Στην τελική ευθεία μπαίνουν το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου τρεις διαγωνισμοί έργων διαχείρισης υδάτων σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Κεντρική Μακεδονία, συνολικού προϋπολογισμού 122,99 εκατ. ευρώ. Με την κλιματική αλλαγή να δείχνει τα δόντια της, τα αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά έργα, που τις προηγούμενες δεκαετίες δεν ήταν σε προτεραιότητα, τώρα έχουν σκαρφαλώσει στην κορυφή της ατζέντας.
Πρώτος θα κόψει το νήμα των προσφορών, στις 6 Φεβρουαρίου, ο διαγωνισμός για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Τ66 και στον ποταμό Λουδία, προϋπολογισμού 46,49 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Στόχος του έργου, που έχει προκηρύξει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι να βελτιωθούν τα υδραυλικά χαρακτηριστικά τόσο της Τάφρου – Διώρυγας Τ66 όσο και του ποταμού Λουδία, ώστε να ανακτήσουν τη μέγιστη δυνατή παροχετευτικότητα και τη βέλτιστη λειτουργικότητα.
Εξάλλου, οι δύο αποδέκτες δεν είναι φυσικά ρέματα, αλλά τεχνικά έργα, τα οποία λειτουργούν ήδη σχεδόν 100 χρόνια, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν προβλήματα ως προς τη γεωμετρία, δεδομένων και των νέων συνθηκών, και τη διοχετευτικότητα τους. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πλημμυρών και περιβαλλοντικά προβλήματα με στάσιμα νερά. Οι εργασίες θα απλωθούν στις περιφερειακές ενότητες Ημαθίας, Θεσσαλονίκης και Πέλλας.
Στο αντικείμενο του έργου, που θα διαρκέσει 36 μήνες, περιλαμβάνονται η αποκατάσταση του πυθμένα με καθαρισμό των δυο υδατορεμάτων, η διευθέτηση με έργα αποκατάστασης των αναχωμάτων, η προστασία των πρανών των αναχωμάτων έναντι διάβρωσης. Θα εκτελεστούν, ακόμη, εργασίες επένδυσης και αναδιαμόρφωσης της όχθης σε θέσεις τεχνικών έργων, θα κατασκευαστούν μικρά τεχνικά, θα διαμορφωθούν οι διατάξεις επίσκεψης κοίτης σε συγκεκριμένες θέσεις και οι διατάξεις ελεγχόμενης υπερχείλισης.
Το έργο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ταμείο ΕΤΠΑ.
Δύο αρδευτικά έργα
Την επόμενη ημέρα, θα κατατεθούν οι προσφορές για τα αρδευτικά δίκτυα αξιοποίησης λεκάνης Φράγματος Φιλιατρινού νομού Μεσσηνίας, με εκτιμώμενη αξία σύμβασης 52 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα τεύχη δημοπράτησης επικαιροποιήθηκαν, στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, προκειμένου να ενσωματωθούν οι προβλέψεις για συστήματα τηλεμετρίας και ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής διαρροών και καταναλώσεων.
Αυτό είχε αποτέλεσμα και την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου, που συμπληρώνεται από τη νέα οδό αποκατάστασης της κυκλοφορίας Φιλιατρά – Χριστιανούπολη, καθώς η υφιστάμενη οδός θα κατακλυστεί από τον ταμιευτήρα. Ειδικότερα, τα αρδευτικά δίκτυα, που θα εξυπηρετούν την περιοχή, θα υδροδοτούνται από το φράγμα και τον ταμιευτήρα Φιλιατρινού, καθώς και από τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς αρδευτικού νερού από το φράγμα.
Η εργολαβία περιλαμβάνει τη σύνδεση με τα έργα υδροληψίας του φράγματος Φιλιατρινού και την κατασκευή έργων προσαρμογής μέχρι την αρδευτική περίμετρο, τρεις αναρρυθμιστικές δεξαμενές και τρεις μικρότερες δεξαμενές ελέγχου πίεσης – ροής, αρδευτικά σωληνωτά δίκτυα πιέσεως για τη διανομή του νερού στη πεδιάδα και αυτοματισμούς δικτύου. Τα έργα θα διαρκέσουν 30 μήνες και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και εθνικούς πόρους.
Πρόκειται για ένα έργο υψηλής σημασίας, κυρίως για την υποστήριξη της δραστηριότητας του πρωτογενούς τομέα στην Μεσσηνία, καθώς θα καλύψει έκταση 31.560 στρεμμάτων.
Θα ακολουθήσουν στις 11 Φεβρουαρίου οι προσφορές για τα αρδευτικά δίκτυα Τάκας του νομού Αρκαδίας, με εκτιμώμενο κόστος 24,5 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται επίσης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους. Αντικείμενο είναι το σύνολο των έργων υδροληψίας, μεταφοράς, άντλησης, ρύθμισης και διανομής του νερού, που απαιτούνται για την αξιοποίηση της περιοχής γύρω από τον ταμιευτήρα, εντός συνολικής δεσποζόμενης έκτασης 33.300 στρ. και καθαρής γεωργικής έκτασης 24.640 στρ.
Οι προς άρδευση εκτάσεις βρίσκονται στο νοτιοδυτικό άκρο του Μαντινειακού οροπεδίου και περιλαμβάνουν αγροκτήματα στις δημοτικές ενότητες Τεγέας και Τριπόλεως. Για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής ως κύρια πηγή υδροδότησης θα χρησιμοποιηθεί ο ταμιευτήρας της Τάκας, με τα έργα υδροληψίας απ’ αυτόν, στα οποία θα συνδεθούν τα προς κατασκευή έργα. Περιλαμβάνονται και έργα αγροτικής οδοποιίας και νέοι αγροτικοί δρόμοι μήκους 6 χιλιομέτρων περίπου, καθώς και διαπλατύνσεις ή βελτιώσεις υφιστάμενων αγροτικών δρόμων. Η προθεσμία εκτέλεσης των έργων είναι 24 μήνες.
Τι φέρνει το 2025;
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που προωθεί ανά την επικράτεια 32 φράγματα, συνολικού προϋπολογισμού 955 εκατ. ευρώ, μέσα στο 2025, πρόκειται να ολοκληρωθούν το φράγμα και αγωγός μεταφοράς στη Σκύρο, αρδευτικό δίκτυο στο Λασίθι και φράγμα στο Ηράκλειο. Ακόμη, θα ολοκληρωθούν η λιμνοδεξαμενή στη Σαμοθράκη, η διευθέτηση του Ρέματος Εσχατιάς και Αγίου Γεωργίου Αττικής, το αρδευτικό δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας Φθιώτιδας.
Επίσης, μέσα στη χρονιά, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του φράγματος Πλατύ Ρεθύμνου. Θα υπογραφούν οι συμβάσεις για την κατασκευή συμπληρωματικών έργων Ταμιευτήρα Μπραμιανού Λασιθίου, την αντιπλημμυρική προστασία της Νέας Μάκρης, το φράγμα Κελεφίνας Λακωνίας και Νεστορίου Καστοριάς και την επέκταση του αρδευτικού δικτύου Κοζάνης. Παράλληλα, καταρτίζονται μελέτες αρδευτικών έργων στην Ηλεία και στην Κορινθία.