ΓΔ: 2104.21 -0.08% Τζίρος: 165.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Pixabay

Πρωτοβουλία για την ένταξη προσφύγων στον χώρο της εστίασης

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Οργάνωση Amaita, το κοινωνικό εστιατόριο Gustamundo στη Ρώμη όπου εργάζονται μόνο πρόσφυγες και μετανάστες και το «Οικόπολις - μια παράλληλη πόλη».

Κόβουν γρήγορα, με τα ειδικά κοφτερά μαχαίρια, το σπανάκι που θα χρησιμοποιήσουν ως γέμισμα στα περέκ, ετοιμάζουν τα υλικά για την μπατζίνα και προσπαθούν με τη μυρωδιά να καταλάβουν τα μπαχαρικά που προτιμώνται στην ελληνική κουζίνα, όπως τη ρίγανη και το θυμάρι.

"Interchef project" είναι ο τίτλος ενός πρωτοποριακού προγράμματος που υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη με σεφ οι οποίοι εκπαιδεύουν πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική χορτοφαγική κουζίνα με στόχο να καταφέρουν να βρουν δουλειά ως βοηθοί προετοιμασίας σε ταβερνάκια και μικρά εστιατόρια.

«Μέσα από 12 συνολικά μαθήματα, προσπαθούμε αρχικά να μάθουμε σε νέους ανθρώπους από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Αφρική, τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, όπως κολοκύθια, ντομάτες, φασόλια αλλά και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους τα μαγειρεύουμε» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σεφ Σμαράγδα Μακρή η οποία, μαζί με τον σεφ Γιάννη Κατσαντώνη, εκπαιδεύουν τους συμμετέχοντες.

«Η εκπαίδευση δεν αφορά μόνο στη μαγειρική αλλά κυρίως, στους τρόπους κοπής, μαθαίνουν δηλαδή να χρησιμοποιούν τα επαγγελματικά μαχαίρια, δεξιότητα που είναι απαραίτητη για να εργαστούν σε κουζίνες» συμπληρώνει.

Στα μαθήματα που γίνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο εργαστήρι Μαγειρικής Marmita, μαθητές-τριες και σεφ, ανταλλάσσουν εμπειρίες και γεύσεις από τις περιοχές καταγωγής τους, μυρίζουν και γεύονται ντόπια υλικά. Πολλές συμμετέχουσες, δε γνωρίζουν το μπαχάρι ή τη ρίγανη, μαγειρεύουν διαφορετικά τη φάβα, δοκιμάζουν πρώτη φορά αγγουράκι. Λένε πώς δεν έχουν φάει ποτέ πράσινα φασολάκια και μπιζέλια και βρίσκουν την ελληνική κουζίνα πολύ πιο ελαφριά από τις δικές τους αφού όλα είναι μαγειρεμένα στο ελαιόλαδο.

«Τις εκπαιδεύουμε και στις ζύμες. Φτιάξαμε ψωμιά με διάφορα αλεύρια και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί και με συνταγές για μπουγάτσα, σιμιγδαλένιο χαλβά και άλλα γλυκά» λέει η κ.Μακρή.

Μετά το τέλος των μαθημάτων, θα δοθεί και βεβαίωση παρακολούθησης βασικών τεχνικών μαγειρικής ενώ θα γίνει προσπάθεια να απορροφηθούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Θα μπορούν να δουλεύουν στην προετοιμασία μιας κουζίνας, κόβοντας για παράδειγμα τις σαλάτες και τα λαχανικά» εξηγεί η κ.Μακρή

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Οργάνωση Amaita, το κοινωνικό εστιατόριο Gustamundo στη Ρώμη όπου εργάζονται μόνο πρόσφυγες και μετανάστες και το «Οικόπολις - μια παράλληλη πόλη».

Σύμφωνα μάλιστα με την Σωτηρία Παπαδοπούλου από το «Οικόπολις», μετά το πέρας των μαθημάτων , εκτός από το φαγητό που έχουν μαγειρέψει, όλοι παίρνουν μαζί τους μια σακούλα με ζυγισμένα τα υλικά που χρησιμοποίησαν στη συνταγή που είχαν ως «μάθημα».

«Από το σπίτι τους στη συνέχεια, κάνουν τη συνταγή και ανεβάζουν τη φωτογραφία σε μια διαδικτυακή ομάδα που έχουμε δημιουργήσει» λέει η κ.Παπαδοπούλου, προσθέτοντας ότι προηγήθηκε των μαθημάτων μαγειρικής, πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών, στοχευμένο σε λεξιλόγιο που είναι χρήσιμο στη μαγειρική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Νέα μέτρα για μετανάστες με έμφαση σε αλληλεγγύη και απελάσεις

Η ΕΕ ενισχύει τα μέτρα κατά της παράτυπης μετανάστευσης, με έμφαση στις επιστροφές μεταναστών των οποίων απορρίφθηκε το άσυλο, συζητώντας τη δημιουργία "κόμβων επιστροφών" εκτός ΕΕ, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων κρατών.
έμβλημα ICE ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Απελαθείς Σαλβαδοριανός μετανάστης ελεύθερος μετά από απόφαση δικαστηρίου

Ο Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία, μετανάστης από το Ελ Σαλβαδόρ που είχε απελαθεί άδικα από τις ΗΠΑ, αφέθηκε ελεύθερος από την ICE μετά από εντολή δικαστηρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του συνηγόρου του και αμερικανικά ΜΜΕ.
Papagalos Greece
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Papagalos Greece: Νέο hotspot σύγχρονης μεσογειακής κουζίνας στη Γλυφάδα

Το Papagalos Greece ανοίγει στη Γλυφάδα, με μενού του Νίκου Πατσιώρα, σύγχρονη μεσογειακή κουζίνα και ατμοσφαιρικό design, δημιουργώντας μια εμπειρία που ισορροπεί ανάμεσα σε comfort και premium αισθητική.
Πλημμυρισμένος δρόμος Ινδονησίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδονησία: 631 νεκροί και 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι από πλημμύρες

Στους 631 έφτασαν οι νεκροί στη Σουμάτρα από πλημμύρες και κατολισθήσεις, ενώ 1 εκατ. κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους. 472 αγνοούνται και 2.600 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ καλεί τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να δέχονται αιτούντες άσυλο

ΟΗΕ κάλεσε τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο, απαντώντας σε νέα μέτρα κατά των μεταναστών που ανακοίνωσε ο Τραμπ μετά την επίθεση κοντά στον Λευκό Οίκο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου.