Τη δρομολόγηση της σύνδεσης του περιουσιολογίου που έχει σχηματιστεί στο Taxisnet με το Εθνικό Κτηματολόγιο, εντός του 2025 επιβεβαίωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Το πρώτο βήμα θα είναι η πλατφόρμα του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, είπε ο κ. Πιτσιλής, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του BD και κατόπιν θα ακολουθήσει η σύνδεση Taxis και Κτηματολογίου.
Επίκειται η πλατφόρμα Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ και πρόσθεσε ότι «για να εφαρμοστεί μια σωστή πολιτική χρειάζονται στοιχεία, να συνδέσουμε το περιουσιολόγιο με το Κτηματολόγιο».
Εξηγώντας πώς θα γίνει η σύνδεση των δύο πλατφορμών, ο κ. Πιτσιλής είπε πως «θα ξεκινήσουμε με την καταγραφή των ΚΑΕΚ δίπλα στους ΑΤΑΚ. Μετά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μπουν και να δηλώσουν τη χρήση του ακινήτου (κενό, ιδιοκατοίκηση, μίσθωση κλπ.)».
Ο ΑΤΑΚ είναι ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου, που έχει αποδώσει η ΑΑΔΕ σε κάθε ακίνητο και αναγράφεται σε κάθε έγγραφο της ΑΑΔΕ, που αφορά οποιοδήποτε ακίνητο του φορολογούμενου.
Ο KAEK είναι ο Κωδικός Αριθμός Eθνικού Kτηματολογίου, που είναι ο αποκλειστικός για κάθε γεωτεμάχιο κωδικός αριθμός και αποτελεί την ταυτότητα του ακινήτου, χωρίς τον οποίο δεν μπορεί να γίνει καμία συναλλαγή σε κτηματολογικό γραφείο.
Πρόκειται για ένα δωδεκαψήφιο αριθμό, που προσδιορίζει οποιοδήποτε γεωτεμάχιο στον Ελληνικό χώρο, καθώς τα δύο πρώτα ψηφία του κωδικού προσδιορίζουν τον Νομό στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο, τατρία επόμενα ψηφία προσδιορίζουν τον Δήμο ή την Κοινότητα εντός του νομού αναφοράς, τα δύο επόμενα προσδιορίζουν τον «κτηματολογικό τομέα», τα δύο επόμενα προσδιορίζουν την «κτηματολογική ενότητα» και τα τρία τελευταία ψηφία αποτελούν τον αύξοντα αριθμό του γεωτεμαχίου εντός της ενότητας.
Το εγχείρημα της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει την αναγραφή του ΚΑΕΚ δίπλα στους ΑΤΑΚ, μια κίνηση που φαίνεται εύκολη, πλην όμως έχει εξαιρετικές δυσκολίες προκειμένου να αποτυπωθούν με ακρίβεια τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν διαφορές κυρίως στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων όπως έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και σε εκείνα που έχουν δηλωθεί στην εφορία. Αυτός είναι και ο λόγος που η σύνδεση Taxis και Περιουσιολογίου καθυστερεί αρκετά χρόνια για να υλοποιηθεί.
Σε επόμενο στάδιο, θα χρειαστεί και η επιβεβαίωση των στοιχείων από τους φορολογούμενους, καθώς, όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία που έχουν αναγραφεί από την ΑΑΔΕ, ώστε να οριστικοποιηθούν.
Το ΜΙΔΑ
Σε ότι αφορά στο ΜΙΔΑ, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν ξανά τα στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς και τη χρήση τους, αν ιδιοκατοικείται, είναι κενό, ή μισθωμένο, ενώ και οι ενοικιαστές θα δηλώσουν τα ακίνητα που μισθώνουν.
Αναφερόμενος στα ηλεκτρονικά βήματα που έχει κάνει η ΑΑΔΕ σε ότι αφορά στην ακίνητη περιουσία, ο κ. Πιτσιλής είπε πως από το 2021 έχουν υποβληθεί 1,2 εκατ, δηλώσεις στην πλατφόρμα my property και έχουν βεβαιωθεί ψηφιακά πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Επίσης, αυτοματοποιήθηκαν οι δηλώσεις Ε9 μετά από κάθε μεταβίβαση και απλοποιήθηκαν τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ.
Ως προς την βραχυχρόνια μίσθωση ανέφερε πως το 2024 υποβλήθηκαν πάνω από 2,2 εκατ. δηλώσεις και δηλώθηκαν έσοδα ύψους 870 εκατ. ευρώ, έναντι 750 εκατ. ευρώ το 2023, εξέλιξη που την απέδωσε στην φορολογική συμμόρφωση των υπόχρεων που επιδιώκει η ΑΑΔΕ.
Τέλος για την τριετή φοροαπαλλαγή των κατοικιών που ήταν κενά ή στο καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων και θα αξιοποιηθούν με μακροχρόνιες μισθώσεις, είπε θα εκδοθούν σύντομα οι σχετικές αποφάσεις, ενώ θα προστεθεί και ειδικός κωδικός στο έντυπο Ε2 ώστε να επαληθεύεται αν ήταν κενό ή σε βραχυχρόνια μίσθωση.