ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: EBRD

Ανάπτυξη 2,4% το 2024 «βλέπει» για την ελληνική οικονομία η EBRD

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, το ελληνικό ΑΕΠ θα τρέξει το 2025 με ρυθμό 2,6%, ενώ ο τουρισμός θα κατακτήσει νέο ρεκόρ.

Διατήρηση των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία τόσο φέτος όσο και το 2025 αναμένει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), καθώς τοποθετεί την επέκταση του ΑΕΠ στο 2,4% για το 2024 και στο 2,6% για το 2025. 

Στην έκθεση σημειώνεται ότι «οι  οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας παρέμειναν ισχυρές το 2024 καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση το α΄ τρίμηνο και 2,3% το β' τρίμηνο, ενισχυμένο από την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου», ενώ εκτιμάται ότι και φέτος ο τουρισμός θα ακολουθήσει ισχυρή πορεία  και το πιθανότερο είναι ότι θα ξεπεράσει τα επίπεδα - ρεκόρ που κατέκτησε το 2023, με δεδομένη και την αύξηση των αφίξεων κατά 15,5% στο α' εξάμηνο του 2024. 

Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνέχισαν επίσης να βελτιώνονται το πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 9,6% τον Ιούνιο, χαμηλό επίπεδο 15ετίας.

«Ο προϋπολογισμός, ο οποίος επέστρεψε σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, κατέγραψε πλεόνασμα 0,9% του ΑΕΠ τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, ελαφρώς υψηλότερο από το 0,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω των υψηλότερων φορολογικών εσόδων», σημειώνει η EBRD.

Για το δημόσιο χρέος αναφέρει ότι «ανερχόταν στο 161,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023, παραμένοντας το υψηλότερο στην Ευρώπη, αλλά μειώθηκε περαιτέρω στο έτος αυτό λόγω της υψηλής αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος».

Ο πληθωρισμός μειώθηκε περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2024 (σε 3% σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο), αλλά ο πυρήνας του παρέμεινε σχετικά υψηλός και επίμονος (3,3% τον Ιούνιο του 2024).

Έχει σημειωθεί, αναφέρει η έκθεση, καλή πρόοδος στην υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), μετριάζοντας τους καθοδικούς κινδύνους που προέρχονται από τις παγκόσμιες και περιφερειακές αναταράξεις, τις αδυναμίες σε βασικές εξαγωγικές αγορές, καθώς και τις καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2024, η Ελλάδα είχε λάβει 14,9 δις. ευρώ από το ΤΑΑ (το 41% του συνολικού διαθέσιμου ποσού των 36 δισ. ευρώ), που είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά την απορρόφηση. «Ως εκ τούτου, οι γενικές βραχυπρόθεσμες μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν θετικές, με την πρόβλεψη ανάπτυξης στο 2,4% το 2024 και στο 2,6% το 2025», καταλήγει η έκθεση της EBRD.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τέλος των ρεκόρ στον τουρισμό: «Καμπανάκι» για στροφή στην ποιότητα

«Επιπεδοποίηση» εσόδων ύστερα από τα συνεχή ρεκόρ που άρχισαν από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης προβλέπει ο Γ. Ρέτσος και προειδοποιεί ότι χάνουμε τη μάχη για το "value for money". Δέκα προτάσεις της Eurobank για στροφή στην ποιότητα.
Ελληνική οικονομία ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευελιξία για την Ελλάδα μετά την έγκριση της ρήτρας διαφυγής από το Ecofin

Η έγκριση της ρήτρας διαφυγής από το Ecofin δίνει στην Ελλάδα και σε άλλες 16 χώρες-μέλη της ΕΕ τη δυνατότητα για εξοπλιστικές δαπάνες έως 1,5% του ΑΕΠ, χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά προστίθενται στο δημόσιο χρέος.