ΓΔ: 1955.11 -0.78% Τζίρος: 13.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:56:33
Ιατρός στο νοσοκομείο
Φωτογραφία Shutterstock

Κρούσμα αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό στον Δήμο Ελασσόνας από ΕΟΔΥ

Ένας ηλικιωμένος κατέληξε από αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό στην Ελασσόνα – Ο ΕΟΔΥ συντονίζει μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης για την ασθένεια.

Ένα θανατηφόρο περιστατικό αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό (CCHF) καταγράφηκε πρόσφατα σε οικισμό του Δήμου Ελασσόνας στη Θεσσαλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Ο ασθενής, άνω των 70 ετών, νοσηλεύθηκε με επιδεινούμενη κλινική εικόνα και τελικά κατέληξε.

Η ασθένεια προκαλείται από ιό που μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κροτώνων (τσιμπουριών), αλλά και μέσω επαφής με αίμα ή υγρά ζώων ή ανθρώπων.

 Αν και τα περισσότερα τσιμπούρια δεν είναι φορείς, η νόσος εμφανίζει υψηλή θνητότητα στους νοσηλευόμενους ασθενείς (30-50%), καθώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.

Η λοίμωξη είναι κατά 85% ασυμπτωματική ή ήπια, όμως σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες, πολυοργανική ανεπάρκεια και κυκλοφορικό σοκ. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται 1-14 ημέρες μετά την έκθεση και περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγία, μυαλγίες, ζάλη, ναυτία, διάρροια κ.ά.

Η νόσος είναι διαδεδομένη παγκοσμίως και καταγράφει 10.000-15.000 λοιμώξεις ετησίως, κυρίως σε Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ευρώπη. Στην Ελλάδα είχε καταγραφεί μόνο ένα ακόμη εγχώριο κρούσμα το 2008 (Θράκη). 

Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Τουρκία, η Γεωργία και η Ισπανία έχουν επίσης παρουσιάσει περιστατικά.

Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι όσοι δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο και έρχονται σε επαφή με ζώα ή μολυσμένα υλικά: αγρότες, βοσκοί, κυνηγοί, κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι σε σφαγεία και επαγγελματίες υγείας.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει τα εξής:

  • Αποφυγή περιοχών με πυκνή βλάστηση και ψηλά χόρτα.

  • Χρήση προστατευτικού ρουχισμού και εντομοαπωθητικών.

  • Προσεκτικός έλεγχος ρούχων και δέρματος μετά από υπαίθριες δραστηριότητες.

  • Άμεση και σωστή αφαίρεση τσιμπουριών – όχι με γυμνά χέρια.

  • Εφαρμογή προληπτικής αγωγής στα ζώα και χρήση κατάλληλου εξοπλισμού κατά την επαφή με αίμα ή ιστούς.

  • Παστεριωμένα γαλακτοκομικά και σωστά ωριμασμένα τυριά.

  • Τήρηση προφυλάξεων για επαγγελματίες υγείας κατά την περίθαλψη ασθενών.

Στις 27 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ, του ΥΠΑΑΤ, επιστημόνων και τοπικών αρχών για τον συντονισμό δράσεων πρόληψης. 

Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι η επιδημιολογική επιτήρηση της περιοχής, ενημέρωση υγειονομικών και ομάδων υψηλού κινδύνου, απεντομώσεις, έλεγχοι σε ζώα και πληθυσμό, καθώς και ενίσχυση της ετοιμότητας των τοπικών υγειονομικών αρχών.

Για πληροφορίες:
📞 ΕΟΔΥ: 1133, 210 5212 385, 210 5212 355
🔗 https://eody.gov.gr/disease/tsimpoyria-krotones

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαθητής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: Αυξημένοι φορείς στρεπτόκοκκου αλλά όχι κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Στο νηπιαγωγείο όπου φοιτούσε η 5χρονη που πέθανε από σηπτικό σοκ, εντοπίστηκε αυξημένος αριθμός φορέων και όχι κρουσμάτων στρεπτόκοκκου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τους υπευθύνους του.
nosokomeio, koronoios, covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα, 22 οι θάνατοι

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 78% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.