ΓΔ: 1950.12 -0.94% Τζίρος: 158.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Γενναία αύξηση κονδυλίων για τα κοινωνικά επιδόματα

Κατά 300 εκατ. ευρώ αυξάνονται το 2021 οι πόροι που διατίθενται για εγγυημένο εισόδημα και επίδομα στέγασης. Πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας.

Με επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας και την αύξηση των κονδυλίων των επιδομάτων κατά 300 εκατ. ευρώ σκοπεύει το υπουργείο Εργασίας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας, όπως ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου. Πρόσθεσε επίσης πως θα διευρυνθούν οι κατηγορίες δικαιούχων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υφυπουργός Εργασίας για τους πολίτες που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά λόγω της πανδημίας ανέφερε πως θα υπάρξει αύξηση των κονδυλίων. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «προβλέπουμε αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ του συνολικού κονδυλίου επιδομάτων για την κάλυψη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που αφορά 270.000 νοικοκυριά, του επιδόματος στέγασης, που απευθύνεται ήδη σε 260.000 οικογένειες, του επιδόματος παιδιού, που ήδη καλύπτει περισσότερες από 900.000 οικογένειες και 1,5 εκατομμύριο παιδιά, αλλά και του επιδόματος γέννησης, όπως και των αναπηρικών επιδομάτων.

Επιπλέον, διευρύνουμε τις κατηγορίες δικαιούχων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Όπως έχουμε ήδη προβλέψει στο σχέδιο νόμου για την Πρόνοια, το οποίο παρουσίασα στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, το επίδομα πλέον θα το χορηγούμε και στους αστέγους και στις γυναίκες θύματα βίας που ζουν σε ξενώνες φιλοξενίας, μία κίνηση που δεν έχει γίνει ποτέ έως τώρα».

Η υφυπουργός Εργασίας επεσήμανε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι η άσκηση ενεργητικών πολιτικών καταπολέμησης της φτώχειας και όχι ο περιορισμός μόνο σε επιδόματα και παθητική αποδοχή δεδομένων. Ανέφερε πως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σημειώνοντας πως ήδη ο ΟΑΕΔ χει ανακοινώσει ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα για τη δημιουργία 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών στο 100% και κίνητρα για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων. 

Για το παράλληλο πρόγραμμα 15.000 επιπλέον voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς, αυξάνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια και εισάγοντας στο πρόγραμμα και εργαζόμενες μητέρες στο Δημόσιο, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε πως «αυξήσαμε τα όρια κατά 9.000 ευρώ, διορθώσαμε την αδικία για τις μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο» και πρόσθεσε οτι «για τη χρονιά 2020-2021, παίρνουν voucher για παιδικό σταθμό 21% περισσότερα παιδιά από όσα την αμέσως προηγούμενη χρονιά, περισσότερα δηλαδή από 91.000 παιδιά. Ο αριθμός αυτός μπορεί μάλιστα να αυξηθεί και άλλο με τη συμπλήρωση τυπικά ελλιπών φακέλων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Μεταξύ 2,2%-2,5% το εύρος της αύξησης των συντάξεων

«Το ποσοστό της αύξησης των συντάξεων θα γίνει γνωστό αρχές Δεκεμβρίου όταν κατατεθεί το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2025 στη Βουλή» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
businessdaily-Kerameos-Niki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δυο επίπεδα οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας επισήμανε η Ν. Κεραμέως

Η υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι υπάρχει ειδική πρόβλεψη, ώστε ο κάθε άνεργος να καταθέτει το ατομικό σχέδιο δράσης για τη δουλειά που θέλει να βρει και η ΔΥΠΑ εν συνεχεία θα του κάνει έως τρεις προτάσεις απασχόλησης.
Νίκη Κεραμέως ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις έως 2,5% στις συντάξεις, νέα αύξηση κατώτατου μισθού

Παρουσιάστηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς τα μέτρα στήριξης της οικογένειας που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Αυτά αφορούν το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων, την στήριξη των εργαζόμενων γονιών, κ.α.
businessdaily-Kerameos-Niki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεραμέως: Επίδομα μητρότητας και σε νέες κατηγορίες εργαζομένων

H ρύθμιση επεκτείνεται στις εργαζόμενες μητέρες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ το 2023 συμπεριλήφθηκαν οι αυτοαπασχολούμενες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότισσες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιχαηλίδου: Στο θέμα «μητρότητα» είμαστε η δεύτερη χώρα στον ΟΟΣΑ

Το δικαίωμα στο επίδομα μητρότητας είναι μεταβιβάσιμο στον πατέρα για 7 μήνες. Για παράδειγμα, αν ο μισθός ή το εισόδημα της μητέρας είναι υψηλότερο από του πατέρα, συμφέρει την οικογένεια να επιστρέψει η μητέρα στην εργασία» είπε η κ. Μιχαηλίδου.