Να δημιουργήσει σωστές εταιρείες asset management ή ανάπτυξης ακινήτων για να βάλει μπροστά την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου επιδιώκει η ΕΤΑΔ. Έχοντας ανάψει τις μηχανές για τη χαρτογράφηση των πρώτων 36.000 ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, βάζει πλώρη ώστε το 2027 να βρίσκονται στην τελική φάση για να αρχίσουν να παράγουν πλούτο για τη χώρα 6.000 από αυτά τα ακίνητα.
Πριν λίγες ημέρες, άνοιξε ο δρόμος για να μπορεί η ΕΤΑΔ να συμμετέχει με εισφορά σε είδος σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμης εταιρείας. Δρομολογώντας τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων σε clusters μέσω εταιρειών συμμετοχών, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την τροπολογία που προώθησε στο φορολογικό νομοσχέδιο, δίνει στην ΕΤΑΔ μία «διπλή» ευελιξία.
Από τη μία, διευκολύνεται η συμμετοχή της σε ΑΜΚ σε εταιρείες στις οποίες μετέχει, πέρα από τον κλασικό τρόπο που είναι η εισφορά κεφαλαίων. Αφετέρου διασφαλίζεται μία ακόμα οδός ενεργοποίησης και αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου της, καθώς επιμέρους ακίνητα μπορούν να αποτελούν το εισφερόμενο είδος.
Εισάγονται ακόμη δικλείδες ασφαλείας, ώστε η συναλλαγή να είναι επωφελής για την ΕΤΑΔ και το ελληνικό δημόσιο, καθώς προβλέπεται ότι θα πρέπει να έχουν διενεργηθεί εκθέσεις αποτίμησης και αιτιολογημένες γνώμες (fairness opinion) από δύο τουλάχιστον ορκωτούς ελεγκτές ή πιστοποιημένους εκτιμητές. Η σχετική σύμβαση θα πρέπει να πάρει «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο στόχος του 2027
Ο πρόεδρος του Υπερταμείου, Στέφανος Θεοδωρίδης, από το βήμα του 2ου Growthfund Summit, έθεσε ως στόχο το 2027 τα πρώτα 6.000 ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου που θα αποτιμηθούν να βρίσκονται στην τελική φάση αξιοποίησης. Στο ίδιο συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Δημητριάδης, εκτίμησε ότι μέσα από τη διαδικασία της αποτίμησης, το ενεργητικό της ΕΤΑΔ θα φτάσει σε επίπεδα κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ.
Επί του παρόντος, από το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στη χώρα με πάνω από 78.000 ακίνητα, αποτιμημένα είναι μόλις 2.900, αξίας 1,5 δισ. ευρώ. Ακόμη, ποσοστό 80% των εσόδων, που ανέρχονται σε 64 εκατ. ευρώ, προέρχονται από το 10% των ακινήτων.
Η εταιρεία διενεργεί διαγωνισμό για την ανάδειξη έως 9 ανεξάρτητων αποτιμητών, οι οποίοι για πρώτη φορά θα προχωρήσουν σε καταγραφή, κατηγοριοποίηση και αξιολόγηση 36.000 ακινήτων. Χαρτογραφώντας τα ακίνητα σε κύκλους τουλάχιστον των 1.000, οι αποτιμητές αναμένεται να καταλήξουν σε ορίζοντα 2-3 ετών σε μία δεξαμενή 6.000 ακινήτων που θα περάσουν στην πίστα της αποτίμησης, ώστε τα 1.000 εξ αυτών να ωριμάσουν για να αξιοποιηθούν.
Σύμφωνα με όσα είπε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου, η διαδικασία της χαρτογράφησης θα συμβάλει και στην ψηφιακή αναβάθμιση της εταιρείας, προκειμένου να τρέξει γρήγορα η ομαδοποίηση των ακινήτων και να ληφθούν οι αποφάσεις για την βέλτιστη εκμετάλλευσή τους.
Επισήμανε, μάλιστα, ότι η στρατηγική της εταιρείας στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, με πρώτο την εξυγίανση. «Τον τελευταίο χρόνο, έχει γίνει σημαντικό έργο, έχουν θεραπευτεί παθογένειες του παρελθόντος. Φέτος αποβάλλαμε τέσσερις μεγάλους αλλά κακούς μισθωτές, εξέλιξη που έφερε έσοδα 8,5 εκατ. ευρώ, και καθαρίσαμε διάφορες οφειλές που χρόνιζαν», σημείωσε. Ο δεύτερος άξονας είναι η σωστή προτεραιοποίηση του χαρτοφυλακίου και ο τρίτος η οργανωτική αναδιάρθρωση.
Εργαλείο οι συμπράξεις
Όσο για τα εμβληματικά ακίνητα του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ, όπως το Αχίλλειο, τα Σπήλαια Δυρού, το Τάε Κβο Ντο, αυτά μπαίνουν σε πρώτη προτεραιότητα, αλλά βρίσκονται σε διαφορετική φάση ωριμότητας. «Έχουμε διαφορετική προσέγγιση αξιοποίησης. Επιδιώκουμε να συμπράξουμε και με άλλους φορείς, πχ. η μονάδα στρατηγικών συμβάσεων (PPF) για να επιταχύνουμε διαδικασίες ή το Υπερταμείο, όπως στην περίπτωση του Κυβερνείου, ενώ είμαστε σε συζητήσεις και με την Περιφέρεια Αττικής για την ανάπλαση του Φαληρικού», εξήγησε η κυρία Χατζηγεωργίου.
Ειδικότερα για τον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου, αν και η εταιρεία είχε στο πλάνο της την ολοκλήρωση εντός 2024 του διαγωνισμού για τη μακροχρόνια εκμίσθωση τμήματος αυτού, που περιλαμβάνει το Τάε Κβο Ντο, το Γυάλινο Κτήριο και την Πλατεία Νερού, αυτός απέβη άγονος. Όπως επισήμανε η επικεφαλής της ΕΤΑΔ, το κλειστό στάδιο του Τάε Κβο Ντο προορίζεται για συνεδριακό κέντρο, όμως δεν μπορεί να εξετάζεται μεμονωμένα αφού συνδέεται άρρηκτα και με την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, αλλά και με το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ η επένδυση που θα χρειαστεί είναι τόσο μεγάλη που απαιτεί συνέργειες.