ΓΔ: 1953.91 -0.84% Τζίρος: 32.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:25:33
ψηφιακή καινοτομία τεχνολογία
Η καινοτομία στην τεχνολογία .

Στρατηγική θέση παίρνει η Ελλάδα σε ψηφιακή ασφάλεια και τεχνολογία

Τι σημαίνει η συμμετοχή της χώρας στο GOVSATCOM HUB, που θα αποτελεί τον κόμβο διαχείρισης και παροχής ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών. Η τεχνητή νοημοσύνη και ο ελληνικός υπερυπολογιστής.

Σε σημαντικό παίκτη στην αρχιτεκτονική ασφαλείας και τη στρατηγική τεχνολογίας της ΕΕ μετατρέπεται η Ελλάδα που ετοιμάζεται να υποδεχθεί σημαντικές επενδύσεις. Η χώρα μας μπαίνει στο επίκεντρο των εξελίξεων σε καινοτομία και ασφάλεια, ενώ θα διαδραματίσει και τον δικό της ρόλο για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα εκμεταλλευόμενη την γεωστρατηγική της θέση έχει αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό hub για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και πλέον καταφέρνει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην τεχνολογία. Λόγω των σημαντικών αλλαγών στο πολιτικό περιβάλλον και στο περιβάλλον ασφαλείας, η προέλευση, η φύση και η σοβαρότητα των απειλών στις οποίες εκτίθεται η ΕΕ, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της, έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Σταδιακά η χώρα μας έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακά καλώδια και data center. Μετατρέπεται σε hub κυβερνοασφάλειας, και μπαίνει σε κεντρικό πλάνο της πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ με το GOVSATCOM HUB. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται να διαδραματίσει και πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης με τον υπερυπολογιστή Δαίδαλο και τα ευρωπαϊκά AI Factories.

Το Govsatcom Hub και ο ρόλος της Ελλάδας

Η Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία, αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση μίας από τις πλέον κρίσιμες υποδομές ασφαλείας της Ε.Ε., η οποία θα λειτουργεί στη χώρα μας τουλάχιστον μέχρι το 2051. Το GOVSATCOM HUB θα αποτελεί τον κόμβο διαχείρισης και παροχής ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών για κρίσιμες υποδομές όλων των κρατών - μελών της ΕΕ χωρίς καμία δυνατότητα παρεμβολής από τρίτες χώρες ή άλλες εξωτερικές απειλές.

Κατά τη διάρκεια μιας πρώτης φάσης υλοποίησης που θα διαρκέσει έως το 2025, το EU GOVSATCOM θα χρησιμοποιεί τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες που παρέχονται από τα υφιστάμενα εθνικά συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας και τους διαπιστευμένους ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης. 

Η πρόσβαση σε αυτές τις υφιστάμενες υποδομές θα παρέχεται μέσω ενός ή περισσότερων επιχειρησιακών κόμβων που θα διασυνδέουν τους χρήστες και τα κέντρα επιχειρήσεων των διαφόρων προμηθευτών δορυφορικών επικοινωνιών με έξυπνο και ασφαλή τρόπο.

Οι ευρωπαϊκοί αυτοί κόμβοι που θα είναι εγκατεστημένοι σε ασφαλείς και προστατευμένες περιοχές, θα έχουν την ευθύνη για την παρακολούθηση και διασφάλιση της συνολικής χωρητικότητας και του σχεδιασμού των υπηρεσιών, καθώς και για την ασφάλεια του συνολικού συστήματος. 

Σε περίπτωση που η πρώτη φάση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ευρωπαϊκές ανάγκες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και πρόσθετες διαστημικές υποδομές, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω επενδύσεις και συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μετά το 2025.

Η πρωτοβουλία GOVSATCOM αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ, της Διαστημικής Στρατηγικής για την Ευρώπη καθώς και του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Άμυνα Οι λειτουργίες της θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών από την ΕΕ και θα υποστηρίξουν πολλούς τομείς πολιτικής της ΕΕ, ιδίως τη Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ, την Αρκτική Πολιτική της ΕΕ και το Πλαίσιο Πολιτικής Άμυνας στον Κυβερνοχώρο της ΕΕ.

Ευρωπαϊκός κόμβος κυβερνοασφάλειας

Οι κυβερνοεπιθέσεις πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται να εξελίσσονται διαρκώς και τους αναλυτές να εκτιμούν πως τα περιστατικά είναι πολύ περισσότερα από όσες δηλώνονται στις Αρχές, καθώς τα θύματα δεν προσφεύγουν πάντα στις Αρχές για τη διερεύνησή τους.

Η χώρα μας θέλει να αποτελέσει σημαντικό παίκτη στην ψηφιακή οχύρωση της ΕΕ σε μια περίοδο που οι κυβερνοαπειλές αυξάνονται και στοχεύουν σε κρίσιμες υποδομές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει μια υβριδική ψηφιακή πολιορκία από Ρωσία και συμμάχους προς την ΕΕ, και την Ευρώπη να αναλαμβάνει δράση φέρνοντας σε εφαρμογή και την οδηγία NIS2.

Από το 2022 η Ελλάδα φιλοξενεί την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας –ENISA που αποτελεί βασικό κομμάτι της ευρωπαϊκής άμυνας, και στοχεύει να γίνει και κόμβος παραγωγής εξειδικευμένου προσωπικού στην κυβερνοασφάλεια, έχοντας καταθέσει πρόταση να δημιουργηθεί εδώ η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κυβερνοασφάλειας, με στόχο να καλυφθεί το σημαντικό κενό που υπάρχει στον τομέα της κυβερνοασφάλειας

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο «Δαίδαλος»

Η Ελλάδα φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον νέο κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Τον Δεκέμβριο παρουσιάστηκε η Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη ενώ και το project "Pharos" επιλέχθηκε ως ένα από τα επτά ΑΙ Factories από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει στα τέλη της χρονιάς πως η «στις υποδομές τεχνητής νοημοσύνης η Ελλάδα πια "παίζει" στο ευρωπαϊκό Champions League».

Κρίσιμο όπλο στη φαρέτρα της Ελλάδας, πέρα από του υψηλού επιπέδου προσωπικό που διαθέτει, (σ.σ. αν και περιορισμένο σε αριθμούς), αποτελεί και ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» που θα κατασκευαστεί από την Hewllett Packard Hellas.  

Με κόστος επένδυσης στα 41,9 εκατ. ευρώ, και τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, ο  «πράσινος» υπερυπολογιστής που θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα είναι υβριδικός, με ισχύ >60 Petaflops, (εκτελεί δηλαδή 60.000.000.000.000.000 πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο) και θα φέρει την Ελλάδα ανάμεσα στα 500 συστήματα κορυφαίων επιδόσεων στον κόσμο (TOP500) και αποδοτικής χρήσης ενέργειας (GREEN500), βάζοντας παράλληλα τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής έρευνας.

Ο «Δαίδαλος» θα αποτελέσει «κλειδί» για το προτζεκτ Pharos με το ελληνικό εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης να βασίζεται σε τρεις άξονες: Υγεία Πολιτισμό με τα μεγάλα ανοιχτού κώδικα γλωσσικά μοντέλα, καθώς επίσης το Περιβάλλον και η Βιωσιμότητα.

Το εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης, θα αποτελέσει έναν κόμβο όπου επιχειρήσεις και οργανισμοί θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα για την ανάπτυξη εφαρμογών και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκπαιδεύσουν και να αναπτύξουν μεγάλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και Generative AI, γλωσσικά (Large Language Models), με έμφαση στην ελληνική γλώσσα και πολυτροπικά μοντέλα (Multimodal Models), ώστε να δημιουργήσουν πρωτότυπα προϊόντα και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Το Δημόσιο έχει βάλει επίσης στο επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη, αναζητώντας νέες δυνατότητες και εργαλεία, ενώ και η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη, έχει καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο που περιλαμβάνει έξι εμβληματικά έργα. Τα έργα αυτά θα στοχεύουν στους κεντρικούς πυλώνες που θα υπάρξουν όπως η βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και υγείας, η ανάπτυξη νέων εργαλείων πολιτικής προστασίας εναντίον των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η προστασία της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου από την παραπληροφόρηση και η ενίσχυση της εθνικής άμυνας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ