ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Λογότυπο ΕΦΚΑ
Το λογότυπο του ΕΦΚΑ μπροστά σε τσιμεντένιο τοίχο.

«Βόμβα» χρεών άνω των 30 δισ. στον ΕΦΚΑ που είναι απίθανο να πληρωθούν

Οι ανείσπρακτες οφειλές διογκώθηκαν στα 48 δισ. ευρώ και «φουσκώνουν» συνεχώς με τόκους και πρόστιμα. Τα 16 δισ. θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα εισπραχθούν, ενώ άλλα 15 δισ. είναι πολύ πιθανό να γίνουν... φέσια.

Το χρέος που έχει συσσωρευτεί στον ΕΦΚΑ από μη εμπρόθεσμη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και πιέζει το Ασφαλιστικό Σύστημα, άρα, στο μέλλον, και την καταβολή των συντάξεων.

Παρά το γεγονός ότι η β’ τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ έχει καθυστερήσει να εκδοθεί τουλάχιστον δύο μήνες, ασφαλείς πληροφορίες θέλουν το συνολικό χρέος να έχει αυξηθεί στα 48 δισ. ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι αυξήθηκαν κατά 112 εκατ. ευρώ σε τρεις μήνες, σε σχέση με τα 47,88 δισ. ευρώ που είχε ανέλθει το α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς, αλλά και κατά 1,46 δισ. ευρώ σε ένα έτος, συγκριτικά με τα 46,54 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί το β’ τρίμηνο του 2023.

Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, διαπιστώνουν ότι η διαρκής αύξηση του χρέους δεν οφείλεται στην προσθήκη τρεχουσών οφειλών, οι οποίες κινούνται σε σταθερά επίπεδα. Άλλωστε τα έσοδα του ΚΕΑΟ πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, καθώς μετά τα 448 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν κατά το α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς, προστέθηκαν άλλα 490 εκατ. ευρώ κατά το β’ τρίμηνο. Και όμως, παρά το θετικό σήμα που στέλνουν οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, το συνολικό χρέος συνεχίζει την ανοδική του πορεία.

Αιτία είναι κυρίως τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, με το σχετικό επιτόκιο, που επιβάλλονται επί του συνόλου της οφειλής. Διαπιστώνεται ότι αυτόματα προκαλούν σημαντική αύξηση στο συνολικό χρέος, παρά το γεγονός ότι είναι τουλάχιστον αξιοπρεπή τα αποτελέσματα του εισπρακτικού μηχανισμού του ΚΕΑΟ.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, προσπαθώντας να πετύχουν ένα καλύτερο ξεκαθάρισμα των οφειλών, απομονώνοντας τα ανεπίδεκτα είσπραξης, έχουν καταλήξει ότι περίπου 16 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 1/3 του συνολικού χρέους, προέρχονται από πρόστιμα και προσαυξήσεις. Με τη διαδικασία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εκτιμάται ότι το λιγότερο άλλα 15 δισ. ευρώ, θα πρέπει να θεωρηθούν ως «ανεπίδεκτα είσπραξης», ακριβώς επειδή οι επιχειρήσεις που έχουν προκαλέσει τη συγκεκριμένη οφειλή, έχουν βάλει «λουκέτο» οριστικά. Δηλαδή, 31 δισ. ευρώ, περίπου 65% των χρεών προς τον ΕΦΚΑ υπολογίζεται ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν!

Το ξεκαθάρισμα των οφειλών, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί συνδράμει καθοριστικά στην καλύτερη στόχευση είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Έτσι, τα ατομικά ειδοποιητήρια οφειλής, έχουν μεγαλύτερη ανταπόκριση και ο φόβος χρήσης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (πχ κατασχέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς), οδηγεί αρκετούς οφειλέτες να ενταχθούν σε ρύθμιση ή να αποπληρώσουν άπαξ το χρέος τους.

Βέβαια, η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων δείχνει ότι δεν μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των οφειλετών, ειδικά όσους έχουν χρέος κάτω από 50.000 ευρώ έκαστος. Αιτία είναι ότι η μηνιαία δόση που προκύπτει είναι αρκετά μεγάλη για να μπορέσουν να ανταποκριθούν, με συνέπεια να τίθεται ζήτημα επιβίωσης αρκετών μικρών επιχειρήσεων.

Το κυριότερο όμως, για τον ΕΦΚΑ, είναι το «καυτό» ζήτημα της πορείας του Ασφαλιστικού Συστήματος. Το εν λόγω χρέος και η πρακτική δυσκολία περιορισμού του, δημιουργούν μια απώλεια εσόδων, που είναι πολύτιμη για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων. Αν συνυπολογιστεί ότι σε ετήσια βάση, η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις προσεγγίζει τα 30 δισ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικά είναι τα κεφάλαια που έχει συσσωρεύσει το ΚΕΑΟ, ως ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σε όλα τα ανωτέρω, πρέπει να προστεθεί πως, παρά τις προσπάθειες των ελεγκτικών μηχανισμών, το έσοδο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αν και αυξάνεται, εντούτοις είναι πολύ μικρό, συγκριτικά με το σύνολο. Ο στόχος που είχε τεθεί για φέτος, ήταν για έσοδο 1,65 δισ. ευρώ από το ΚΕΑΟ. Με συμπληρωμένα δύο τρίμηνα, έχουν εισπραχθεί 938 εκατ. ευρώ.

Αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός, εκτιμάται  ότι μπορεί το συνολικό ετήσιο έσοδο από ληξιπρόθεσμες οφειλές, να ξεπεράσει τα 1,8 δισ. ευρώ. Μπορεί το ποσό να δείχνει μεγάλο σε πρώτη φάση, αλλά είναι πολύ μικρό (μόλις το 3,75%) σε σχέση με το σύνολο χρέους που έχει φτάσει τα 48 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

λογότυπο ΕΦΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική αύξηση στα έσοδα του ΕΦΚΑ καταγράφηκε τον φετινό Μάρτιο

Τον Μάρτιο του 2025 σημειώθηκε σημαντική άνοδος στα έσοδα από εισφορές υπερωριών, υπερεργασίας, νυχτερινής εργασίας και αργιών, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πέντε κόλπα των «πονηρών» κακοπληρωτών για να μην πληρώνουν τον ΕΦΚΑ

Επιχειρήσεις - φαντάσματα χωρίς περιουσιακά στοιχεία, εικονικοί υπεύθυνοι και άλλες μέθοδοι χρησιμοποιούνται από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές για να αφήνουν απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές. Τι καταγράφει το Κέντρο Είσπραξης.
λογότυπο ΕΦΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δυσκολεύεται ο ΕΦΚΑ να κάνει κατασχέσεις ακινήτων για χρέη

Ο εισπρακτικός βραχίονας του ΕΦΚΑ, 12 χρόνια μετά τη σύστασή του, εξακολουθεί να μην έχει απευθείας πρόσβαση τόσο στα αρχεία της ΑΑΔΕ όσο και σε άλλους δημόσιους φορείς και δυσκολεύεται να προχωρήσει σε κατασχέσεις ακινήτων.