ΓΔ: 1949.79 -1.05% Τζίρος: 26.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:12:33
Ακίνητα στην Αθήνα
Φωτογραφία Shutterstock

Έως +83% η κατανάλωση ρεύματος για ψύξη στα ελληνικά νοικοκυριά

Η ανάγκη για ψύξη λόγω κλιματικής κρίσης εκτοξεύει τη ζήτηση ρεύματος στα ελληνικά νοικοκυριά, προειδοποιεί η Greenpeace – έως και 83% αύξηση μέχρι το 2050.

Η θερμική επισφάλεια εξελίσσεται σε σιωπηλή κρίση για χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, με τη Greenpeace να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν μέσω εντεινόμενων κλιματικών προκλήσεων. 

Σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, ξεκινά πανελλαδική πρωτογενή έρευνα πεδίου για την καταγραφή της έκθεσης των πολιτών σε ακραίες θερμοκρασίες και τις συνέπειες που αυτή επιφέρει στην καθημερινότητά τους.

Στο επίκεντρο βρίσκονται ερωτήματα όπως το κατά πόσο οι ελληνικές κατοικίες μπορούν να προστατεύσουν τους ενοίκους τους από τον καύσωνα και ποιοι είναι οι παράγοντες που εντείνουν την τρωτότητα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. 

Όπως αναδεικνύει η Greenpeace, το καλοκαίρι του 2024 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας στην Ευρώπη, με τη νότια Ελλάδα να παρουσιάζει πρωτιά στις λεγόμενες «τροπικές νύχτες».

Η έρευνα του 2024 σε ευάλωτα νοικοκυριά στην Αθήνα καταδεικνύει μέσες εσωτερικές θερμοκρασίες άνω των 31°C, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφηκαν έως και 37,6°C. Παράλληλα, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα εντός σπιτιών ξεπερνούσαν ακόμη και τα διπλάσια του υγιεινού ορίου.

Η ανάγκη για ψύξη έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία, στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση ενεργειακής κατανάλωσης για κλιματισμό – τάση που ενισχύεται από την εκρηκτική άνοδο των πωλήσεων κλιματιστικών (400.000 μονάδες το 2023).

Ωστόσο, όπως τονίζει η Greenpeace, η προσαρμογή των πολιτών σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια των διεθνών υγειονομικών προτύπων –συχνά λόγω ανάγκης– δημιουργεί ένα επικίνδυνο φαινόμενο «κανονικοποίησης της επισφάλειας».

Η έλλειψη θερμικής προστασίας πλήττει κυρίως ευάλωτες ομάδες: ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες, άστεγους, κοινωνικά απομονωμένους. Στοιχεία καταδεικνύουν ότι 1 στους 3 πολίτες δεν νιώθει άνετα το καλοκαίρι στο σπίτι του, ενώ 1 στους 5 δεν διαθέτει κλιματιστικό.

Εκτός από τις άμεσες συνέπειες στην υγεία και την ποιότητα ζωής, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, τον ύπνο, τη μαθησιακή επίδοση και την ψυχική υγεία. 

Ενδεικτικά, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας καταγράφει μείωση έως και 50% στην παραγωγικότητα για θερμοκρασίες άνω των 33°C.

Η Greenpeace προειδοποιεί ότι μέχρι το 2050, η ζήτηση για κλιματισμό μπορεί να αυξηθεί κατά 83% και ως και 248% μέχρι το τέλος του αιώνα.

 Στο πιο ήπιο σενάριο υπερθέρμανσης (1,5°C), οι θάνατοι λόγω θερμότητας στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 27%, ενώ στο ακραίο σενάριο (4°C), η αύξηση εκτοξεύεται στο 364%.

Η οργάνωση ζητά την εφαρμογή πολιτικών που διασφαλίζουν αξιοπρεπή, προσιτή και ενεργειακά αποδοτική στέγαση, στο πλαίσιο μιας δίκαιης και κοινωνικά βιώσιμης κλιματικής μετάβασης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

exoikonomo-anakainisi-ypen
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλο το ενδιαφέρον ένταξης σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας

Ένα από κάθε είκοσι νοικοκυριά στη χώρα έχει καταθέσει αίτηση για συμμετοχή στα τρέχοντα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το «Εξοικονομώ 2025» και το «Αλλάζω σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα».