ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Π. Τζεντιλόνι: Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για τους στόχους των πλεονασμάτων

Ο ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε τα τρία δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και τόνισε πως μια καλή έκθεση για την πέμπτη αξιολόγηση μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για αλλαγή του στόχου των πλεονασμάτων.

Ο επίτροπος της Κομισιόν Πάολο Τζεντιλόνι εμφανίστηκε θετικός τόσο στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όσο και για την αλλαγή της χρήσης των εσόδων από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις.

Ειδικά για το δεύτερο, ο επίτροπος ανέφερε πως μια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί στο Eurogroup του Ιουνίου υπό την αίρεση τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, διατηρείται το μεταρρυθμιστικό momentum και τηρούνται οι δεσμεύσεις.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντησή του στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, ο κ. Τζεντιλόνι απαντώντας σε ερώτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα δήλωσε πως «πιστεύω ότι είναι ορθό να ανοίξει η συζήτηση σε αυτά τα θέματα. Υπάρχουν αποτελέσματα που μας δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο να ξανασυζητήσουμε τους στόχους. Πρόκειται, ωστόσο, για μια σταδιακή διαδικασία και είναι σχετικό το επόμενο βήμα. Μια καλή έκθεση για την 5η αξιολόγηση θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα να αλλάξουν οι στόχοι για τα πλεονάσματα» .

Ενώ, σχετικά με την αλλαγή της χρήσης των ANFAs και SMPs, απάντησε ότι «έχει αναληφθεί δέσμευση στο Eurogroup του Δεκεμβρίου 2019 να συζητηθεί στο Eurogroup τον Ιούνιο το θέμα της αλλαγής χρήσης των εσόδων για επενδύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διευκρινίσει ότι οι αποφάσεις της θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Μια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί τον Ιούνιο και το πρώτο βήμα της 5ης αξιολόγησης είναι πολύ σημαντικό. Το μήνυμά μου είναι πάντα το εξής: Ναι, μπορούμε να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, διατηρείται το μεταρρυθμιστικό momentum και τηρούνται οι δεσμεύσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι υπουργός που τηρεί τις δεσμεύσεις του».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος έθεσε, ωστόσο, και τα τρία δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία προσδιόρισε «στο μεγάλο επενδυτικό κενό, το μεγάλο ύψος του δημοσίου χρέους και στο ύψος των "κόκκινων" δανείων».

Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊκούρας, προσδιόρισε στις δηλώσεις του τους στόχους που θέτει το υπουργείο Οικονομικών για το 2020 και οι οποίοι έχουν ως εξής:

  • Η επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης.
  • Η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
  • Η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.
  • Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
  • Η βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.
  • Η αξιοποίηση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, τα γνωστά ως ANFAs και SMPs, σε επενδυτικές πρωτοβουλίες.
  • Η μεταφορά υπερπλεονασμάτων σε επόμενες δημοσιονομικές χρήσεις, ώστε να ασκείται ορθολογική δημοσιονομική πολιτική.
  • Η προώθηση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των δημοσιονομικών στόχων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις της χώρας, διεκδικούμε, όμως, και τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο. Δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλοαναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε και τι απαιτείται για τη συλλογική απάντηση της Ευρώπης στις σημερινές προκλήσεις. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών απαιτείται:

  • Η ενίσχυση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πορεία. Δημοσιονομική πολιτική, η οποία μπορεί και πρέπει να υποβοηθήσει την υφιστάμενη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, προκειμένου να επιτυγχάνονται τόσο δημοσιονομική πειθαρχία, όσο και υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης.
  • Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
  • Η προώθηση της ένωσης των χρηματαγορών και η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.
  • Η μετάβαση σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κέρδος» 4 δισ. ευρώ από τη διαπραγμάτευση με Βρυξέλλες για τις δαπάνες

Το όριο δαπανών της τετραετίας αυξήθηκε στα 13,8 από 9,8 δισ. ευρώ, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για πρόσθετες παροχές λόγω της αύξησης συνταξιοδοτικών και αμυντικών δαπανών. Στο 133% θα πέσει το χρέος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κάνουν οι Έλληνες με το χρήμα τους: Το 55% σε μετρητά και καταθέσεις

Xρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 31.000 ευρώ κατέχει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, έναντι 80.000 ευρώ στην ΕΕ. Το 55% βρίσκεται σε μετρητά και καταθέσεις. Ανεπαρκής η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς, τονίζει η Κομισιόν.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα για τα κοινοτικά κονδύλια, μεγάλες προκλήσεις για την Ελλάδα

Άλμα 67% στον κοινοτικό προϋπολογισμό, θα φθάσει τα 2 τρισ., αλλά με μείωση του μεριδίου της ΚΑΠ και της πολιτικής Συνοχής που ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Βαρύς φόρος στα καπνικά προϊόντα. Οι επιδοτήσεις θα συνδεθούν με μεταρρυθμίσεις.
Φώτο: ΑΠΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το αγκάθι του One & Only, χάος στις Βρυξέλλες και το άγγιγμα του Μίδα

Πώς το One & Only έγινε πονοκέφαλος για την Grivalia, όλα στραβά για την φον ντερ Λάιεν, η επιτυχία με το ομόλογο της Alpha, ο Γουάτσα βγήκε κερδισμένος και από το Praktiker και ο μακροβιότερος γραμματέας υπουργείου.