ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Φώτο: ΑΠΕ

Ο «ΙΑΣΩΝ» του ΑΠΘ ενισχύει τους δεσμούς της Ελλάδας με τον Εύξεινο Πόντο

Το πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού «ΙΑΣΩΝ» του ΑΠΘ φέρνει κοντά φοιτητές από τη Μαύρη Θάλασσα, ενισχύοντας τον πολιτιστικό διάλογο και τη διεθνή εξωστρέφεια.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, για 31η συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού «ΙΑΣΩΝ» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το οποίο απευθύνεται σε αριστούχους φοιτητές ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, το διάστημα από τις 23 Ιουνίου έως και σήμερα, δεκαοκτώ διακεκριμένοι φοιτητές και φοιτήτριες από εννέα κορυφαία πανεπιστήμια της Ρωσίας, Ουκρανίας, Γεωργίας, Αρμενίας και Καζακστάν παρακολούθησαν εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας εξ αποστάσεως, που υλοποιήθηκε από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΣΝΕΓ) του ΑΠΘ. 

Παράλληλα, εντάχθηκαν σε ένα ολοκληρωμένο “ταξίδι γνωριμίας με τον ελληνικό πολιτισμό”, το οποίο περιλάμβανε ακαδημαϊκές διαλέξεις, καθώς και εικονικές περιηγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία.

Κατά τη διαδικτυακή τελετή λήξης, ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας, Διά Βίου Μάθησης και Φοιτητικής Μέριμνας και Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης, επεσήμανε: «Θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το Πρόγραμμα “ΙΑΣΩΝ”, το οποίο αποδεικνύει τη δυναμική του πολιτισμού να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. 

Είναι ένα ιστορικό και πολύτιμο εγχείρημα που συνδέει την Ελλάδα με την πολιτισμική κληρονομιά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας». Ο καθηγητής τόνισε τον καθοριστικό ρόλο της πρωτοβουλίας για τη διεθνή εξωστρέφεια του ΑΠΘ.

Συγκινητική ήταν η παρουσία των φοιτητών, οι οποίοι, μιλώντας σε άπταιστα ελληνικά, παρουσίασαν τα ιδρύματα όπου φοιτούν και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς το ΑΠΘ, τη διοίκηση και τους διδάσκοντες για την ουσιαστική εμπειρία και τις γνώσεις που αποκόμισαν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης καθηγητές από τα αντίστοιχα ξένα πανεπιστήμια, αρκετοί εκ των οποίων ήταν πρώην υπότροφοι του ίδιου προγράμματος και πλέον υπηρετούν ως καθηγητές ελληνικής γλώσσας, πρόεδροι τμημάτων ή διευθυντές κέντρων ελληνικών σπουδών.

Η κα Δέσποινα Παπαδοπούλου, πρόεδρος του ΣΝΕΓ, αναφέρθηκε στη διαχρονικά γόνιμη συνεργασία του σχολείου με το Πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ», τονίζοντας ότι το πρόγραμμα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη πολιτιστικού διαλόγου και ενισχύει τη διαπολιτισμική συνύπαρξη μεταξύ Ελλάδας και χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης.

Ο επικεφαλής του Προγράμματος, Δρ Δημήτρης Φωτιάδης, σημείωσε πως ο «ΙΑΣΩΝ» εισέρχεται πλέον στην τέταρτη δεκαετία της λειτουργίας του, υπογραμμίζοντας το όραμα των εμπνευστών του, των καθηγητών Ιωάννη Καζάζη και Αρτέμιδος Ξανθοπούλου-Κυριακού να «επιστρέψει το Χρυσόμαλλο Δέρας στον Εύξεινο Πόντο μέσα από την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πολύ πριν γίνουν της μόδας οι όροι εξωστρέφεια και καινοτομία, το ΑΠΘ, μέσω του “ΙΑΣΩΝ”, έδειξε τι σημαίνουν στην πράξη. Είναι τιμή μας που βλέπουμε νέους ανθρώπους να στέλνουν, μέσω της γλώσσας μας, μηνύματα φιλίας και ειρήνης στον κόσμο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην διενέργεια εξετάσεων με φυσική παρουσία εμμένει η Νομική Σχολή του ΑΠΘ

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «οι διαδικτυακές εξετάσεις των Νομικών μαθημάτων δεν εγγυώνται τον αδιάβλητο και ουσιαστικό έλεγχο των γνώσεων» και καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να άρουν άμεσα την κατάληψη.