Αυξημένη επιφυλακή έχει σημάνει για τη Δευτέρα στις τοπικές και κρατικές αρχές, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς φτάνει στην κατηγορία 4, δηλαδή στο επίπεδο του πολύ υψηλού κινδύνου, σε βασικές περιοχές της επικράτειας.
Ο «Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - civilprotection.gov.gr) κατατάσσει μεταξύ άλλων την Αττική, την Κρήτη, τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και του Βορείου Αιγαίου στις πιο επικίνδυνες ζώνες.
Ειδικότερα, τα γεωγραφικά διαμερίσματα όπου προβλέπεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών είναι:
- Περιφέρεια Αττικής
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
- Περιφέρεια Κρήτης
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Αυξημένα μέτρα ετοιμότητας και προειδοποιήσεις προς τους πολίτες
Όλα τα εμπλεκόμενα κρατικά όργανα, οι δήμοι και οι περιφέρειες στις παραπάνω περιοχές έχουν ήδη ενημερωθεί για να βρίσκονται σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, προκειμένου να διαχειριστούν χωρίς καθυστέρηση ενδεχόμενα συμβάντα πυρκαγιάς.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να επιδείξουν την ύψιστη προσοχή αποφεύγοντας επικίνδυνες ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Τυπικά περιστατικά περιλαμβάνουν το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, τη χρήση εξοπλισμού που προκαλεί σπινθήρες όπως δισκοπρίονα ή συσκευές συγκόλλησης, τη λειτουργία υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, και τη ρίψη αναμμένων τσιγάρων.
Επιχειρησιακή κινητοποίηση των αρχών
Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, τίθεται σε ισχύ το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας καθώς και περιπολίες εναέριας και εδαφικής επιτήρησης από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Στρατού. Παράλληλα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις πληττόμενες περιοχές παραμένει σε μερική επιφυλακή, λόγω αυξημένων υπηρεσιακών απαιτήσεων.
Συνεχίζεται, επίσης, η εφαρμογή του Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας για τις δασικές πυρκαγιές, το οποίο περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – το μέτρο προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της παραμονής πολιτών σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.
Συστάσεις και ενημέρωση για τους πολίτες
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία απευθύνει συγκεκριμένες συστάσεις προς όλους τους πολίτες:
- Να αποφεύγουν αποδεδειγμένα επικίνδυνες πρακτικές στο ύπαιθρο, όπως κάψιμο υπολειμμάτων, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες και υπαίθρια μαγειρέματα. Επίσης υπενθυμίζεται ότι η καύση των αγρών απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
- Να παρακολουθούν τις επίσημες ενημερώσεις για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών στην ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Πυροσβεστικού Σώματος (Facebook και Twitter).
- Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, θα πρέπει άμεσα να καλέσουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πυροσβεστική επαναλαμβάνει την ανάγκη για αυξημένη ατομική ευθύνη και συμμόρφωση με τις υποδείξεις των αρχών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων.
Για αναλυτικές οδηγίες αυτοπροστασίας και πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες ενθαρρύνονται να επισκέπτονται την επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στη διεύθυνση www.civilprotection.gr.