ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πηγή: ΕΚΤ

«Αβεβαιότητα παντού» βλέπει η Λαγκάρντ, ανοικτή η παύση μείωσης επιτοκίων

Η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί ακόμη να υπολογίσει τις επιδράσεις στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό από τα πακέτα δαπανών για άμυνα – υποδομές.

Θετική για την ανάπτυξη της ευρωζώνης αλλά με πιθανότητα να υπάρξει ενίσχυση του πληθωρισμού είναι η απόφαση ΕΕ αλλά και Γερμανίας για αύξηση των δαπανών τους, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 

Αναφερόμενη στην αλλαγή της φρασεολογίας της ΕΚΤ αναφορικά με τη μελλοντική νομισματική πολιτική και τη χρήση της φράσης ότι μπορεί να είναι «πιθανώς λιγότερη περιοριστική», υποστήριξε ότι αυτή η αλλαγή καταφθάνει καθώς, πλέον, η ΕΚΤ αντιμετωπίζει, πλέον, με περισσότερο «εξελικτικό τρόπο και όχι με στασιμότητα» τη στατιστική της αξιολόγηση αλλά και  την προσέγγιση που έχει στα δεδομένα που αναλύει. 

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα η ΕΚΤ προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης

Η κ. Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα παραμένει δεσμευμένη στην προσέγγιση ανά συνεδρίαση και στη λήψη αποφάσεων για τα επιτόκια βάσει των δεδομένων, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές ότι η ΕΚΤ «δεν μπορεί να δεσμευθεί εκ  των προτέρων για την πορεία της νομισματικής πολιτικής», ενώ αυτό που φαίνεται ότι την ανησυχεί περισσότερο είναι η αβεβαιότητα σε όλα τα επίπεδα.

Για το ψηφιακό ευρώ και απαντώντας σε ερώτηση για το «πάγωμα» της έκδοσης ψηφιακού δολαρίου, τόνισε ότι έχει αρχίσει η προσπάθεια εδώ και 5,5 χρόνια. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι (Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) θα πρέπει να συμφωνήσουν και να ολοκληρώσουν τη νομοθετική διαδικασία για να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα για τον Οκτώβριο. 

Επεσήμανε ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο πληθωρισμός συνέχισε να εξελίσσεται σε γενικές γραμμές όπως ανέμενε το προσωπικό και οι τελευταίες προβλέψεις ευθυγραμμίζονται στενά με τις προηγούμενες προοπτικές για τον πληθωρισμό. 

Οι περισσότερες μετρήσεις του πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι θα διαμορφωθεί σε σταθερή βάση γύρω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, κυρίως επειδή οι μισθοί και οι τιμές σε ορισμένους τομείς εξακολουθούν να προσαρμόζονται με σημαντική καθυστέρηση στην προηγούμενη αύξηση του πληθωρισμού. Ωστόσο, η αύξηση των μισθών μετριάζεται όπως αναμενόταν και τα κέρδη αντισταθμίζουν εν μέρει τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

Τόνισε ακόμη ότι η νομισματική πολιτική γίνεται σημαντικά λιγότερο περιοριστική, καθώς οι μειώσεις των επιτοκίων μας καθιστούν λιγότερο ακριβό τον νέο δανεισμό για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και η αύξηση των δανείων ανακάμπτει. Ταυτόχρονα, ένας αντίξοος άνεμος για τη χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότησης προέρχεται από τις προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων που εξακολουθούν να μεταδίδονται στο απόθεμα πιστώσεων και ο δανεισμός παραμένει συνολικά υποτονικός. 

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί διατηρήσιμα στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες αυξανόμενης αβεβαιότητας, θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που θα εξαρτάται από τα δεδομένα και θα εφαρμόζεται ανά συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Ειδικότερα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων», επανέλαβε. 

Υπογράμμισε ακόμη ότι η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί και είναι πιθανό να επιβαρύνει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Ωστόσο, η ανάπτυξη θα πρέπει να υποστηριχθεί από τα υψηλότερα εισοδήματα και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Σύμφωνα με τις προβολές των εμπειρογνωμόνων, οι εξαγωγές θα πρέπει επίσης να υποστηριχθούν από την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, εφόσον οι εμπορικές εντάσεις δεν κλιμακωθούν περαιτέρω.

Η «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη δράσης και οι προτάσεις της θα πρέπει να υιοθετηθούν ταχέως. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν βιώσιμα δημόσια οικονομικά σύμφωνα με το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και να δώσουν προτεραιότητα στις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και στις στρατηγικές επενδύσεις.

Οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν προς τα κάτω. Μια κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων θα μείωνε την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ μέσω της εξασθένησης των εξαγωγών και της αποδυνάμωσης της παγκόσμιας οικονομίας. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις παγκόσμιες εμπορικές πολιτικές θα μπορούσε να συμπαρασύρει τις επενδύσεις. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, παραμένουν επίσης σημαντική πηγή αβεβαιότητας. 

Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη εάν οι καθυστερημένες επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής διαρκέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη εάν οι ευκολότερες συνθήκες χρηματοδότησης και η πτώση του πληθωρισμού επιτρέψουν στην εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις να ανακάμψουν ταχύτερα. Η αύξηση των δαπανών για την άμυνα και τις υποδομές θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη.

Οι αυξανόμενες τριβές στο παγκόσμιο εμπόριο προσθέτουν περισσότερη αβεβαιότητα στις προοπτικές για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ. Μια γενική κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτίμηση του ευρώ και αύξηση του κόστους εισαγωγής, γεγονός που θα ασκούσε ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό. Ταυτόχρονα, η χαμηλότερη ζήτηση για τις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ ως αποτέλεσμα των υψηλότερων δασμών και η αναδρομολόγηση των εξαγωγών στη ζώνη του ευρώ από χώρες με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα ασκούσε καθοδική πίεση στον πληθωρισμό. 

Οι γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν αμφίπλευρους κινδύνους για τον πληθωρισμό όσον αφορά τις αγορές ενέργειας, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και γενικότερα η εξελισσόμενη κλιματική κρίση θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων περισσότερο από ό,τι αναμένεται. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί υψηλότερος εάν οι μισθοί ή τα κέρδη αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο. Μια ενίσχυση των δαπανών για την άμυνα και τις υποδομές θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον πληθωρισμό μέσω της επίδρασής της στη συνολική ζήτηση. Ωστόσο, ο πληθωρισμός μπορεί να εκπλήξει αρνητικά αν η νομισματική πολιτική περιορίσει τη ζήτηση περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

«Ιδιαίτερα στις τρέχουσες συνθήκες αυξανόμενης αβεβαιότητας, θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Ειδικότερα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων. 

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί σταθερά στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», επεσήμανε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, ECB, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλειστά χαρτιά» από την Κριστίν Λαγκάρντ για τις μελλοντικές μειώσεις

Η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν θέλησε να δεσμευθεί για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μειώσεων. Αποκλιμάκωση αλλά όχι με τον επιθυμητό ρυθμό του πληθωρισμού. Τι είπε για έκθεση Ντράγκι.