Την επιβολή περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση ζητούν ένας στους δύο κατοίκους του Λεκανοπεδίου, ενώ τα υψηλά ενοίκια, οι υποδομές και η ασφάλεια απασχολούν τους πολίτες, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ετήσια Έρευνα Ικανοποίησης Επισκεπτών Αθηνών – Αττικής 2024 που εκπόνησαν η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής & Αθήνας με το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και παρουσιάστηκε χθες.
«Οι υποδομές αποτελούν σημαντικό πρόβλημα που χρειάζεται λύση για τους πολίτες, και πρέπει να το κοιτάξουμε πολύ σοβαρά για να μην βλέπουμε τα ίδια προβλήματα που βλέπουμε σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς», σημείωσε ο Ευγένιος Βασιλικος, προεδρος της ΕΞΑ .
Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί το βασικό πρόβλημα που έχει φέρει ο τουρισμός σύμφωνα με το 70% των κατοίκων της Αττικής, ενώ το 67% προβληματίζεται για τις αυξήσεις των ενοικίων. Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρίσκονται και η αύξηση των τιμών υπηρεσιών και προϊόντων, η καθαριότητα, αλλά και οι υποδομές της πόλης.
Το 72% των πολιτών ζητούν την βελτίωση των υποδομών, ενώ το 52% ζητούν να μπουν περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το 14% ζητά να υπάρξει μείωση των τουριστικών καταλυμάτων, ενώ σε ποσοστό 20% εκφράστηκε η επιθυμία να υπάρξει περιορισμός της τουριστικής κίνησης. Υπάρχει επίσης ένα ποσοστό 52% που ζητούν να αυξηθούν οι χώροι πρασίνου, και το 45% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν λύσεις για την προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συνολικά σε όλη τη χώρα, τα ακίνητα που έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής, ανέρχονται σε 213.000, έχοντας αυξηθεί κατά 52,3% από τα 139.000 που ήταν το 2022 και έναντι 177.000 που ήταν το 2023.
Είναι χαρακτηριστικό πως τον Δεκέμβριο και εν όψει της απαγόρευσης έκδοσης νέων ΑΜΑ στο κέντρο της Αθήνας που ισχύει από την αρχή του 2025, πολλοί έσπευσαν να εκδώσουν Αριθμό Μητρώου, χωρίς απαραίτητα να έχουν καταχωρηθεί στις πλατφόρμες με στόχο να διασφαλίσουν το δικαίωμα τους για αργότερα. Από τα 213.000 ακίνητα που έχουν ΑΜΑ, τα καταλύματα που ήταν καταχωρημένα στις πλατφόρμες, ανέρχονταν σε περίπου 132.500 σύμφωνα με στοιχεία της PriceLabs.
Πολλοί ιδιοκτήτες στρέφονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις καθώς υπολογίζεται ότι αποδίδουν έως και 900% υψηλότερο εισόδημα από το αντίστοιχο των μακροχρόνιων μισθώσεων, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά η διαθεσιμότητα στον κλάδο της μακροχρόνιας συμβατικής μίσθωσης, αυξάνοντας κατ’ επέκταση το κόστος στέγασης.
Αν και η κυβέρνηση προχώρησε παρεμβάσεις για «πάγωμα» έκδοσης νέων αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης σε τρία δημοτικά διαμερίσματα, στελέχη της αγοράς ακινήτων εκτιμούν πως δεν πρόκειται να αλλάξουν οι ισορροπίες, ειδικά μετά την έκρηξη νέων αδειών που υπήρξαν τον Δεκέμβριο εν όψει της απαγόρευσης. Ωστόσο εκτιμάται ότι σε περιοχές όπου δεν υπάρχει σημαντική τουριστική δυναμική σταδιακά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιστρέψουν στην μακροχρόνια μίσθωση.