ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

ΥΠΕΘΟ: Το ΔΝΤ αναγνωρίζει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η έκθεση αυτή αποτελεί σαφή αναγνώριση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών τα τελευταία 5,5 χρόνια.

Ισχυρή δυναμική ανάπτυξης, αύξηση εισοδημάτων, πάταξη φοροδιαφυγής, μείωση χρέους. Αυτά είναι οι βασικά σημεία που τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο πλαίσιο του κειμένου συμπερασμάτων του μετά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η έκθεση αυτή αποτελεί σαφή αναγνώριση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών τα τελευταία 5,5 χρόνια. Συγκεκριμένα, το κείμενο υπογραμμίζει τα εξής στοιχεία που αποτυπώνουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια:

  • Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη βασισμένη σε επενδύσεις και υψηλότερα εισοδήματα: Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% το 2024, υποστηριζόμενο από επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση λόγω ανόδου του πραγματικού εισοδήματος.
  • Επιτυχία στη μείωση της φοροδιαφυγής: Το ΔΝΤ υπογραμμίζει την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, χάρη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την περαιτέρω ψηφιοποίηση των φορολογικών διαδικασιών. • Χαμηλότεροι φόροι – υψηλότερα φορολογικά έσοδα: Το ΔΝΤ τονίζει ότι, παρ’ ότι η επιβάρυνση στην εργασία από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκε κατά 4,5% από το 2019, τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται σταθερά χάρη στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
  • Η ανεργία έπεσε στα προ κρίσης επίπεδα: Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 9,5% το τρίτο τρίμηνο του 2024, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
  • Δραστική μείωση του δημόσιου χρέους: Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες από την κορύφωσή του το 2020.
  • Ενίσχυση τραπεζικού τομέα: To ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει ενισχυθεί, με σημαντική συμβολή των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) μειώθηκε στο 3 τοις εκατό το 2024, ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών βελτιώθηκε.
  • Η συνετή δημοσιονομική πολιτική εξασφαλίζει σταθερότητα: Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να παραμείνει υψηλό (2,5% του ΑΕΠ το 2025), εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2030, φθάνοντας σε ποσοστό χαμηλότερο του 130 τοις εκατό. Τονίζει επίσης ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής καλύπτει το κόστος μελλοντικών μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης επίσημη εμφάνιση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις ΗΠΑ για τη σύνοδο ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας ο Κ. Πιερρακάκης

Στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει συναντήσεις με υψηλόβαθμους εκπροσώπους τραπεζικών και επενδυτικών ομίλων.
ΔΝΤ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025

Όπως σημειώνει το Ταμείο, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να παραμείνει υψηλή στο 2,1% το 2025 και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης. Πώς είδε την ανακοίνωση του ΔΝΤ, ο υπ. Οικονομικών Κ. Πιερρακάκης.