Στην προσπάθεια ενίσχυσης της πρόληψης και της ουσιαστικής αντιμετώπισης της παιδικής βίας και κακοποίησης, διοργανώθηκε στα Χανιά διήμερο εργαστήριο χαρτογράφησης των αναγκών για την ασφάλεια των εφήβων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SAFE IN TOWN.
Το πρόγραμμα εξελίσσεται με τη σύμπραξη του Δήμου Χανίων και της οργάνωσης Defense for Children International - Greece (DCI Athens), υπογραμμίζοντας τη σημασία των διατομεακών συνεργασιών για τη διασφάλιση ενός προστατευμένου περιβάλλοντος για τους νέους.
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη, τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης τη δυναμική που ανέπτυξε το εργαστήριο, στο οποίο συμμετείχαν κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ανθρωπολόγοι, αλλά και εκπρόσωποι της αστυνομίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Όπως ανέφερε, «χάρη σε μια μεθοδική διαδικασία, καθορίστηκε χρονοδιάγραμμα παρέμβασης και προσδιορίστηκε μια αντιπροσωπευτική ομάδα εφήβων, στην οποία θα εστιαστεί η ερευνητική προσπάθεια, προκειμένου να εντοπιστούν οι καθημερινές προκλήσεις και τα ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι νέοι».
Η σύσταση της ομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουλίου, γεγονός που θα επιτρέψει τη θεμελίωση του πρώτου Συμβουλίου Νέων του Δήμου Χανίων, προσφέροντας δυναμική εκπροσώπηση στις ανάγκες της νεολαίας.
Η Ναντίνα Τσέκερη, ιδρύτρια και διευθύντρια της DCI Greece, ανέδειξε τη σημασία του νέου Συμβουλίου Παιδιών και Νέων, το οποίο θα λειτουργεί ως μόνιμη στρατηγική δομή του δήμου.
Όπως εξήγησε, «στόχος μας είναι το συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από εφήβους ηλικίας 13 έως 18 ετών, να προσφέρει ουσιώδες στήριγμα στο έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης για την παιδική προστασία με πρακτικές και καινοτόμες παρεμβάσεις».
Ειδικό βάρος δίνεται στην ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται ήδη, αλλά και στον εντοπισμό σημείων που απαιτούν βελτίωση.
«Επιδιώκουμε τα παιδιά να αισθάνονται απόλυτα ασφαλή στην πόλη τους, μέσα από σαφείς και χειροπιαστές διαδικασίες. Η προστασία οφείλει να αγκαλιάζει το σύνολο των τομέων επαφής του παιδιού με το περιβάλλον του – από τις σχολικές μονάδες και τις κοινωνικές υπηρεσίες, μέχρι τις παιδικές χαρές και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις».
Ο Δήμος Χανίων ξεχωρίζει σε εθνικό επίπεδο, καθώς ανήκει στις ελάχιστες τοπικές αρχές στην Ελλάδα που έχουν θεσπίσει Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα).
Σε αυτό συμμετέχουν ενεργά το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΕΛΜΕΠΑ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι επιστημονικοί σύλλογοι Ιατρών και Δικηγόρων Χανίων, η Εισαγγελία Ανηλίκων, το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομίας, ειδικοί σε ζητήματα παιδικής προστασίας, αλλά και στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Το πρόγραμμα SAFE IN TOWN επιδιώκει να ενώσει αυτούς τους φορείς με κοινή αποστολή τη θωράκιση της φωνής των παιδιών μέσα από τις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους.
Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα ανθεκτικό δίκτυο συνεργασίας που θα διασφαλίζει πως η ασφάλεια και η προστασία των ανηλίκων στα Χανιά δεν θα αποτελούν μελλοντικό ζητούμενο, αλλά αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα στη σύγχρονη καθημερινότητα της πόλης.