ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

«Ναρκοπέδιο» τα social media για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των Ελλήνων

Σύμφωνα με στοιχεία της Revolut , οι πλατφόρμες Meta, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Instagram και WhatsApp, παραμένουν η μεγαλύτερη πηγή απάτης. Στα 710 εκατ. ευρώ το ύψος των απατών που απέτρεψε το 2024 η fintech.

Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp και το Telegram για να εξαπατήσουν τους καταναλωτές, με τους Έλληνες να πέφτουν πιο συχνά θύματα απάτης μέσω των πλατφορμών της Meta, σύμφωνα με στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της Revolut για την ασφάλεια των καταναλωτών και το οικονομικό έγκλημα. 

Η εταιρεία fintech αποκάλυψε ότι οι περιπτώσεις απάτης που προέρχονται από αυτές τις πλατφόρμες αυξήθηκαν κατακόρυφα το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με τις απάτες που σχετίζονται με το Telegram να σημειώνουν άλμα 121% και τις περιπτώσεις του WhatsApp να αυξάνονται κατά 67%. Παρά την αλλαγή αυτή, οι πλατφόρμες Meta, συμπεριλαμβανομένων των FacebookInstagram και WhatsApp, παραμένουν η μεγαλύτερη πηγή απάτης, αντιπροσωπεύοντας το 54% όλων των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στη Revolut. 

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Revolut, το 30% των απατών συμβαίνουν στο Facebook, ενώ στον πάντα επικίνδυνο ιστότοπο Telegram το ποσοστό είναι στο 18%, με τον βασικό τρόπο εξαπάτησης να είναι στις αγορές που αποτελούν το 47% των περιπτώσεων και για εύρεση εργασίας με 14%.

Οι Έλληνες καταναλωτές γίνονται στόχος για απάτες αγοράς κυρίως στο Facebook (49%), και στο Instagram με ποσοστό 11%, ενώ το Telegram είναι η πλατφόρμα στην οποία οι Έλληνες πέφτουν κυρίως θύματα απάτης για δουλειά (51%) και απάτης για επενδύσεις (32%)

Η έκθεση προτρέπει τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναλάβουν ισχυρότερη δράση κατά των δόλιων δραστηριοτήτων, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν από μόνα τους να καταπολεμήσουν την αυξανόμενη παλίρροια των διαδικτυακών απατών.

Οι πιο επικίνδυνες πλατφόρμες παγκοσμίως

Όπως αναφέρει η fintech εταιρεία, το 2024, η Revolut απέτρεψε πιθανές απάτες εις βάρος των πελατών της ύψους 710 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας συνεχώς τα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Η Revolut φέτος εγκαινίασε κλήσεις εντός της εφαρμογής για να βοηθήσει τους πελάτες να εκθέσουν γρήγορα τις απάτες πλαστοπροσωπίας, καθώς και την εφαρμογή συστημάτων ανίχνευσης απάτης με τεχνητή νοημοσύνη σε πραγματικό χρόνο, όρια συναλλαγών, απαιτήσεις βιομετρικού ελέγχου ταυτότητας και την παροχή εκπαιδευτικών πόρων για να βοηθήσει τους καταναλωτές να παραμείνουν ενημερωμένοι σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους.

Όπως επισημαίνει η μελέτη της Revolut, η κρυπτογράφηση δεν ισοδυναμεί με προστασία. Οι απάτες που προέρχονται από το WhatsApp και το Telegram αντιπροσωπεύουν πλέον πολύ περισσότερο από το ένα τρίτο των αναφερόμενων απατών (39%), καθώς οι εγκληματίες στρέφονται όλο και περισσότερο σε κρυπτογραφημένες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων για να εκμεταλλευτούν τα θύματα. Οι καταναλωτές οδηγούνται στο να πιστεύουν ότι οι πλατφόρμες αυτές είναι ασφαλείς, ωστόσο ο αριθμός των υποθέσεων που προέρχονται από το Telegram αυξήθηκε κατά ένα εντυπωσιακό 121% το δεύτερο εξάμηνο, ενώ οι υποθέσεις του Whatsapp αυξήθηκαν κατά ένα εξίσου ανησυχητικό 67%.

Η Meta παραμένει η μεγαλύτερη πηγή κινδύνου για απάτη. Παρά την ανάπτυξη αλλού, οι πλατφόρμες της Meta ευθύνονται για περισσότερες από τις μισές (54%) απάτες που αναφέρθηκαν στη Revolut παγκοσμίως το δεύτερο εξάμηνο του 2024. 

Οι απάτες αγοράς εξακολουθούν να κυριαρχούν, με τις απάτες με εισιτήρια να στοχεύουν τις νεότερες γενιές. Παρά τη συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση της απάτης, η επικράτηση των απάτης αγοράς παραμένει σταθερή. Το δεύτερο εξάμηνο του 2024 παρατηρήθηκε μια ανησυχητική τάση στις απάτες με εισιτήρια, καθώς οι εγκληματίες στόχευσαν νεότερες δημογραφικές ομάδες, με άτομα ηλικίας 17-24 και 25-34 ετών να αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αναφερόμενων περιπτώσεων (36% & 38% αντίστοιχα).

Ο επικεφαλής του τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Revolut, Woody Malouf, σχολίασε: «Οι απατεώνες προσαρμόζουν ταχέως τις τακτικές τους, εκμεταλλευόμενοι όλο και περισσότερο τις υποτιθέμενα ασφαλείς εφαρμογές κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, όπως το WhatsApp και το Telegram. Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Revolut και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την απάτη που μαστίζει τους χρήστες τους και η αδράνειά τους δεν είναι απλώς αμελής, αλλά αποτελεί άμεσο παράγοντα ενθάρρυνσης του οικονομικού εγκλήματος. Χρειαζόμαστε άμεση, αποφασιστική δράση, όχι κενές υποσχέσεις».

Η Revolut απαιτεί περισσότερα από αντιδραστικά μέτρα- τάσσεται υπέρ της προληπτικής παρέμβασης, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων διαδικασιών επαλήθευσης για τους διαφημιζόμενους και τους δημιουργούς περιεχομένου, ισχυρής παρακολούθησης με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και απρόσκοπτης συνεργασίας με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την επιβολή του νόμου. Επιπλέον, η Revolut συνεχίζει να πιέζει για την ανάληψη δεσμεύσεων από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να μοιραστούν την επιστροφή χρημάτων για τα θύματα απάτης που προέρχονται από τις πλατφόρμες τους. Το σημερινό status quo παραμένει απαράδεκτο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Κορκίδης στο βήμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κορκίδης: Η Black Friday καθιερώθηκε ως το μεγαλύτερο εκπτωτικό γεγονός

Το βασικό κίνητρο που οδηγεί τους πέντε στους δέκα Έλληνες να ψωνίσουν κατά τη διάρκεια της Black Friday είναι οι εκπτώσεις σε επώνυμα προϊόντα που συνήθως δεν αγοράζουν επειδή είναι πολύ ακριβά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιανός: Έχουμε από τις υψηλότερες τιμές παγκοσμίως στα δεδομένα κινητής

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρει πως μόνο στην Ελλάδα και στο Μεξικό η Αρχή Ανταγωνισμού δεν έχει δυνατότητα εφαρμογή του δίκαιου ανταγωνισμού στην αγορά τηλεπικοινωνιών.
Επιχειρηματίας σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Τσιόδρας: Ζητά απαντήσεις από ΕΕ για δασμούς των ΗΠΑ στα τρόφιμα

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν επεξεργάζεται μέτρα στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα σε περίπτωση επιβολής δασμών 30% από τις ΗΠΑ, τονίζοντας τη σημασία του για αγροτικές περιοχές και την ευρωπαϊκή οικονομία.