ΓΔ: 1954.82 -0.79% Τζίρος: 13.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:55:33
Costello, Evropaiki Enosi
Φωτο: Shutterstock

Η Κομισιόν προειδοποιεί: Δεν θα έχει παράταση το Ταμείο Ανάκαμψης

Επιτακτική η ανάγκη να ελεγχθούν όλα τα έργα ως τον Απρίλιο και να εξαιρεθούν όσα καθυστερούν, τονίζει ο Ντ. Κοστέλο. Πολύ καλή η πορεία της οικονομίας, κλειδί οι επενδύσεις για επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση ότι οι ασφυκτικές προθεσμίες για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων του Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν πρόκειται να αλλάξουν και θα πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου για να μην χαθούν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης απηύθυνε ο Ντέκλαν Κοστέλο, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για Οικονομικές και Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας, που συνδιοργάνωσαν η Κομισιόν και το ΙΟΒΕ, ο κ. Κοστέλο τόνισε δύο φορές ότι η προθεσμία ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων ως το τέλος του 2026 είναι μια αυστηρή προθεσμία ("hard deadline"), που θα είναι πολύ δύσκολο να αναθεωρηθεί γιατί απαιτείται ομοφωνία των κρατών μελών και έγκριση από αρκετά εθνικά κοινοβούλια.

Ο κ. Κοστέλο, που γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική οικονομία γιατί υπήρξε επικεφαλής της ομάδας της Κομισιόν που επόπτευσε την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος στήριξης, σημείωσε ότι ήδη έχουν αποδεσμευθεί κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα που αντιστοιχούν περίπου στο 9% του ΑΕΠ και αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες της Επιτροπής εξετάζουν το πέμπτο αίτημα πληρωμής, που αναμένεται να εγκριθεί σύντομα.

Τόνισε, όμως, ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν από την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχουν ακόμη 240 ορόσημα που θα πρέπει να εκπληρωθούν ως το 2026, επί συνόλου 371 οροσήμων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε περίπου δύο χρόνια θα πρέπει να καλυφθούν τα 2/3 των οροσήμων του προγράμματος για να εκταμιευθούν ακόμη 18 δισ. ευρώ και θα χρειασθεί μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της Ελλάδας.

Προχώρησε, μάλιστα, σε μια πολύ σημαντική υπόδειξη προς την κυβέρνηση (στο ίδιο πάνελ βρίσκονταν ο Νίκος Παπαθανάσης και ο Άκης Σκέρτσος): τόνισε ότι αυτή την περίοδο γίνονται συζητήσεις με την κυβέρνηση για τα έργα που έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν ως τον Απρίλιο, και θα πρέπει να ελεγχθεί προσεκτικά ποια από αυτά μπορούν να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2026 και ποια θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα έργα, ώστε να μη χαθούν κονδύλια.

«Αν γίνει αυτή η αναθεώρηση, θα έχουμε διασφαλίσει ότι θα εκταμιευθούν τα κονδύλια», τόνισε χαρακτηριστικά το ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν.

Μια ακόμη παρατήρηση προς την κυβέρνηση από τον κ. Κοστέλο αφορά την ουσία και τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται. Όπως είπε, φαίνεται και από την έκθεση Doing Business του ΟΟΣΑ ότι μπορεί να νομοθετούνται ορισμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά να μην έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα στη βελτίωση των συνθηκών για την επιχειρηματικότητα, γι' αυτό και θα πρέπει η κυβέρνηση να παρακολουθεί τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων και να προχωρά, όπου απαιτείται, σε διορθωτικές αλλαγές.

Η Ελλάδα πάει καλά - Πού υστερεί

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Κοστέλο επιφύλαξε αρκετά ενθουσιώδη σχόλια, αν και σημείωσε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η σύγκλιση των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σήμερα είναι περίπου κατά το 1/3 χαμηλότερα.

Ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι η επιτυχία της Ελλάδας μπορεί να γίνει παράδειγμα και για άλλες χώρες της Ε.Ε., καθώς η οικονομία πήγε καλά μετά το πρόγραμμα στήριξης και ανέκαμψε μετά την πανδημία. Η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό πάνω από το 2% τα επόμενα χρόνια και «η πραγματική σύγκλιση αρχίζει να εμπεδώνεται», όπως τόνισε ο κ. Κοστέλο.

Για το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αξιολογήθηκε από την Επιτροπή, τόνισε χαρακτηριστικά ότι ήταν πολύ βαρετή η δουλειά των στελεχών της Κομισιόν γιατί το πρόγραμμα ήταν πάρα πολύ καλό.

Δήλωσε, μάλιστα, τον ενθουσιασμό του για το νέο κτήριο της ΑΑΔΕ που επισκέφθηκε κατά την παραμονή του στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι όσα έχουν γίνει στην ΑΑΔΕ με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν ένα παράδειγμα για το πώς μπορούν να αξιοποιούνται πόροι του Ταμείου για να γίνονται μεγάλες αλλαγές με σημαντικά αποτελέσματα.

Σημείωσε, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει περιθώρια να πάει καλύτερα. Η απασχόληση μπορεί να βελτιωθεί (είναι 5% χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και 10% όσον αφορά τις γυναίκες) και υπάρχουν περιθώρια με φορολογικές αλλαγές να διευκολυνθεί η ενίσχυση της απασχόλησης. Μείζον θέμα, όπως είπε, είναι και η μεγάλη διαφορά παραγωγικότητας σε σχέση με την Ευρώπη, η οποία οφείλεται κυρίως σε δομικά χαρακτηριστικά της οικονομίας (μεγάλο μερίδιο των υπηρεσιών, μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων κ.α.).

Για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, τόνισε, κρίσιμο είναι να αυξηθούν κι άλλο οι επενδύσεις, που παραμένουν 5% - 7% χαμηλότερα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Καθοριστικό το Ταμείο Ανάκαμψης για τον μετασχηματισμό της οικονομίας

Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Α. Πατέλης δήλωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να διαχειριστεί το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» και ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2026 θα έχει ενισχυθεί η ελληνική οικονομία.
pissaridis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Πισσαρίδης: Βελτίωση της παραγωγικότητας το κλειδί για την οικονομία

Η Ελλάδα οφείλει να κερδίσει ορισμένες χρόνιες παθογένειες, τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Σχοινάς, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι αυτό θα επιτευχθεί.
Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αλλάξει πλήρως την ελληνική οικονομία

Οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για την ελληνική οικονομία με το Ταμείο Ανάκαμψης, βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου που συνδιοργάνωσε το ΙΟΒΕ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.