ΓΔ: 1958.09 -0.63% Τζίρος: 11.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:52:33
Η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Φωτό: Myrillas / SOOC

Παπακωνσταντίνου: Ο Κανονισμός MiCAR και η προστασία από τα κρυπτοστοιχεία

Στη σημαντική συμβολή του Κανονισμού της ΕΕ, MarketsinCrypto-assetsRegulation (MiCAR), ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στα τέλη του 2024, αναφέρεται σε άρθρο της η υποδιοικήτρια της ΤτΕ.

Σε άρθρο της με τίτλο «Το νέο πλαίσιο για τα κρυπτοστοιχεία», στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου αναφέρεται μεταξύ άλλων στον Κανονισμό για τις αγορές κρυπτοστοιχείων.

Η υποδιοικήτρια της ΤτΕ υπογραμμίζει στο άρθρο της τους κινδύνους που υπάρχουν στην αγορά των κρυπτοστοιχείων, ενώ κάνει εκτενή αναφορά στον Κανονισμό που ισχύει σε αυτήν, ο οποίος είναι γνωστός ως MarketsinCrypto-assetsRegulation (MiCAR)

Όπως επισημαίνει στο άρθρο της: 

«Την τελευταία δεκαπενταετία έχει αναπτυχθεί ένα παγκόσμιο και ταχύτατα εξελισσόμενο οικοσύστημα κρυπτοστοιχείων, τα οποία χρησιμοποιούνται ως μέσο πληρωμής, ως επενδυτικό προϊόν, ως δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες και αγαθά ή ως συνδυασμός των ανωτέρω.

Ωστόσο, τα κρυπτοστοιχεία παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους τόσο για τους χρήστες τους όσο και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν τις υποδομές, την κυβερνοασφάλεια, την αλληλεξάρτηση και μετάδοση κινδύνων, την αποφυγή του κανονιστικού πλαισίου, σημαντικές διακυμάνσεις στην αξία, φαινόμενα μαζικών αναλήψεων, το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων. Κατά συνέπεια, απαιτείται η ρύθμιση και εποπτεία της συναφούς αγοράς.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία (BCBS) έχει υιοθετήσει πρότυπα για τον εποπτικό χειρισμό της έκθεσης πιστωτικών ιδρυμάτων σε κρυπτοστοιχεία. Τα πρότυπα αναγνωρίζουν διαφορετικές κατηγορίες κρυπτοστοιχείων, στις οποίες αντιστοιχούν συγκεκριμένες απαιτήσεις εποπτικών κεφαλαίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται εντός του έτους να προτείνει Κανονισμό, ο οποίος θα ενσωματώσει τα πρότυπα αυτά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στο μεσοδιάστημα και προς αποφυγή νομοθετικού κενού, έχει τεθεί σε ισχύ Κανονισμός με μεταβατικές διατάξεις για τα ίδια κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων με έκθεση σε κρυπτονομίσματα.

Η σημαντικότερη εξέλιξη στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο είναι ο Κανονισμός για τις αγορές κρυπτοστοιχείων, γνωστός και ως MarketsinCrypto-assetsRegulation (MiCAR), που  τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή στις 30 Δεκεμβρίου 2024. Ο MiCAR θεσπίζει κανόνες για την αδειοδότηση και την προληπτική εποπτεία των εκδοτών και παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων, καθώς και διατάξεις που προστατεύουν τους χρήστες κρυπτοστοιχείων - ενδεικτικά, επιβάλλει απαιτήσεις διαφάνειας κατά τη δημόσια προσφορά κρυπτοστοιχείων και την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση σε πλατφόρμες. Σύντομα αναμένεται νομοσχέδιο ενσωμάτωσής του στην εθνική νομοθεσία, το οποίο, συμπεριλαμβανομένων άλλων θεμάτων, θα κατανείμει τις σχετικές αρμοδιότητες στις ελληνικές εποπτικές αρχές, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα της Ελλάδος.

Από πλευράς της, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ενισχύσει την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό της για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. Επιπλέον, έχει συστήσει δύο μηχανισμούς διευκόλυνσης της καινοτομίας, τον Κόμβο Καινοτομίας και το Προστατευμένο Κανονιστικό Περιβάλλον,στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί κάθε ενδιαφερόμενος για να ελέγξει τη συμβατότητα της επιχειρηματικής του ιδέας στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, με το εποπτικό πλαίσιο.

Η αποτελεσματικότητα του πλαισίου MiCAR θα κριθεί στην πράξη. Εν τούτοις, προκειμένου να εφαρμοστεί ομοιόμορφα, απαιτείται συντονισμός μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών. Επίσης, θα πρέπει μελλοντικά να καλυφθούν κανονιστικά κενά, ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες του αποκεντρωμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος (decentralisedfinance - “DeFi”), που προσομοιάζουν με υπηρεσίες του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, στηρίζονται όμως εξ ολοκλήρου σε κρυπτοστοιχεία. Ο δυναμικός και σύνθετος χαρακτήρας του οικοσυστήματος των κρυπτοστοιχείων, η μεγάλη μεταβλητότητα και οι προοπτικές μεγέθυνσης της αγοράς των κρυπτοστοιχείων υπό το πρίσμα και της ευνοϊκής στάσης της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ, συνεπάγονται ότι οι νομοθέτες και οι εποπτικές αρχές πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για νέες περιοχές κινδύνων και πιθανή παρέμβαση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στα 16,6 δισ. δολάρια εκτοξεύτηκε το κόστος των ηλεκτρονικών εγκλημάτων

Σύμφωνα με έκθεση του FBI, το κόστος του κυβερνοεγκλήματος αυξήθηκε κατά 33% έναντι του 2023. Μεγάλη αύξηση στις επιθέσεις phising και ransomware και απάτες επενδύσεων. Οι ηλικιωμένοι οι πιο ευάλωτοι να πέσουν θύματα.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι σχεδιάζει το NATO για να μπλοκάρει τις ψηφιακές απειλές της Ρωσίας

Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο κατέστρωσε η Συμμαχία μετά την αναπάντεχη τροπή των εκλογών στη Ρουμανία, όπου το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αλλοιώσει το αποτέλεσμα.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στο έλεος των χάκερ κράτος και εταιρείες: Οι μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις

Μέτρα από όλους ζητά ο Μ. Μπλέτσας: «Ένας από τους βασικούς λόγους δεν είναι μόνο για να μην πάθουμε ζημιά, αλλά για να μην κάνουμε και ζημιά σε κάποιον άλλον χωρίς να το ξέρουμε».