Σημαντική ώθηση έδωσε η χειμερινή περίοδος για να σπάσει ο τουρισμός όλα τα ρεκόρ το 2024, καθώς η Ελλάδα μετατρέπεται σε προορισμό για όλες τις περιόδους. Η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες θερμοκρασίες του καλοκαιριού διευρύνουν την περίοδο των διακοπών στις χώρες της Μεσογείου, με την Ελλάδα να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί.
Ο ελληνικός τουρισμός αρχίζει να κερδίζει έδαφος και στη διάρκεια των χειμερινών μηνών, την ώρα που διαπιστώνεται ότι και τον χειμώνα οι Ευρωπαίοι επιλέγουν θερμούς, μεσογειακούς προορισμούς για τις διακοπές τους. Σύμφωνα με ανάλυση του ερευνητικού κέντρου της Κομισιόν, από τους δέκα κορυφαίους προορισμούς διακοπών του χειμώνα, οι επτά βρίσκονται στη νότια Ευρώπη, με την Ισπανία να έχει τη «μερίδα του λέοντος», με πέντε από τους δέκα κορυφαίους προορισμούς.
Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν πλέον στο διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου, σε συνδυασμό με τις ακριβές τιμές που προσφέρονται στα τουριστικά πακέτα την high season περίοδο, έχουν μετατοπίσει ένα σημαντικό μέρος του τουρισμού στις περιόδους off season, με τη χειμερινή περίοδο να μπαίνει δυναμικά στην εξίσωση.
Σε μελέτη της Accor, το 32% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών είχε δηλώσει ότι θα κάνει διακοπές σε off season περίοδο για να μειώσει το κόστος, και το 19% θα το έκανε για να αποφύγει τον καύσωνα. Στη χώρα μας, «κλειδί» για τη διεύρυνση των τουριστικών εσόδων μπορούν να γίνουν οι εναλλακτικές δραστηριότητες σε χειμερινούς προορισμούς που προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες στους επισκέπτες, αλλά και τα city breaks κυρίως στην Αθήνα.
Το «καυτό» πρώτο τρίμηνο του 2024
Η επέκταση της τουριστικής σεζόν διαπιστώθηκε από τις αρχές κιόλας του 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία του INSETE, στους τρεις πρώτους μήνες του έτους καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των επισκεπτών σε σχέση με το 2023.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 11μηνο του 2024 καταγράφηκαν 25,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σημειώνοντας άνοδο 5,8% έναντι του 2023, ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 25,3% στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, και τον Φεβρουάριο η άνοδος ήταν στο 19,5%, με τον Μάρτιο να κλείνει ενισχυμένος κατά 13,7%, ενώ σε διψήφια ποσοστά ενισχύθηκε η κίνηση και στα περιφερειακά αεροδρόμια.
Ηπιότερη ήταν η άνοδος που σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 5,6% οι διεθνείς αφίξεις, τον Μάιο ενισχύθηκαν κατά 12,7% και τον Ιούνιο ανέβηκαν κατά 5,6%. Στη high season Ιουλίου - Αυγούστου, οι διεθνείς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια αυξήθηκαν κατά 5,3% και 7,4% αντίστοιχα, με τον Ιούλιο να καταγράφει τη μικρότερη αύξηση. Τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε άνοδος 7,1% των διεθνών αφίξεων, τον Οκτώβριο κατά 10,9% και τον Νοέμβριο κατά 14,7%.
Το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», κατέγραψε 7,5 εκατ. διεθνείς αφίξεις στο 11μηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 12,6%. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους υπήρξε και ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης των αφίξεων, καθώς τον Ιανουάριο σημειώθηκε άνοδος 30,8%, τον Φεβρουάριο 22,3% και τον Μάρτιο 11,7%, ενώ τον Μάιο ήταν 16,1%. Αντίστοιχα στη high season Ιουλίου-Αυγούστου οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 7,9% και 16,9%.
Εντυπωσιακή αύξηση εσόδων
Είναι αξιοσημείωτο επίσης, ότι η αύξηση των τουριστικών δαπανών κατά τους μήνες εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση που παρατηρήθηκε στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου της high season. Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, η διαφοροποίηση αυτή στην off season περίοδο αντανακλά την ποιοτική διαφορά των τουριστών και τη μεγαλύτερη διάρκεια των διακοπών που πραγματοποιούνται στη χώρα μας εκτός της περιόδου της υψηλής κίνησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, ήταν η μόνη περίοδος που υπήρξε υποχώρηση των εισπράξεων έναντι του 2023 σημειώνοντας πτώση 4,2% και 1,8% αντίστοιχα. Αντίθετα, το πρώτο τρίμηνο του 2024, όταν σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση των διεθνών αφίξεων, αυτή συνδυάστηκε και με την αλματώδη αύξηση των εισπράξεων που ενισχύθηκαν κατά 27,1% τον Ιανουάριο, 22,2% τον Φεβρουάριο και 34,2% τον Μάρτιο, ενώ διψήφια άνοδο (15,9%) σημείωσαν και τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο συνέχισαν ανοδικά κατά 19,7%.
Παρόμοια είναι περίπου και η εικόνα στην πληρότητα των airbnb, όπου στην off season περίοδο καταγράφεται μεγαλύτερη άνοδος κατά μέσο όρο έναντι της περιόδου υψηλής κίνησης όπου παραμένει σχετικά σταθερή. Στα ξενοδοχεία επίσης τον Νοέμβριο η πληρότητα ήταν στο 53,2% έναντι 49,6% του αντίστοιχου μήνα το 2023, ενώ και η μέση τιμή του δίκλινου δωματίου αυξήθηκε στα 87 ευρώ έναντι 80 ευρώ το 2023.