Η αυξανόμενη αβεβαιότητα στη σφαίρα του παγκόσμιου εμπορίου βαθαίνει τα προβλήματα των αναπτυσσόμενων χωρών και των χωρών αναδυόμενων αγορών, που σχετίζονται με την αύξηση του δημόσιου χρέους τους και την επιβράδυνση της οικονομικής τους ανάπτυξης.
Ωστόσο, εάν αυτές οι χώρες μείωναν τους δασμούς εισαγωγής τους, θα έδινε σημαντική ώθηση στις οικονομίες τους. Αυτό δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ιντερμίτ Τζιλ, επικαλούμενος το Reuters.
Κορυφαίοι οικονομολόγοι μειώνουν ραγδαία τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες εν μέσω υψηλών δασμών στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας πρόσθεσε ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, κορυφαίοι οικονομολόγοι δεν προβλέπουν τόσο σημαντική πτώση στην ανάπτυξη των οικονομιών των αναπτυσσόμενων χωρών.
Οι εαρινές συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον φέτος διεξάγονται εν μέσω ανησυχιών μεταξύ κορυφαίων οικονομολόγων για τις οικονομικές συνέπειες των δασμών του Τραμπ και των αντίποινων που ανακοινώθηκαν από την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και άλλες χώρες, αναφέρει το Reuters.
Η Παγκόσμια Τράπεζα παρουσίασε μια αναλυτική έκθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα , προβλέποντας ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,3% κατά μέσο όρο την περίοδο 2025/2026. μετά από ανάπτυξη 2,6% πέρυσι.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει επίσης σημαντική επιβράδυνση της αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Βουλγαρίας το 2025, σε 1,6 τοις εκατό σε σύγκριση με ανάπτυξη 2,8 τοις εκατό το 2024.