Στις 805 ανέρχεται ο αριθμός των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (ΕΜΝΕ), με το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας να αναπτύσσεται με αλματώδεις ρυθμούς παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Ο αριθμός των ελληνικών startup προκύπτει από την απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Τασος Γαϊτάνης, σύμφωνα με την οποία εγγράφηκαν επτά επιπλέον επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (ΕΜΝΕ).
Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, η μία επιχείρηση εγγράφηκε με τη διαδικασία fast track, δηλαδή χωρίς αξιολόγηση, καθώς πληροί τις διαδικασίες εγγραφής, ενώ οι έξι εντάχθηκαν έπειτα από αξιολόγηση των δυο βασικών κριτηρίων, δηλαδή της καινοτομίας και των προοπτικών ταχείας κλιμάκωσης του μεγέθους των πωλήσεών τους στην παγκόσμια αγορά.
Οι επενδύσεις στις ελληνικές startups αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας ένα ανθεκτικό οικοσύστημα που προσελκύει υψηλότερους όγκους κεφαλαίων αλλά και διαφοροποιείται σε διάφορους τομείς. Συγκρίνοντας τις επενδυτικές τάσεις της Ελλάδας με το ευρύτερο ευρωπαϊκό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, διαπιστώνουμε μια αυξανόμενη ευθυγράμμιση με τους τομείς με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Global Startup Ecosystem Report (GSER) 2024, η Ευρώπη έχει δείξει αυξημένη εστίαση σε τομείς που βασίζονται στην τεχνολογία, με την Ελλάδα να παρουσιάζει δύναμη σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και η τεχνολογία υγείας. Αυτή η ευθυγράμμιση δείχνει ότι η Ελλάδα δεν αυξάνεται απλώς σε όγκο, αλλά γίνεται επίσης στρατηγικός παίκτης εντός της Ευρώπης, εστιάζοντας στους τομείς με υψηλό δυναμικό που προωθούν την καινοτομία σε ολόκληρη την ήπειρο.
Όπως έχει αναφέρει και το BD, η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και η τεχνολογία υγείας ήταν μεταξύ των τομέων με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση το 2024, ευθυγραμμιζόμενοι στενά με τις παγκόσμιες τάσεις της καινοτομίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Found.ation, που αναφέρει ότι περισσότερες από 3.000 startup απαρτίζουν πλέον το οικοσύστημα. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2024 οι χρηματοδοτήσεις προς το ελληνικό οικοσύστημα startup ξεπέρασαν τα 555 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 15% από το 2023, ενώ το αντίστοιχα το ευρωπαϊκό οικοσύστημα παρουσίασε μια μικρή πτώση της τάξης του 5%.