Ήλθε η ώρα για ελαφρύνσεις φόρων στη μεσαία τάξη, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημειώνοντας όμως ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σε άλλη πόλη, τη Θεσσαλονίκη και από άλλο Κυριάκο, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.
Μιλώντας στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι με τα ψηφιακά εργαλεία και, κυρίως, με τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές έχει μειωθεί αισθητά η παραοικονομία στην Ελλάδα. Όπως είπε, στην προηγούμενη σχετική έκθεση του ΔΝΤ το ποσοστό της παραοικονομίας είχε πέσει από το 30% στο 15% και στην επόμενη, που θα δημοσιευθεί σύντομα, η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Αναφερόμενος σε επιμέρους παρεμβάσεις στη φορολογία, ο κ. Πιερρακάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών για χαλάρωση στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, σημειώνοντας ότι αυτές σχετίζονται με την πρόοδο στα ψηφιακά εργαλεία για τη μείωση της φοροδιαφυγής, κυρίως δηλαδή με το myData, που βοηθά στην άμεση καταγραφή των συναλλαγών.
Για τον ΕΝΦΙΑ, διέψευσε κατηγορηματικά ότι εξετάζεται η πλήρης κατάργησή του, τονίζοντας ότι ήδη έχει μειωθεί κατά 35%.
Σχετικά με τη φορολογία των εισοδημάτων από ενοίκια, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ελαφρύνσεων, σημειώνοντας ότι η καθιέρωση του μόνιμου επιδόματος ενοικίου θα βοηθήσει να δηλωθούν περισσότερα εισοδήματα από ενοίκια, ενώ σήμερα το μέσο ενοίκιο που δηλώνεται στην εφορία είναι μόλις 255 ευρώ.
Ο υπουργός εξήγησε ότι η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αφήσει εκτός υπολογισμού του ελλείμματος δαπάνες σχεδόν 600 εκατ. ευρώ.
Για τις πρόσφατες επαφές του στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι αναγνωρίσθηκε από όλους η δημοσιονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και η πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Για τις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα, είπε ότι τώρα προχωρούν σημαντικές επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες, ενώ το 2019 η χώρα βρισκόταν στην αμερικανική λίστα 301 των χωρών που παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να μην φθάνουν στην Ελλάδα αμερικανικές επενδύσεις.
Τέλος, σημείωσε ότι από τις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ για μια νέα εμπορική συμφωνία η Ελλάδα περιμένει ένα νέο πλαίσιο που θα μειώσει τα εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές, ενώ η Αθήνα θα συνεχίσει να επιδιώκει τη διατήρηση καλών εμπορικών σχέσεων με την Ουάσιγκτον.