ΓΔ: 2104.21 -0.08% Τζίρος: 165.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: ΑΠΕ

Αβοκάντο με κρητική «ταυτότητα»

Με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό «γεωγραφική ένδειξη» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα,

Κρητική «ταυτότητα» στο αβοκάντο δίνουν η Περιφέρεια Κρήτης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Φυσικοχημική εξέταση καρπών αβοκάντο από καλλιεργούμενες ποικιλίες στην Κρήτη με σκοπό την τεκμηρίωση της σχέσης ποιότητας - γεωγραφικής ένδειξης». 

Όπως αναφέρει η προγραμματική σύμβαση που παρουσιάζει το ΑΠΕ - ΜΠΕ , «το έργο αφορά στη συγκέντρωση στοιχείων που τεκμηριώνουν μια σχέση ανάμεσα στην ποιότητα, τη φήμη και τη γεωγραφική προέλευση αβοκάντο που παράγονται στο νομό Χανίων και προέρχονται από την/τις ποικιλίες με το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον ώστε να είναι δυνατό να υποστηριχθεί μελλοντικά η όποια προσπάθεια από πλευράς Περιφέρειας και παραγωγών/μεταποιητών για την πιστοποίηση του προϊόντος ως "Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης" (ΠΓΕ)»

Σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση, «η ένδειξη αυτή προσφέρει τη δυνατότητα διαφοροποίησης της αγροτικής παραγωγής ώστε να είναι πιο εύκολη η προώθηση προϊόντων με εξειδικευμένα χαρακτηριστικά πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές στην αγορά και βελτιώνοντας έτσι το εισόδημα των παραγωγών».

Με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό «γεωγραφική ένδειξη» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση, και του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται για να στοιχειοθετηθεί η ενδεχόμενη αίτηση καταχώρισης του «Αβοκάντο Χανίων Κρήτης» στο μητρώο των ΠΓΕ περιλαμβάνουν εκτός από την ονομασία και την περιγραφή του προϊόντος, την οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής αλλά και τη μεθοδολογία παραγωγής του, στοιχεία που δείχνουν ότι το συγκεκριμένο προϊόν κατάγεται από τη δηλωθείσα περιοχή αλλά και ότι η ποιότητά του που συνδέεται με τη χημική του σύσταση συνδέεται με τη γεωγραφική προέλευσή του.

Τα στοιχεία αυτά τεκμηριώνονται εφόσον περιγραφούν λεπτομερώς, τα χαρακτηριστικά της γεωγραφικής περιοχής στην οποία παράγεται το προϊόν (π.χ. εδαφοκλιματικές συνθήκες), η ποιότητα ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος και η αιτιώδης αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Κύριος του Έργου είναι η Περιφέρεια Κρήτης. Φορέας Υλοποίησης είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφραίμογλου: Ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να γίνει ισχυρός μοχλός ανάπτυξης

Η Σοφία Εφραίμογλου ανέδειξε τον ρόλο του αγροδιατροφικού τομέα ως μοχλού ανάπτυξης, επισημαίνοντας ανάγκη για καινοτομία, βιωσιμότητα, συνεργασίες και σταθερό θεσμικό πλαίσιο που ενισχύει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
Πίτσα μαργαρίτα κομψή
ΔΙΕΘΝΗ

Η ιταλική κουζίνα εντάχθηκε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Η Unesco αναγνώρισε την ιταλική κουζίνα ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά για εθνική κουζίνα και όχι για μεμονωμένα πιάτα. Η υποψηφιότητα στηρίχθηκε από υπουργεία και γαστρονομικούς φορείς.
Πίτσα μαργαρίτα κομψή
ΔΙΕΘΝΗ

Η γαστρονομία της Ιταλίας διεκδικεί θέση στην άυλη κληρονομιά UNESCO

Η ιταλική κουζίνα είναι κοντά στην αναγνώρισή της ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» της UNESCO, μετά από προκαταρκτική έγκριση. Η τελική απόφαση για τη διάκρισή της ως πολιτιστικού θησαυρού αναμένεται αύριο.
Μπουκάλι Coca-Cola γυάλινο
ΔΙΕΘΝΗ

Σαν Φρανσίσκο: Αγωγή σε κολοσσούς τροφίμων για κρίση υγείας

Ο δήμος Σαν Φρανσίσκο μηνύει μεγάλες εταιρείες τροφίμων όπως η Kraft και η Coca-Cola, κατηγορώντας τες ότι προωθούν εθιστικά και βλαβερά προϊόντα που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία, παραβιάζοντας τη νομοθεσία της Καλιφόρνιας.
Έδρα ΠΟΥ Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΠΟΥ ενέκρινε τα GLP-1 για παχυσαρκία σε ενήλικες στην Ελβετία

Ο ΠΟΥ εξέδωσε τις πρώτες οδηγίες για χρήση φαρμάκων GLP-1 στη θεραπεία παχυσαρκίας, προτείνοντάς τα σε ενήλικες αλλά όχι σε εγκύους και συνιστώντας συνδυασμό με διατροφή και άσκηση. Οδηγίες για παιδιά αναμένονται σύντομα.
Γυμναστική και διατροφή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η αύξηση κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων απειλεί τη δημόσια υγεία

Νέα σειρά άρθρων στο Lancet αποκαλύπτει ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και τονίζει την ανάγκη για αυστηρότερες πολιτικές προστασίας της δημόσιας υγείας.