Την πεποίθηση πως η Ελλάδα διαθέτει πλέον κάποια από τα καλύτερα δεδομένα για τον δημόσιο τομέα, έχοντας διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, εξέφρασε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας. Σημείωσε πως πλέον κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξιοπιστία της χώρας, υπογραμμίζοντας την αυξημένη πληροφόρηση που υπάρχει.
Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ στην παρουσίαση της πύλης δεδομένων Greece in Numbers, τόνισε πως τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα σήμερα είναι κορυφαία, καθώς τηρούν διεθνή πρότυπα και υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους από παγκόσμιους οργανισμούς. «Πράγματι η συλλογή και η απεικόνιση στοιχείων δεν γινόταν κατά το παρελθόν με το καλύτερο δυνατό τρόπο» δήλωσε, επισημαινόντας ωστόσο πως σήμερα δεν υπάρχουν «αστερίσκοι».
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι, στον σημερινό κόσμο, τα δεδομένα και οι πληροφορίες είναι πιο σημαντικά από ποτέ. Με τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι δυνατότητες επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων είναι τεράστιες. «Σύντομα, δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη πλήρη αξιοποίηση των δεδομένων μας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Θανόπουλος, πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, μίλησε για τη σημασία της διαφάνειας στα στατιστικά δεδομένα. Πιστεύει ότι η καλύτερη άμυνα απέναντι στις προκλήσεις είναι η απόλυτη διαφάνεια, η οποία εξαρτάται από το πόσο προσβάσιμα είναι τα δεδομένα. Ο κ. Θανόπουλος υπογράμμισε τη στενή συνεργασία μεταξύ της ΕΛΣΤΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλων αρχών όπως η ΑΑΔΕ, αν και επισήμανε ότι ορισμένες υπηρεσίες εξακολουθούν να κρατούν τα δεδομένα τους κλειστά από την πρόσβαση του κοινού.
Ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, τόνισε τη σημασία των μετρήσεων και επεσήμανε ότι τα ακριβή στοιχεία είναι απαραίτητα για τη διαμόρφωση απόψεων και τη δημιουργία αποτελεσματικών πολιτικών. Αναγνώρισε ότι, αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου τα δεδομένα είναι συχνά διαθέσιμα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων σε μικροεπίπεδο.
Η πλατφόρμα που σκιαγραφεί την Ελλάδα
H πύλη δεδομένων είναι ένα έργο του ΙΟΒΕ που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Hellenic Observatory - LSE Centre for Research on Contemporary Greece and Cyprus και το Hellenic Studies Program - Yale McMillan Center. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Γιάννης Ρέτσος: «Δεν είμαστε στο ιδανικό σημείο αλλά είναι η πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια που έχει γίνει. Συγκεντρώσαμε τα σημαντικότερα στοιχεία ώστε με εύκολο και ανέξοδο τρόπο να μπορεί ο καθένας να έχει μια συνολική εικόνα για την Ελλάδα, σε πραγματικό χρόνο».
Η νέα πλατφόρμα, συγκεντρώνει τα βασικά νούμερα και δείκτες που αφορούν την Ελλάδα, δίνοντας λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα που υπήρχε στο ελληνικό επιχειρείν αλλά και για έλληνες και ξένους επενδυτές που ήθελαν να επενδύσουν στη χώρα, που ήταν είτε η έλλειψη στοιχείων, είτε η διασπορά των στοιχείων αυτών.
Η συνεργασία αυτή έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τα βασικότερα στοιχεία και δείκτες, από τις πρωτογενείς πηγές που τα παράγουν έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες σε πολίτες, επιχειρήσεις και οργανισμούς.
«Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και των δεδομένων» ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Ν. Βέττας κατά την παρουσίαση της νέας πλατφόρμας, σημειώνοντας πως τα προηγούμενα χρόνια η χώρα είχε πληγεί και από μια κρίση αξιοπιστίας για τα δεδομένα που παρήγαγε.
Βασικός στόχος της πλατφόρμας είναι να υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα που αφορούν την Ελλάδα. Το Greece in Numbers είναι ένας κόμβος δεδομένων όπου συλλέγονται τα δεδομένα από διάφορους φορείς που παράγουν δεδομένα και τα συγκεντρώνει και οργανώνει ώστε να μπορέσουν να παρουσιαστούν με έναν κατανοητό τρόπο. Παράλληλα εξηγεί τις διαφορές που υπάρχουν ανά πηγή.
Η πλατφόρμα διαθέτει περίπου 20 διαφορετικές κατηγορίες δεδομένων που αφορούν από την αγορά εργασίας μέχρι την δικαιοσύνη και τον τουρισμό. Συγκεντρώνει δεδομένα από 20 ξεχωριστές πηγές δεδομένων και παρουσιάζει περισσότερα από 650 γραφήματα που αποτελούνται από 6.000 διαφορετικές μεταβλητές.
Στόχος είναι τα δεδομένα να ανανεώνονται συνεχώς και να διευρύνονται οι τομείς των δεδομένων που παρουσιάζονται και να αποτέλεσει ξ πλατφόρμα σημείο αναφοράς για την ελληνική οικονομία, και να είναι εργαλείο για τον δημόσιο διάλογο και τη διαμόρφωση πολιτικής.