ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Μπουλντόζα σε χώρο αποβλήτων
Φωτογραφία Shutterstock

Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Θέρμη μειώνει κόστος 60%

Ο νέος ΣΜΑ στον Δήμο Θέρμης συμβάλλει σε μείωση 60% στο κόστος μεταφοράς απορριμμάτων, ενισχύοντας τις πράσινες υποδομές και την τοπική κυκλική οικονομία.

Με σημαντική μείωση στα λειτουργικά κόστη και ενίσχυση των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, εγκαινιάστηκε ο νέος σύγχρονος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Δήμο Θέρμης. Η λειτουργία του συμβάλλει στην εξοικονόμηση έως και 60% στο κόστος μεταφοράς, προσφέροντας λύσεις βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας στον τομέα της αποκομιδής και επεξεργασίας απορριμμάτων.

Η τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε παρουσία πολλών σημαντικών σκοπών, όπως ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, μαζί με θεσμικούς εκπροσώπους από φορείς όπως ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, η ΚΕΔΕ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 1.326.489 ευρώ, αναπτύχθηκε σε ιδιόκτητο δημοτικό αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου περιοχής, ενισχύοντας το δίκτυο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο νέος σταθμός αναμένεται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη, με βασική προτεραιότητα την εξοικονόμηση πόρων και μείωση των εργατοωρών και των καυσίμων που καταναλώνονται καθημερινά για τη μεταφορά απορριμμάτων από Θέρμη προς τους υφιστάμενους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και ΧΥΤΑ. Με τη νέα υποδομή, τα απορριμματοφόρα αδειάζουν τα απορρίμματα στο σημείο, όπου συμπιέζονται στο ένα τρίτο του αρχικού τους όγκου πριν μεταφερθούν σε ειδικά κοντέινερ. Αυτός ο εξορθολογισμός οδηγεί σε σημαντική μείωση των καθημερινών δρομολογίων μεταφοράς από έξι σε μόλις δύο, περιορίζοντας τόσο το ενεργειακό όσο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δημοτικής δράσης.

Ο δήμος Θέρμης επιδιώκει περαιτέρω αναβάθμιση του εξοπλισμού, ώστε ο σταθμός να μπορεί να εξυπηρετεί και όμορους δήμους, διευρύνοντας τη διαχείριση απορριμμάτων σε περιφερειακό επίπεδο. Παράλληλα, στην ίδια περιοχή λειτουργεί το ΚΔΑΥ του Δήμου, ενώ ετοιμάζεται και νέο έργο βιολογικού καθαρισμού, ενισχύοντας την κυκλική οικονομία καθώς το επεξεργασμένο νερό θα αξιοποιείται για την άρδευση δενδρωδών καλλιεργειών στην περιοχή.

Το διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμιακό δυναμικό στους περιαστικούς δήμους της Θεσσαλονίκης δημιουργεί νέες ανάγκες και πιέσεις στην υφιστάμενη υποδομή. “Ούτε ένα μικρό κομμάτι της Καλαμαριάς δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης”, τόνισε ο κ. Γεράνης, αναδεικνύοντας τη σημασία του νέου σταθμού στη Θέρμη και ζητώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία νέων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων τόσο στον Άγιο Αντώνιο όσο και στη Μαυροράχη.

Παράλληλα, ο κ. Γραφάκος, μιλώντας στην τελετή, ανέδειξε τη συμβολή των αυτοδιοικητικών της Κεντρικής Μακεδονίας στην υλοποίηση σύγχρονων λύσεων και την “τοποθέτηση ορίου στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία”, ενώ ο κ. Κυρίζογλου επεσήμανε τη διαχρονική στάση στήριξης των δημάρχων σε προγράμματα αστικής διαχείρισης απορριμμάτων ανεξαρτήτως κυβερνητικών αλλαγών, με γνώμονα το κοινό συμφέρον και την αειφορία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ