχόν σημάτων, αντλιών και λοιπού εξοπλισμού.
Στους παραβάτες θα επιβληθούν και τα σχετικά πρόστιμα ενώ η ΑΑΔΕ συνεχίζει εντατικά τις έρευνες στον κλάδο των καυσίμων, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και εργαλεία, με στόχο την αποκάλυψη και καταπολέμηση κάθε μορφής παραβατικότητας.